«Σε διαφορετικό μπράτσο». Αυτή είναι σε… ελεύθερη μετάφραση η μοναδική επισήμανση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών στη χώρα μας για την ταυτόχρονη λήψη του αναμνηστικού εμβολίου της Covid και του εμβολίου της γρίπης. Εντούτοις, είναι γεγονός πως οι περισσότεροι αποφεύγουν το διπλό τσίμπημα, είτε γιατί φοβούνται είτε για πρακτικούς λόγους (π.χ. για να μην ταλαιπωρηθούν διπλά από τις παρενέργειες των δύο εμβολίων).
Ισως, όμως, τελικά η απόφαση τους να μην είναι η σοφότερη για την ανοσοποίηση τους. Και αυτό διότι μια νέα μελέτη δείχνει πως η ταυτόχρονη λήψη τους είναι πιο αποτελεσματική. Τα σχετικά δεδομένα παρουσιάστηκαν στην ετήσια Σύνοδο Κορυφής για τα Εμβόλια στη Βοστώνη και αφορούν δύο ομάδες εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης στη Μασαχουσέτη.
Η πρώτη ομάδα, όπως αναφέρεται στον Guardian, αποτελείτο από 12 άτομα. Τους χορηγήθηκε το αναμνηστικό εμβόλιο Covid και το εμβόλιο εποχικής γρίπης μαζί. Η δεύτερη ομάδα, 30 εργαζομένων, έλαβαν τα ίδια εμβόλια, αλλά σε διαφορετικές ημέρες εντός του ίδιου μήνα.
Επειτα οι ερευνητές μέτρησαν τα αντισώματα του συνόλου των συμμετεχόντων. Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ομάδα που είχε κάνει την ίδια ημέρα τα εμβόλια είχε υψηλότερα επίπεδα ανοσοσφαιρίνης G1 ή IgG1.
Ο Amesh Adalja, λοιμωξιολόγος και ανώτερος ερευνητής στο Κέντρο Ασφάλειας Υγείας του Johns Hopkins, δήλωσε στον Guardian ότι πρόκειται για ένα ενδιαφέρον εύρημα.
«Πιθανώς οφείλεται στην ενισχυμένη διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος από την ταυτόχρονη παρουσία και των δύο εμβολίων» είναι η εξήγηση που δίνει. «Το βασικό είναι να δούμε αν αυτό έχει κάποιο ουσιαστικό κλινικό όφελος, αν δηλαδή μεταφράζεται σε μεγαλύτερη προστασία από τη μόλυνση ή την ασθένεια».
Είναι σημαντικό, πάντως, να υπογραμμιστεί πως η μελέτη δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί. Παρ’ όλα αυτά, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) επίσης συνιστούν στους πολίτες «να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης και το εμβόλιο Covid-19 στην ίδια επίσκεψη», βεβαιώνοντας πως η πρακτική αυτή είναι ασφαλής.
Οι παρενέργειες από την ταυτόχρονη χορήγηση
Τι ισχύει, όμως, με τις παρενέργειες; Μήπως ο ταυτόχρονος εμβολιασμός ισοδυναμεί με πιο δυνατό πονοκέφαλο, άλγος στα μπράτσα, ρίγη και αίσθημα κόπωσης; Το CDC έχει απάντηση, επικαλούμενο σχετική μελέτη που διεξήγαγε.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τα συγκεκριμένα ευρήματα, αν και εκδηλώνονται περισσότερες παρενέργειες που σχετίζονται με την ταυτόχρονη λήψη του αναμνηστικού εμβολίου Covid-19 και του εμβολίου γρίπης, αυτές δεν είναι τόσο έντονες συγκριτικά με εκείνες που βιώνει κανείς μετά από τη λήψη του αναμνηστικού εμβολίου έναντι του πανδημικού ιού.
«Τα άτομα που έλαβαν ταυτόχρονα το εμβόλιο της γρίπης και το μονοδύναμο εμβόλιο Covid-19 είχαν ελαφρώς περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν αντιδράσεις όπως κόπωση, πονοκέφαλο και μυϊκό πόνο, συγκριτικά με τα άτομα που έκαναν μόνο το μονοδύναμο εμβόλιο Covid-19. Ομως οι αντιδράσεις αυτές ήταν ως επί το πλείστον ήπιες και υποχώρησαν γρήγορα».
Ο Dr. Adalja προσθέτει στη λίστα των παρενεργειών ενδείξεις για την πιθανότητα μιας μικρής αύξησης τους κινδύνου εγκεφαλικών επεισοδίων και παροδικών ισχαιμικών επεισοδίων σε ηλικιωμένους που λαμβάνουν υψηλές δόσεις αυτών των εμβολίων. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε μιλώντας στον Guardian, ο ίδιος εκτιμά ότι ο κίνδυνος είναι χαμηλός.
«Η ταυτόχρονη λήψη των δύο εμβολίων ήταν πάντα πιο βολική λύση για τους ασθενείς, αλλά μπορεί να έχει και ένα πρόσθετο ανοσολογικό όφελος. Γενικά, θα πρέπει να συνιστάται σε όσους είναι επιλέξιμοι και για τα δύο εμβόλια» καταλήγει.
Τι συνιστά η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών
Το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί ακόμη και την ίδια μέρα με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού –αλλά σε διαφορετικά ανατομικά σημεία–, όπως και οποιαδήποτε άλλη μέρα πριν και μετά το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Αυτή είναι η σύσταση των ειδικών στη χώρα μας.
Πάντως, όπως όλα δείχνουν, το στοίχημα εντός των συνόρων δεν είναι ο ταυτόχρονος εμβολιασμός έναντι αυτών των δύο νοσημάτων, αλλά ο εμβολιασμός εν γένει. Δεν είναι τυχαίο ότι πρόσφατα ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) προειδοποίησε ότι «οι «οι 13.000 εμβολιασμοί την ημέρα κατά του SARS-CoV-2 είναι πολύ λίγοι».
Αντίστοιχα, ο καλός καιρός φαίνεται να είναι μία από τις αποτρεπτικές αιτίες εμβολιασμού των πολιτών και έναντι της εποχικής γρίπης. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, έχουν πραγματοποιηθεί 1,5 εκατομμύρια εμβολιασμοί, ενώ παραδοσιακά η εμβολιαστική κάλυψη κινείται λίγο πιο κάτω από το 50%, όταν, σύμφωνα με τις διεθνείς συστάσεις, ο στόχος είναι η κάλυψη τουλάχιστον του 75% των ατόμων που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.