Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις σε εκδήλωση της αδελφότητας AKA στο Ντάλας του Τέξας, στις 10 Ιουλίου | REUTERS/Shelby Tauber
Θέματα

Υπέρ της Χάρις οι αφροαμερικανικές αδελφότητες με τα ελληνικά ονόματα

Για πολλούς Αμερικανούς η κύρια σύνδεση με την ελληνική γλώσσα προέρχεται από τις πανεπιστημιακές αδελφότητες, που διακρίνονται από δύο ή τρία ελληνικά γράμματα. Μια από τις ισχυρότερες αφροαμερικανικές αδελφότητες είναι η Alpha Kappa Alpha, ισόβιο μέλος της οποίας είναι η υποψήφια πρόεδρος των ΗΠΑ
Protagon Team

Ενδεχομένως να έχετε παρατηρήσει ότι σε πολλές ταινίες του Χόλιγουντ οι φοιτητικές αδελφότητες των αμερικανικών πανεπιστημίων συμβολίζονται με τρία γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου. Οι κοινότητες αυτές, που στηρίζονται στη λογική της αλληλοϋποστήριξης, παίζουν ρόλο και στις εθνικές εκλογές των ΗΠΑ, καθώς συχνά τα μέλη τους είναι ισόβια.

Η Κάμαλα Χάρις, κόρη μεταναστών, της ινδής βιολόγου και ερευνήτριας Σάμαλα Γκόπαλαν και του τζαμαϊκανού οικονομολόγου Ντόναλντ Τζ. Χάρις, που γνωρίστηκαν και ερωτεύτηκαν σε πορείες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, υπήρξε ως φοιτήτρια μέλος της ισχυρής αδελφότητας Alpha Kappa Alpha, της οποίας παραμένει ισόβιο μέλος.

H αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και (εκτός συγκλονιστικού απροόπτου) υποψήφια πρόεδρος των Δημοκρατικών έγινε μέλος της οργάνωσης τη δεκαετία του 1980, όταν ήταν φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Xάουαρντ (Howard) της Ουάσινγκτον. Η πανεπιστημιούπολη του Xάουαρντ υπήρξε η γενέτειρα της αδελφότητας, η οποία ιδρύθηκε το 1908. Η Alpha Kappa Alpha, ή AKA, είναι η παλαιότερη οργάνωση που χρησιμοποιεί ελληνικά γράμματα και δημιουργήθηκε από αφροαμερικανίδες γυναίκες με πανεπιστημιακή μόρφωση.

Οπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του το BBC, «η Καμάλα Χάρις βασίζεται στις συντρόφους της από τις (πανεπιστημιακές) αδελφότητες» και παραπέμπει στην οργάνωση-ομπρέλα National Pan-Hellenic Council (Εθνικό Πανελλήνιο Συμβούλιο), η οποία δεν είναι μια ελληνική ομογενειακή οργάνωση (όπως μπορεί να υποθέσει κανείς λόγω ονόματος), αλλά το συντονιστικό συμβούλιο εννέα ιστορικών αφροαμερικανικών φοιτητικών οργανώσεων που χρησιμοποιούν στους τίτλους τους ελληνικά γράμματα. Οι αδελφότητες αυτές συχνά αναφέρονται ως οι «Θεϊκές Εννέα».

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, η οποία μίλησε την Τετάρτη στο συνέδριο της αδελφότητας Zeta Phi Beta (ΖΦΒ), είναι, όπως αναφέραμε, ισόβιο μέλος της Alpha Kappa Alpha (ΑKA). Οι δύο οργανώσεις συγκαταλέγονται μεταξύ των –κατά κύριο λόγο– αφροαμερικανικών αδελφοτήτων που απαρτίζουν το προαναφερθέν National Pan-Hellenic Council.

«Τα σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια μέλη του, κοινώς αποκαλούμενα “Θεϊκές Εννέα”, είναι έτοιμα να αποτελέσουν ένα μυστικό όπλο καθώς η κ. Χάρις επιδιώκει την προεδρία» σημειώνει στο ρεπορτάζ του το βρετανικό μέσο ενημέρωσης.

