Ανοικτός σε προτάσεις και αλλαγές που θα βελτιώσουν το φορολογικό πλαίσιο για τους 700.000 και πλέον ελεύθερους επαγγελματίες και όσους έχουν ατομική επιχείρηση δηλώνει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος είναι ο τρίτος υπουργός στην μεταπολιτευτική ιστορία -μετά τον Αλέκο Παπαδόπουλο και τον Γιώργο Αλογοσκούφη- που επιχειρεί τη μεγάλη αυτή τομή.
Οπως σημειώνει «το νομοσχέδιο το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, είναι μια σοβαρή μεταρρυθμιστική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Η κυβέρνηση παρεμβαίνει σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα προκειμένου να υπάρξουν χειροπιαστά αποτελέσματα για το μεγάλο αυτό πρόβλημα: Διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, περιορισμός της χρήσης των μετρητών και δικαιότερος τρόπος φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, ώστε οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι να μην αισθάνονται θύματα της φορολογικής πολιτικής».
Οπως έγραψε τη Δευτέρα το Protagon ο υπουργός κι ο αρμόδιος για τη φορολογία υφυπουργός, Χάρης Θεοχάρης, έχουν ήδη αποδεχθεί πέντε κομβικές αλλαγές στους κανόνες – κριτήρια – υπολογισμού των ελάχιστων εισοδημάτων των επαγγελματιών με τις οποίες αίρονται αδικίες και είναι προς όφελος όλων όσοι ξεκινούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα.
Οι πέντε αλλαγές είναι οι εξής:
- Η απαλλαγή από τα τεκμήρια τα οποία προσδιορίζουν το ελάχιστο ύψος εισοδήματος στα 10.980 ευρώ (δηλαδή 780 ευρώ κατώτατος μισθός επί 14 μισθούς) για τα έξι πρώτα χρόνια δραστηριότητας.
- Η διεύρυνση των περιπτώσεων για τις οποίες το τεκμαρτό εισόδημα θα είναι μαχητό, πέραν της στρατιωτικής θητείας, της νοσηλείας και των φυσικών καταστροφών. Με βάση το νομοσχέδιο τα τεκμήρια δεν εφαρμόζονται για άτομα με αναπηρία, σε περιπτώσεις χωριών με πληθυσμό κάτω των 500 κατοίκων ή νησιών με λιγότερους από 2.000 κατοίκους.
- Η αντιμετώπιση ειδικών περιπτώσεων, όπως για παράδειγμα συνταξιούχων οι οποίοι συνεχίζουν να εργάζονται ή όσων βρίσκονται κοντά στο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης.
- Η διεύρυνση των παραμέτρων που θα καθορίζουν τη λεγόμενη ελάχιστη αμοιβή, ή το τεκμαρτά ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα. Με βάση τα όσα είναι μέχρι σήμερα γνωστά, θα αθροίζονται στο ελάχιστο ποσό και τα όποια εισοδήματα από μισθούς, οπότε θα ξεπερνιέται το τεκμήριο και δεν θα ισχύει. Εξετάζεται να αθροίζονται και τα εισοδήματα από τόκους, μερίσματα και ενοίκια.
- Η ευνοϊκή αλλαγή των συντελεστών προσαύξησης του ελάχιστου εισοδήματος των 10.920 ευρώ, με βάση το κόστος μισθοδοσίας και τον τζίρο.
Μείον 50% στο τέλος επιτηδεύματος στους συνεπείς
Οπως προβλέπει το νομοσχέδιο που τέθηκε σε διαβούλευση, για όσους δηλώνουν πραγματικά εισοδήματα υψηλότερα από την ελάχιστη αμοιβή, θα εφαρμοστεί άμεσα, από το 2024, μείωση του Τέλους Επιτηδεύματος κατά 50%, δηλαδή από τα 650 ευρώ στα 325 ευρώ για όλους όσοι έχουν «μπλοκάκι» (Δελτίο παροχής υπηρεσιών) και από 1000 ευρώ στα 500 για όλους έχουν ατομική επιχείρηση (ΟΕ, ΕΕ, ΙΚΕ κλπ).
Ομως για όλους και όσοι δηλώνουν εισοδήματα χαμηλότερα από την ελάχιστη αμοιβή η μείωση του τέλους επιτηδεύματος περιορίζεται στο ένα τέταρτο, δηλαδή στο 25%. Κι από 650 ευρώ το χρόνο θα πληρώσουν 487,5 ευρώ.
Με αυτά τα δεδομένα, το Τέλος Επιτηδεύματος διαμορφώνεται ως εξής:
-Για τους επιτηδευματίες και ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα σε 325 ευρώ, εφόσον δηλώνουν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος το οποίο υπερβαίνει το ποσό που αντιστοιχεί στο τεκμαρτό ελάχιστο ετήσιο κέρδος.
-Σε 487,50 ευρώ όταν το δηλούμενο εισόδημά τους υπολείπεται του ποσού που προκύπτει από το νέο τεκμήριο.
