Μπορεί να ξεκίνησε αιώνες πριν σαν τεχνική για να μη χαλάει το κρασί (μπόλικα μπαχαρικά έσωζαν την κατάσταση λόγω κακής εμφιάλωσης), το ζεστό κρασί των Χριστουγέννων (mulled wine για τους Βρετανούς, glühwein για τους Γερμανούς) το βρίσκεις παντού: σε υπαίθρια πανηγυράκια, μπαρ και στολισμένα καφέ, όμως το καλύτερο και περισσότερο το βρίσκεις σπίτι μας. Η αρχή έγινε με τον στολισμό του δέντρου και επαναλαμβάνεται σχεδόν κάθε βράδυ. Τα βασικά: κρασί (ακόμα κι αν δεν είναι άριστης ποιότητας, η ζάχαρη και τα μπαχαρικά βελτιώνουν τη γεύση), πορτοκάλι, ζάχαρη και κανέλα. Για τα υπόλοιπα, παίξτε με ό,τι υπάρχει στα ντουλάπια και σας φαίνεται ταιριαστό, μόνο μια δοκιμή θα σας πείσει…
Για περίπου 8 κούπες:
-2 πορτοκάλια – φλούδα και χυμός
-2 μπουκάλια κόκκινο κρασί (κατά προτίμηση ξηρό)
-3 ξύλα κανέλας
-μερικά γαριφαλόκαρφα
-2 φλιτζ. καστανή ζάχαρη
-1/4 φλιτζ. κονιάκ (προαιρετικά)
Ζέστανα την εστία ενώ στα γρήγορα καθάρισα τα πορτοκάλια, κρατώντας τις φλούδες, που τις έκοψα σε λωρίδες με όσο το δυνατόν λιγότερη σάρκα επάνω τους. Εστυψα τα πορτοκάλια και άδειασα τον χυμό μαζί με το κρασί σε μια βαθιά, βαριά κατσαρόλα (μια μαντεμένια είναι ό,τι καλύτερο αλλά και εκείνη για τις σούπες μας κάνει).