Η «μισή λύση» την οποία έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή για να μην φυτρώσουν κτίρια «μανιτάρια» στις κηπουπόλεις, στο παραλιακό μέτωπο ακόμη και στο κέντρο των πόλεων, εξακολουθεί να προκαλεί αντιδράσεις στους κατοίκους των Βορείων και Νοτίων Προαστίων, αλλά και πολλών συνοικιών του Κέντρου οι οποίοι βλέπουν το τοπίο της πόλης τους να αλλάζει.
Μάλιστα οι περισσότεροι Δήμοι ανακοίνωσαν ότι θα προσφύγουν εκ νέου στη Δικαιοσύνη και στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προκειμένου να παγώσουν οι οικοδομικές άδιες οι οποίες έχουν ήδη εκδοθεί, αλλά και να σταματήσουν τα κτίρια και οι οικοδομές που σηκώνονται με το «μπόνους ορόφων».
Οπως έγραψε επανειλημμένα το Protagon μετά τη θύελλα αντιδράσεων που ξέσπασε από κατοίκους και Δημάρχους των παραλιακών δήμων (Αλιμος, Βούλα, Βουλιαγμένη, Βάρκιζα) και των Βορείων προαστείων (Κηφισιά, Νέα Ερυθραία κ.ά.) όταν ανακάλυψαν ότι οι νέες οικοδομές ήταν ψηλότερες μέχρι και δύο ορόφους από τα ήδη χτισμένα κτίρια κατά παράβαση των κανόνων δόμησης που γνώριζαν, το υπουργείο Περιβάλλοντος ανέκρουσε πρύμναν.
⇒ Διαβάστε: Εγκλημα κατά της πόλης με άλλοθι το… Roof Garden
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης έφερε τροπολογία στη Βουλή (25/1) θέλοντας να περιορίσει από τα πέντε μέτρα στα δύο το μπόνους των ορόφων που έδινε προγενέστερη τροποποίηση του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ- Ιανουάριος 2023, διαβάστε ΕΔΩ) από τον προκάτοχό του κ. Σκυλακάκη, Κώστα Σκρέκα, και τον υφυπουργό Νίκο Ταγαρά.
Η τροποποίηση που ίσχυε και τώρα αλλάζει επέτρεπε να ανεγερθούν ένας ακόμη όροφος μετά δώματος σε όλες τις υπάρχουσες οικοδομές (με την προϋπόθεση να γίνουν ενεργειακές) ή δύο ολόκληροι όροφοι αν επρόκειτο για πολυώροφο κτίριο.
Μετά από το κύμα δικαιολογημένων αντιδράσεων που έφερε η αποκάλυψη της ρύθμισης αυτής η οποία μάλλον είχε περάσει νύχτα από τη Βουλή πριν από 14 μήνες, η νέα τροπολογία ορίζει ότι το μπόνους ύψους σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να ξεπερνά τα δύο μέτρα.
Αυτό το όριο δεν επιτρέπει να χτιστεί ολόκληρος όροφος παραπάνω, παρά μόνο χαμηλοτάβανα δώματα τα οποία προφανώς θα έχουν μεγάλη πράσινη βεράντα. Το όριο των δύο μέτρων ισχύει για όλες τις περιοχές όπου ο συντελεστής δόμησης (ΣΔ) δεν υπερβαίνει το 0,8 όπως στις κηπουπόλεις.
Η «παγίδα» των εξαιρέσεων
Ωστόσο το «μπόνους των ορόφων», δηλαδή το ύψος των νέων οικοδομών, αυξάνεται στα δυόμιση μέτρα (2,50 μ.) για περιοχές με συντελεστή δόμησης μεγαλύτερο του 0,8 έως και 1.6 και στα τρία μέτρα (3 μ.) για περιοχές με συντελεστή δόμησης μεγαλύτερο του 1,6.
Οι υψηλοί αυτοί συντελεστές εφαρμόζονται, συνήθως, στα κέντρα των πόλεων πχ. Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλο, Ηράκλειο κ.ά. όπου δεν υπάρχουν ελεύθερα οικόπεδα, ούτε ελεύθεροι χώροι, αλλά και στις κεντρικές οδούς συνοικιών και τις αρτηρίες των πολεοδομικών συγκροτημάτων όπως η λεωφόρος Κηφισίας, η λεωφόρος Βουλιαγμένης κ.ά. στις οποίες κατασκευάζονται κτίρια επαγγελματικής στέγης.
Η παγίδα όμως της νέας «εμβαλωματικής» τροπολογίας, δηλαδή της υποτιθέμενης λύσης που έφερε στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος Θεόδωρος Σκυλακάκης βρίσκεται στα ψιλά γράμματα. Βρίσκεται, κυριολεκτικά, στις τελευταίες τρείς αράδες της νομοθετικής ρύθμισης, με την οποία εξαιρεί όλες τις οικοδομές που χτίζονται ή θα χτιστούν με βάση τις οικοδομικές άδειες που έχουν ήδη εκδοθεί από πέρυσι τον Ιανουάριο μέχρι και σήμερα.
Η ακροτελεύτια αυτή διάταξη αναφέρει συγκεκριμένα τα εξής:
—«Εκδοθείσες οικοδομικές άδειες προ της 1ης Μαΐου 2024 με χρήση των κινήτρων ενεργειακής αναβάθμισης (σ.σ. δηλαδή το μπόνους ορόφων) εκτελούνται όπως εκδόθηκαν και αναθεωρούνται δυνάμει των ισχυουσών κατά την έκδοσή τους Διατάξεων…».
