Ο Βαλέρι Ζαλούζνι στο εξώφυλλο του Time | CreativeProtagon / Reuters
Θέματα

Ζαλούζνι, ο στρατηγός του Ζελένσκι που «άλλαξε τον ρου του πολέμου»

Αφιέρωμα στον αρχηγό των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων που μετέτρεψε σε σύγχρονο στρατό, κατά τα πρότυπα των ΗΠΑ, το δικό του στράτευμα, έκανε το αμερικανικό περιοδικό Time. O στρατηγός δεν ονειροβατεί: «Αυτή η νίκη μας είναι μία ευκαιρία να πάρουμε μία ανάσα και να προετοιμαστούμε για τον επόμενο πόλεμο», λέει
Protagon Team

Ενας στρατιωτικός που το 2021 επελέγη από τον Ζελένσκι για τη θέση του επικεφαλής των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, ο 49χρονος σήμερα Βαλέρι Ζαλούζνι, έγινε εξώφυλλο στο αμερικανικό εβδομαδιαίο περιοδικό Time στο οποίο έδωσε συνέντευξη. Το αμερικανικό περιοδικό πίστωσε στον Ζαλούζνι «την ουκρανική αντεπίθεση που άλλαξε τον ρου του πολέμου», όμως πορτρέτο του φιλοτέχνησαν και στην Corriere della Sera οι Αντρέα Μαρινέλι και Γκουίντο Ολίμπιο συμμεριζόμενοι την αμερικανική εκτίμηση για τον Ουκρανό. Tο Protagon τον είχε παρουσιάσει νωρίς, τον περασμένο Απρίλιο.

«Κανείς, ούτε καν οι Δυτικοί που προέβλεπαν κάθε κίνηση του Κρεμλίνου και εκπαίδευαν τις δυνάμεις του Κιέβου επί χρόνια, δεν περίμενε από τον ουκρανικό στρατό να απωθήσει τον ρωσικό στρατό» έγραψαν οι Ιταλοί. «Η αντίσταση άντεξε και, έπειτα από έξι μήνες μαχών, κατάφερε να ανακαταλάβει περίπου 6.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους, αποκόπτοντας τις γραμμές ανεφοδιασμού του εχθρού. Ηγέτης του στρατού του Κιέβου σε αυτό το εκπληκτικό αποτέλεσμα, που σηματοδότησε την καμπή στην πολεμική σύγκρουση, ήταν ο στρατηγός Ζαλούζνι».

Οταν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ έλεγαν ότι οι Ρώσοι θα εισβάλουν αλλά δεν τις πίστευε κανείς, έγραψαν οι Ιταλοί, ο στρατηγός είχε ήδη αρχίσει να αναδιοργανώνει το στράτευμα με ουσιαστικές αλλαγές. Και μνημόνευσαν τους αμερικανούς συναδέλφους τους που αποθέωσαν τον Ζαλούζνι: «‘‘Οταν γραφτεί η ιστορία αυτού του πολέμου’’ σχολίασε το Time, ‘‘ο Ζαλούζνι θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο’’». Ακολούθησαν τα βιογραφικά στοιχεία.

«Γεννημένος το 1973 στην Ουκρανία, ο Ζαλούζνι κατάγεται από οικογένεια ανωτέρων αξιωματικών του σοβιετικού στρατού. Βέβαια, αυτός σήμερα ηγείται του ουκρανικού στρατού, ο οποίος έχει ξεφύγει από το σοβιετικό μοντέλο και έχει αποκτήσει σύγχρονη δομή. Το ρωσικό στρατιωτικό σύστημα βασίζεται στην εντολή του ανωτέρου, δηλαδή σε αποφάσεις που επιβάλλονται από ψηλά, όμως ο Ζαλούζνι επέλεξε την ευελιξία, εμπιστευόμενος τους διοικητές των μονάδων. ‘‘Μεγάλωσα με το ρωσικό στρατιωτικό δόγμα’’ είπε στο Time, χαρακτηρίζοντας τον εαυτό του μεγάλο θαυμαστή του αντιπάλου του, του αρχηγού του ρωσικού επιτελείου Βαλέρι Γκερασίμοφ. ‘‘Εχω διαβάσει όλα όσα έχει γράψει’’».

Και συνέχισαν οι Ιταλοί: «Σταδιακώς από 2014, δηλαδή μετά την ανάληψη καθηκόντων στο Ντονμπάς, ο στρατηγός υιοθέτησε το αμερικανικό μοντέλο που είχε μελετήσει σε βάθος κατά τη διάρκεια των σπουδών του. Ο δρόμος, ωστόσο, ήταν γεμάτος αποτυχίες. Αποτυχία το 2020 με τα αντιαρματικά συστήματα Javelins, και μάλιστα μπροστά στον Ζελένσκι. Υστερα, κατά τη διάρκεια προσομοίωσης της ρωσικής επίθεσης, φάνηκαν όλα τα ελαττώματα του ουκρανικού στρατού. Ηταν ασκήσεις που τις έλαβαε υπ’ όψιν του ο Ζαλούζνι, όπως είπε στο Time. Η αρχή της αλλαγής. Τότε εφαρμόστηκε η ευελιξία. Οι στρατηγοί άρχισαν να μετακινούν και να καμουφλάρουν το υλικό, να μετακινούν στρατεύματα και όπλα σε όλη τη χώρα, να μεταφέρουν αεροπλάνα, τανκς, τεθωρακισμένα οχήματα και αντιαεροπορικά συστήματα. Οι λεπτομέρειες της στρατηγικής κρατήθηκαν μυστικές».

Ο ουκρανός στρατηγός είπε στο αμερικανικό περιοδικό ότι ήθελε να παραπλανήσει τους Ρώσους, να τους κάνει να νομίζουν ότι οι ουκρανοί φαντάροι περνούσαν τον καιρό τους «χαζεύοντας στην τηλεόραση και στο Facebook». Μίλησε και για τον βασικό στόχο των Ουκρανών μετά την 24η Φεβρουαρίου: «Να μη χάσουμε το Κίεβο», είπε, ενώ υποστήριξε ότι «επέτρεψαν» στους Ρώσους να προχωρήσουν. Η αντεπίθεση των Ουκρανών εκδηλώθηκε με στόχο την αποκοπή του ρωσικού στρατού από τα πολεμοφόδια και απ’ όλα τα υπόλοιπα υλικά επιμελητείας. Στο δικό του αφιέρωμα, το Time κατέληξε με μία προειδοποίηση προς τον Ζελένσκι και προς τους Δυτικούς φίλους του, η οποία έφυγε από το στόμα του Ζαλούζνι: «Γνωρίζοντας τους Ρώσους, η νίκη μας [εννοεί την «αντεπίθεση του καλοκαιριού»] δεν θα είναι οριστική. Αυτή η νίκη μας είναι μία ευκαιρία να πάρουμε μία ανάσα και να προετοιμαστούμε για τον επόμενο πόλεμο».