Λιγότερες από 24 ώρες αφότου ο Τζο Μπάιντεν υποστήριξε τη Χάρις για να διεκδικήσει το χρίσμα των Δημοκρατικών, η ομάδα υποσχέθηκε να ξεκινήσει μια «άνευ προηγουμένου εκστρατεία κινητοποίησης των ψηφοφόρων». Ως μη κερδοσκοπικό ίδρυμα, το National Pan-Hellenic Council (NPHC) δεν μπορεί να υποστηρίξει επίσημα τη Χάρις.

Μέλη της αδελφότητας AKA παρακολουθούν την ομιλία της Κάμαλα Χάρις στο Ντάλας του Τέξας στις 10 Ιουλίου (REUTERS/Shelby Tauber)

Υπόσχεται όμως, όπως αναφέρει το BBC, μια εκστρατεία που «θα ενεργοποιήσει τα χιλιάδες παραρτήματα και μέλη των αντίστοιχων οργανώσεών μας για να εξασφαλίσει ισχυρή συμμετοχή των ψηφοφόρων στις κοινότητες που υπηρετούμε». Αυτό συνάδει ευρύτερα με τον τρόπο που οι «Θεϊκές Εννέα» στηρίζουν, ιστορικά, τα μέλη τους. Τα μέλη της οργάνωσης έχουν υποστηρίξει την 59χρονη Κάμαλα Χάρις και στο παρελθόν κατά τη διάρκεια της πολιτικής της καριέρας.

Οι εν λόγω φοιτητικές αδελφότητες υπό την ομπρέλα του NPHC εμφανίστηκαν στις αρχές του 20ού αιώνα ως συστήματα υποστήριξης που προσέφεραν το αίσθημα του ανήκειν σε μαύρους φοιτητές, οι οποίοι βίωναν τον ρατσισμό και την απομόνωση στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, όπου φοιτούσαν κατά πλειοψηφία λευκoί Αμερικανοί.

Η πρώτη αφροαμερικανική αδελφότητα, η Alpha Phi Alpha, ξεκίνησε ως ομάδα μελέτης στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ το 1906. Στα μέλη της ανήκε ένα πρόσωπο-σύμβολο των πολιτικών δικαιωμάτων, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Η Κάμαλα Χάρις έγινε μέλος της Alpha Kappa Alpha, της παλαιότερης αφροαμερικανικής αδελφότητας της χώρας, στο τέταρτο έτος των σπουδών της στο Πανεπιστήμιο Howard, στην Ουάσινγκτον.

Για τη σύνδεσή της με την AKA η Χάρις είχε δηλώσει το 2019: «Κατά τη διάρκεια της ζωής σου βρίσκεις φίλους που γίνονται οικογένεια και –όπως η οικογένεια– σε βοηθούν στη διαμόρφωσή σου ως ατόμου και στη σχηματοποίηση των εμπειριών της ζωής σου. Για μένα αυτό ήταν οι γυναίκες της Alpha Kappa Alpha, που έγιναν οι αδελφές μου».

Σύμφωνα με το BBC, αν και η υποψηφιότητα της Κάμαλα Χάρις για τις εκλογές του Νοεμβρίου 2024 μετράει μόλις λίγες ημέρες, τα μέλη της αδελφότητας τής προσφέρουν ήδη σημαντική υποστήριξη.

Παράλληλα, η οικονομική υποστήριξη για τη Χάρις έχει αυξηθεί ακόμη περισσότερο από τότε που ο Μπάιντεν αποσύρθηκε από την προεδρική κούρσα. Μέσα σε λίγες ώρες η οργάνωση Win With Black Women, μια συλλογικότητα μαύρων γυναικών, συγκέντρωσε την Κυριακή πάνω από 1 εκατ. δολάρια για την υποστήριξη της εκστρατείας της αντιπροέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών.