Είχε την ικανότητα να μεταμορφώνει τις γυναίκες. Θεωρούσε ότι το 70% της ομορφιάς τους, βασίζεται στα μαλλιά τους. Ανέδειξε την κομμωτική σε νέα μορφή τέχνης, κάνοντας ταυτόχρονα τις τεχνικές και τις δημιουργίες του προσιτές και στις γυναίκες της διπλανής πόρτας, όχι μόνο στις λαμπερές σταρ που τον εμπιστεύονταν με κλειστά μάτια.
«Για γυναίκες δραστήριες και ακαταμάχητες» ήταν ένα από τα πρώτα σλόγκαν με τα οποία προωθούσε τις υπηρεσίες που μπορούσαν να βρουν στα κομμωτήριά του. Αρχισε να ανοίγει το ένα μετά το άλλο σε όλες τις μεγαλουπόλεις του κόσμου. Το πρώτο του κομμωτήριο, το άνοιξε στο Παρίσι το 1961: 500 τετραγωνικά μέτρα, ένας σωστός ναός της ομορφιάς, με μαρμάρινο δάπεδο και λευκές τέντες. Το κατώφλι περνούσαν διάσημες ηθοποιοί και τραγουδίστριες και κάθονταν με τις ώρες. Ολες ήθελαν να δοκιμάσουν στο ανήσυχο κεφάλι τους ένα συγκεκριμένο κούρεμα, που σύμφωνα με τον κομμωτικό μύθο, ήταν δική του εφεύρεση: το κούρεμα των μαλλιών σε διαφορετικά μήκη, που αγκάλιαζε το γυναικείο πρόσωπο και αναδείκνυε τα χαρακτηριστά τους.
Ο Ζαν-Λουί Νταβίντ, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών, όχι μόνο έγραψε ιστορία με τα ψαλίδια του, αλλά έφερε και μία μικρή επανάσταση στον τομέα του. Μία από τις σημαντικότερες μούσες του, ήταν η ηθοποιός Κιμ Νόβακ.
«Είχα την τύχη να τη γνωρίσω όταν ήμουν μόλις 20 ετών» είχε πει σε συνέντευξή του, για την αμερικανίδα σταρ που τον εμπιστεύτηκε ενστικτωδώς από την πρώτη στιγμή. Στο εξαιρετικό «Vertigo» του Χίτσκοκ, η Νόβακ έχει διαρκώς τα μαλλιά της μαζεμένα σε ένα αυστηρό και επιμελημένο σινιόν, όμως αργότερα, η ίδια αφέθηκε στα ταλαντούχα χέρια του Νταβίντ, ώστε να δοκιμάσει πάνω της το περίφημη κούρεμα «ντεγκραντέ» του, με τα διαφορετικά μήκη.
Η γνωριμία του με τη Νόβακ του άνοιξε πολλές πόρτες. Τον κάλεσαν στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, προκειμένου να χτενίσει πολλές διάσημες ντίβες, ενώ ακούραστος όπως ήταν, βρέθηκε να επιμελείται τα μαλλιά όλων των τοπ-μόντελ των 90s και να συνεργάζεται για εξώφυλλα διάσημων περιοδικών μόδας με σούπερ σταρ φωτογράφους, όπως ο Χέλμουτ Νιούτον και ο Ρίτσαρντ Αβεντον.
Εκτός όμως από ταλαντούχος κομμωτής, ήταν και επιχειρηματικό δαιμόνιο. Στις ΗΠΑ διδάχτηκε την… τέχνη του franchising. Και κάπως έτσι, οι μεγαλουπόλεις όλου του κόσμου γέμισαν με κομμωτήρια που έφεραν την υπογραφή του. Ο ίδιος, εργασιομανής και τελειομανής, δεν άφηνε τίποτα στην τύχη και έστελνε σαφέστατες οδηγίες για τις τεχνικές του, μέσα από επιμορφωτικά βίντεο.
Είχε τη φήμη του σνομπ και είχε πολλούς διάσημους και εκκεντρικούς φίλους, μεταξύ των οποίων η Κοκό Σανέλ και ο Αντι Γουόρχολ. Ταξίδευε διαρκώς και παντού, και όπως ήταν φυσικό, απέκτησε μία «κοσμοπολίτικη οικογένεια» όπως λέει χαρακτηριστικά η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera: είχε αποκτήσει τέσσερα παιδιά από τέσσερις διαφορετικές συζύγους. Μία από την Αυστραλία, μία από τη Γαλλία, μία από το Βιετνάμ και η τελευταία, κατά τριάντα χρόνια νεότερή του, από την Κίνα.
Τα τελευταία χρόνια ζούσε στην Ελβετία. Εκεί, ο βασιλιάς των κομμωτών, ένιωθε πιο γαλήνιος, καθώς όπως πίστευε, η Γαλλία δεν είχε αναγνωρίσει ποτέ την πραγματική του αξία.