Πόσο είναι σήμερα το τέλος επιτηδεύματος
Επισημαίνεται ότι τα ετήσια ποσά του τέλους επιτηδεύματος, χωρίς τις μειώσεις, ανέρχονται σε:
-400 ευρώ εφόσον η έδρα βρίσκεται σε τουριστικό τόπο ή σε πόλεις-χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους.
-500 ευρώ εφόσον η έδρα βρίσκεται σε πόλη με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους.
-650 ευρώ για ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.
-800 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους.
– 1.000 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους και 600 ευρώ για κάθε υποκατάστημα.
Σε περίπτωση διακοπής της δραστηριότητας μέσα στη χρήση, το τέλος επιτηδεύματος περιορίζεται ανάλογα με τους μήνες λειτουργίας της επιχείρησης ή της άσκησης του επαγγέλματος. Χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 15 ημερών λογίζεται ως μήνας.
Αναλογική (50% ή 25%) θα είναι και η μείωση το 2024, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος που δηλώνει ο καθένας.
«Ισχυρότερο ψηφιακό δίχτυ κατά της φοροδιαφυγής»
Αντίθετα με την ευελιξία που δείχνει για τους επαγγελματίες ο κ. Χατζηδάκης, δηλώνει ανένδοτος για τα ψηφιακά μέτρα κατά της φοροδιαφυγής. Ο ίδιος επιμένει στη ψηφιακή μετάβαση της οικονομίας και τα μέτρα εκσυγχρονισμού της αγοράς και των καθημερινών συναλλαγών καθώς εκεί εντοπίζεται η μεγάλη φοροδιαφυγή.
Οι παρεμβάσεις που υλοποιούνται με το νομοσχέδιο, και οι οποίες έχουν περάσει σε δεύτερο πλάνο εξαιτίας των αντιδράσεων δικηγόρων, συμβολαιογράφων, εμπόρων, επαγγελματιών και άλλων κλάδων, περιλαμβάνουν τα εξής:
- Την υποχρεωτική ανάρτηση εσόδων και δαπανών στο MyData εντός του 2024.
- Την απαγόρευση της χρήσης μετρητών στις αγοραπωλησίες ακινήτων.
- Την διακοπή συνεργασίας των εταιρειών εμπορίας καυσίμων με παραβάτες λαθρεμπορίας.
- Την ολοκλήρωση της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS τους πρώτους μήνες του 2024.
- Την επέκταση της υποχρέωσης κατοχής συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών (EFT/POS) στους υπόλοιπους κλάδους της λιανικής αγοράς που σήμερα δεν έχουν.
- Την ενεργοποίηση του ψηφιακού δελτίου αποστολής, πιλοτικά από τις αρχές του 2024 και πλήρως έως το τέλος του έτους.
Χαρακτηριστικά ο υπουργός δηλώνει «σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να αυξήσουμε τους φόρους, αντιθέτως με όλες αυτές τις πρωτοβουλίες θα μπορέσουμε να περιορίσουμε την φοροδιαφυγή και να στηρίξουμε ανάλογα την κοινωνική μας πολιτική».
Κλείνει το μεγάλο παράθυρο
Σε αυτό το πνεύμα η πιο δραστική παρέμβαση κατά της φοροδιαφυγής γίνεται με το άρθρο 17 του νομοσχεδίου με το οποίο κλείνει το μεγάλο παράθυρο κάποιος να βαρέσει κανόνι στην επιχειρηματική του δραστηριότητα, να χρωστάει στο Δημόσιο και τα Ταμεία κι εν συνεχεία να ανοίξει άλλη επιχείρηση.
Η διάταξη ορίζει τα εξής:
–«Μετά από τη διενέργεια ελέγχου σε ελεύθερο επαγγελματία που είχε ατομική επιχείρηση στο παρελθόν, τη διέκοψε και στη συνέχεια συνέστησε μονοπρόσωπη εταιρεία με το ίδιο ακριβώς αντικείμενο, μπορεί να επιβληθεί φόρος στο φυσικό πρόσωπο, αν ο φόρος που προκύπτει από τη λειτουργία της εταιρείας (φόρος επί των κερδών της εταιρείας και επί του μερίσματος) είναι μικρότερος από τον φόρο που θα καταβάλλει ο ελεύθερος επαγγελματίας αν συνέχιζε την ατομική του δραστηριότητα, με βάση το τεκμαιρόμενο ελάχιστο κέρδος που καθιερώνεται στον παρόντα νόμο».
Σε μια τέτοια περίπτωση το φυσικό πρόσωπο καταβάλλει τη διαφορά ανάμεσα στον φόρο που οφείλει η εταιρεία και στον φόρο που θα όφειλε ο ίδιος, αν το κέρδος της εταιρείας είχε διανεμηθεί ως μέρισμα στο σύνολό του, και στον φόρο που θα καταβάλλει κατ’ εφαρμογή του νέου νομοσχεδίου.