Ζαν-Μαρί Λεπέν, Φίλιππος Β΄, Οράτιος Νέλσον, Μοσέ Νταγιάν: ο Ολαφ Σολτς δεν είναι ο μοναδικός μονόφθαλμος | CreativeProtagon
Θέματα

Υπήρξαν και πριν από τον Σολτς διάσημοι μονόφθαλμοι

Ο πρόσφατος τραυματισμός του γερμανού καγκελαρίου στο μάτι, μετά από πτώση, και το μαύρο «πειρατικό» κάλυμμα που επέλεξε να φορέσει μέχρι να υποχωρήσει το πρήξιμο, έδωσε στο Politico την αφορμή να ανατρέξει σε άλλους μονόφθαλμους της παγκόσμιας Ιστορίας, από τον Φίλιππο Β' της Μακεδονίας μέχρι τον Νταγιάν και τον Λεπέν
Protagon Team

Ο Φίλιππος Β’, ο βασιλιάς της Μακεδονίας και πατέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που εδραίωσε τη μακεδονική κυριαρχία ανά την Ελλάδα, συγκαταλέγεται αναμφίβολα μεταξύ των πιο διάσημων μονόφθαλμων ηγετών στην παγκόσμια ιστορία.

Γύρω στο 354 π.Χ., καθώς οι δυνάμεις του πολιορκούσαν τη Μεθώνη, η οποία τελούσε υπό τον έλεγχο των Αθηνών, ο Φίλιππος τραυματίστηκε σοβαρά στο δεξί μάτι από βέλος, ενώ φέρεται ότι τελικά το έχασε, έπειτα από χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε για την αφαίρεσή του. Σκελετικά απομεινάρια που εικάζεται ότι είναι του μακεδόνα βασιλιά επιβεβαιώνουν το τραύμα στο μάτι.

Τα περί του τραυματισμού του Φιλίππου αναφέρει σε δημοσίευμά του το Politico με αφορμή τον –επίσης στο μάτι αλλά πολύ λιγότερο σοβαρό– τραυματισμό ενός άλλου πολιτικού ηγέτη, σύγχρονου αυτή τη φορά, του Ολαφ Σολτς. Αφού επέστρεψε στα καθήκοντά του, την περασμένη Δευτέρα, έπειτα  από ένα ατύχημα που είχε ενώ αθλούνταν, ο καγκελάριος της Γερμανίας ανάρτησε στο Χ (πρώην Twitter) μια φωτογραφία του με εκδορές στο πρόσωπο και ένα μαύρο κάλυμμα στο δεξί μάτι. «Καθώς ο κυβερνών συνασπισμός της Γερμανίας πλέει από καταιγίδα και καταιγίδα, ο καπετάνιος του υιοθετεί ένα πειρατικό λουκ» γράφουν οι συντάκτες του άρθρου.

Το ατύχημα ανάγκασε τον Ολαφ Σολτς (ο οποίος στην παρούσα φάση αγωνίζεται για να κρατήσει ενωμένη τη διχασμένη κυβέρνησή του) να ακυρώσει προγραμματισμένη εμφάνισή του στο πλαίσιο μιας τοπικής προεκλογικής εκστρατείας, το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.

Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός, ο οποίος είναι λάτρης του τζόκινγκ και τρέχει έως και τρεις φορές την εβδομάδα, έπεσε ενώ έτρεχε στο Πότσνταμ, στην ιδιαίτερη πατρίδα του, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στο πρόσωπο και να πρηστεί το ένα του μάτι.

«Ανυπομονώ για τα μιμίδια. Ευχαριστώ για τις ευχές, φαίνεται χειρότερο από ό,τι είναι!» αστειεύτηκε ο ίδιος στο X το πρωί της Δευτέρας. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος Τύπου της καγκελαρίας ανέφερε πως είναι ευδιάθετος, αν και δείχνει «ελαφρώς ταλαιπωρημένος». Πάντως, το βράδυ της Δευτέρας ο καγκελάριος παρέστη στο καλοκαιρινή εσπερίδα της Vorwärts, της εφημερίδας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματός του, ενώ την Τρίτη επρόκειτο να επισκεφθεί την Internationale Automobil-Ausstellung στο Μόναχο, μια από τις μεγαλύτερες εμπορικές εκθέσεις αυτοκινήτων στον κόσμο.

Ο Ολαφ Σολτς υπήρξε τυχερός, καθώς τραυματίστηκε ελαφριά, το οποίο σημαίνει πως θα συνεχίσει να φοράει το μαύρο «πειρατικό» κάλυμμα στο δεξί του μάτι για μία ή δύο το πολύ εβδομάδες ακόμη, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπός του. Αλλοι, ωστόσο, εξίσου γνωστοί πολιτικοί στάθηκαν λιγότερο τυχεροί.