Οσοι ήξεραν και πρόλαβαν
Με τον τρόπο αυτό ο κ. Σκυλακάκης επιχειρεί να αφήσει άθικτα συμφέροντα οικοπεδούχων και εργολάβων οι οποίοι γνώριζαν και έσπευσαν να εκμεταλλευτούν τα «δώρα» της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, δηλαδή των κ. Κώστα Σκρέκα και του υφυπουργού Νίκου Ταγαρά ο οποίος είναι πολιτικός μηχανικός του ΕΜΠ και γνωρίζει καλά τον κατασκευαστικό κλάδο, αλλά και το πώς να λειτουργήσει «πυροσβεστικά» στο κύμα αντιδράσεων Δημάρχων και κατοίκων.
Ωστόσο η φωτιά φαίνεται να μην σβήνει, καθώς δεν προηγήθηκε διάλογος με τους τοπικούς άρχοντες και τις δημοτικές αρχές της Αθήνας, του Αλίμου, της Βούλας, της Βουλιαγμένης και της Βάρκιζας, της Κηφισιάς και της Νέας Ερυθραίας οι οποίοι μόλις αντιλήφθηκαν τι πάει να γίνει στις περιοχές τους ξεσηκώθηκαν και προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο τους δικαίωσε χαρακτηρίζοντας «αντι-περιβαλλοντικές» τις διατάξεις για το «μπόνους ορόφων».
Την ίδια στάση αναμένεται να τηρήσουν και τώρα, δηλαδή να προσφύγουν εκ νέου στο ΣτΕ για να μείνουν παγωμένες οι οικοδομικές άδειες που έχουν ήδη εκδοθεί και «νομιμοποιούνται» και από την τροπολογία Σκυλακάκη.
Διαμαρτυρίες στην Κηφισιά
Οπως ανέφερε την Πέμπτη ο δήμαρχος Κηφισιάς Βασίλης Ξυπολυτάς, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) για αυτό το φλέγον ζήτημα, η πλειονότητα των πολιτών αλλά και πολιτικοί και επιχειρηματίες που κατοικούν στον Δήμο τάσσονται υπέρ της άμεσης παύσης της έκδοσης «ενισχυμένων» οικοδομικών αδειών. Υποστήριξε ανοικτά ότι η τροπολογία που παρουσιάστηκε στη Βουλή δεν είναι ικανοποιητική και το επόμενο βήμα είναι η κατάθεση προσφυγών κατά οικοδομικών αδειών.
Προσφυγές κατά οικοδομικών αδειών
Ακόμη, τόνισε ότι το δημοτικό συμβούλιο θα ζητήσει από το υπουργείο Περιβάλλοντος να εκδώσει εγκύκλιο προς την Υπηρεσία Δόμησης Κηφισιάς, με την οποία να ορίζει ρητά ότι δεν πρέπει να εφαρμόζονται τα μπόνους του ΝΟΚ στην περιοχή του Δήμου που καλύπτεται από δύο προεδρικά διατάγματα (παραδοσιακό κέντρο Κηφισιάς, Κεφαλάρι κ.ά.) και ότι μετά τις γιορτές του Πάσχα θα ξεκινήσει και δικαστικές προσφυγές κατά οικοδομικών αδειών.
«Εχουμε κοντά μας ανθρώπους με μεγάλη εμπειρία και πολιτική δύναμη. Η Κηφισιά έχει ειδικό πολιτικό βάρος. Εδώ ζουν πολιτικοί, επιχειρηματίες και ένα κομμάτι της αστικής τάξης που είναι θεμέλιο των κεντροδεξιών κομμάτων», ανέφερε ο κ. Ξυπολυτάς. «Επιπλέον υπάρχει κοινωνική κατακραυγή, έχουν μαζευτεί 2.000 υπογραφές πολιτών. Δεν σκοπεύουμε να χάσουμε το δίκιο μας με ακραίες ενέργειες. Θέλουμε όμως να κερδίσουμε αυτή τη μάχη», προσθέσε.
Κωνσταντέλλος: «Δεν μας άκουγε κανείς»
Την οδό της προσφυγής στο ΣτΕ ώστε να «παγώσουν» οι οικοδομικές άδειες για κτίρια τα οποία αλλοιώνουν τον αστικό ιστό, κόβουν τη θέα και φυτρώνουν σαν μανιτάρια λόγω του πρόσθετου ύψους που μπορεί να φτάσει και στα πέντε μέτρα (δηλαδή δύο ορόφους) όπως προβλεπόταν ακολουθεί και ο Δήμαρχος Βούλας, Βάρκιζας, Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος.
Ο κ. Κωνσταντέλλος μιλώντας την Παρασκευή στον Αθήνα 984 ζήτησε να μπει φρένο στην ξέφρενη υπερδόμηση λέγοντας χαρακτηριστικά «όχι άλλο τσιμέντο».Οπως εξήγησε «αυτό το οριζόντιο μέτρο πρέπει να σταματήσει, γιατί δεν έχει θετικό αποτύπωμα σε περιοχές με χαμηλό συντελεστή δόμησης».
Ο ίδιος χαρακτήρισε «καλή μεν, αλλά πολύ λίγη» την τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, «που προβλέπει να μειωθεί στο 1/3 το μπόνους μέχρι 10 μ. στο ύψος των κτιρίων». Διέγνωσε μάλιστα «κυβερνητική επικοινωνιακή προσπάθεια με στόχο να διασκεδαστούν οι αλγεινές εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν». Τέλος, προφανώς ειρωνικά χαρακτήρισε ως τη μόνη θετική εξέλιξη το γεγονός ότι με την τροπολογία εξαιρέθηκαν των ρυθμίσεων οι περιοχές Εκάλης, Ψυχικού και Φιλοθέης.