Μεταξύ αυτών ξεχωρίζει ο Μοσέ Νταγιάν. Ο χαρισματικός ισραηλινός στρατηγός που, πέρα από αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της πατρίδας του, διετέλεσε επίσης υπουργός Αμυνας και Εξωτερικών, έχασε το αριστερό του μάτι ενώ πολεμούσε εναντίον γαλλικών δυνάμεων του φιλοναζιστικού Βισί στη Συρία το 1941, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.

Ο τότε υπουργός Αμυνας του Ισραήλ, Μοσέ Νταγιάν (αριστερά), με το διάσημο «πειρατικό» λουκ, ο τραυματισμένος στο κεφάλι στρατηγός Αριέλ Σαρόν και άλλοι στρατιωτικοί, τον Οκτώβριο του 1973, στον πόλεμο του Γιομ  Κιπούρ, σε τοποθεσία στη δυτική πλευρά της Διώρυγας του Σουέζ (EPA/MINISTRY OF DEFENSE)

Μια μέρα, καθώς παρακολουθούσε τις επιχειρήσεις από μια στέγη, εχθρική σφαίρα χτύπησε τα κιάλια που χρησιμοποιούσε. Ο τραυματισμός του από τον φακό που εκσφενδονίστηκε και τα μεταλλικά θραύσματα ήταν τόσο σοβαρός που όχι μόνον έχασε το μάτι του, αλλά δεν ήταν καν σε θέση να φορέσει στη συνέχεια γυάλινο μάτι.

Κάπως έτσι κατέστη διάσημος χάρη στο εμβληματικό σήμα κατατεθέν του –το μαύρο «πειρατικό» κάλυμμα– το οποίο διατέθηκε προς πώληση στο eBay το 2005, με κάποιον να καταβάλει 75.000 δολάρια για να το αποκτήσει. Ο Μοσέ Νταγιάν υπηρέτησε ως υπουργός Αμυνας του Ισραήλ στον Πόλεμο των Εξι Ημερών το 1967 και στον Πόλεμο του Γιομ Κιπούρ το 1973, πριν από τον θάνατό του, το 1981.

Μονόφθαλμος κατέληξε να είναι και ο Ζαν-Μαρί Λεπέν. Ο ιδρυτής του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου (Εθνική Συσπείρωση πλέον, υπό την ηγεσία της θυγατέρας του Μαρίν Λεπέν) έχασε το αριστερό του μάτι το 1965, καθώς έστηνε μια τέντα σε προεκλογική εκδήλωση του Ζαν-Λουί Τισιέ-Βινιανκούρ, του πρώτου ακροδεξιού πολιτικού που διεκδίκησε την προεδρία της Γαλλίας.

Οπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του Politico, το κάλυμμα που φορούσε ο Λεπέν έως ότου το αντικαταστήσει με γυάλινο μάτι στις αρχές της δεκαετίας του 1980, κατέστη βασικό στοιχείο της δημόσιας εικόνας του στην αρχή της σταδιοδρομίας του, καθώς επιδίωκε να συστηθεί στον γαλλικό κοινό και να αναδειχθεί ως «πολιτικός πειρατής» και «αντικαθεστωτικός υποψήφιος».

Μαύρο κάλυμμα στο μάτι πιστευόταν επί καιρό ότι φορούσε και ο Οράτιος Νέλσον, ο περίφημος ναύαρχος του Βασιλικού Ναυτικού της Βρετανίας που ηγήθηκε σημαντικών νικών κατά τη διάρκεια των Ναπολεόντειων Πολέμων και των Πολέμων της Γαλλικής Επανάστασης. Σύμφωνα, όμως, με τον διακεκριμένο βρετανό ιστορικό Κόλιν Γουάιτ (και διευθυντή του Βασιλικού Ναυτικού Μουσείου από το 2006 μέχρι τον θάνατό του, το 2008) ο Νέλσον κάλυμμα στο μάτι δεν φόρεσε ποτέ.

Ωστόσο, είναι γεγονός πως κατά τη διάρκεια της πολιορκίας του Κάλβι στην Κορσική, το 1794, τραυματίστηκε στο μάτι, αλλά η πληγή δεν αντιμετωπίστηκε σωστά, με αποτέλεσμα να καταστεί μερικώς τυφλός. Μάλιστα, ο Νέλσον πιστώνεται την επινόηση της φράσης «to turn a blind eye» («κάνω τα στραβά μάτια» στα ελληνικά). Κατά τη διάρκεια της Μάχης της Κοπεγχάγης, το 1801, έλαβε εντολή από τον Χάιντ Πάρκερ, διοικητή των βρετανικών δυνάμεων, να αποσύρει τα πλοία του. Ομως ο Νέλσον προσποιήθηκε ότι δεν είδε τα σήματά του, βάζοντας το κιάλι του στο τυφλό του μάτι.