| Shutterstock/CreativeProtagon
Θέματα

Χάσμα ανδρών-γυναικών στην υγεία: μία ακόμη διάκριση;

Οι γυναίκες υφίστανται ανισότητες ως προς την πρόσβαση, την έγκαιρη διάγνωση και τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων. Η αντιμετώπιση, δε, αυτών των ανισοτήτων μπορεί, σύμφωνα με έρευνες του Ινστιτούτου Υγείας McKinsey, να προσθέσει έως και 400 δισ. δολάρια στο παγκόσμιο ΑΕΠ ετησίως
Μαρία Μπελιβάνη

Το «χάσμα» στην υγεία μεταξύ ανδρών και γυναικών αφορά στις ανισότητες που υφίστανται οι γυναίκες ως προς την πρόσβαση, την έγκαιρη διάγνωση και τη θεραπεία παθήσεων. Παρά την καθοριστική συμβολή τους στην κοινωνία και στην οικονομία, οι γυναίκες αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις που έχουν σοβαρές επιπτώσεις σε ατομικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Η αντιμετώπιση αυτών των ανισοτήτων μπορεί, σύμφωνα με έρευνες του Ινστιτούτου Υγείας McKinsey, να προσθέσει έως και 400 δισ. δολάρια στο παγκόσμιο ΑΕΠ ετησίως.

Ποιες γυναικείες παθήσεις αφορά κυρίως και γιατί;

Υπάρχουν πολλές παθήσεις που επηρεάζουν τις γυναίκες και δεν λαμβάνουν την απαιτούμενη προσοχή, μεταξύ των οποίων:

Αυτές οι παθήσεις συχνά υποβαθμίζονται λόγω κοινωνικών προκαταλήψεων και παραδοσιακών αντιλήψεων για το φύλο, οδηγώντας σε καθυστερημένη ή ελλιπή διάγνωση και θεραπεία.

Πώς επηρεάζει την υγεία των γυναικών η έλλειψη ένταξης τους σε κλινικές μελέτες μέχρι το 1993;

Πριν το 1993 οι γυναίκες σπανίως συμμετείχαν σε κλινικές δοκιμές. Σήμερα ο ιατρικός τομέας εξακολουθεί να μη γνωρίζει πόσο καλά λειτουργούν πολλά φάρμακα και συσκευές για τις γυναίκες. Αυτή η καθυστερημένη ένταξη σημαίνει ότι οι περισσότερες ιατρικές έρευνες και δοκιμές είχαν ως πρωταρχικό στόχο τους άνδρες, κάτι που οδήγησε σε ανεπαρκή γνώση για τον τρόπο που επηρεάζονται οι γυναίκες από διάφορες παθήσεις και θεραπείες. Ως αποτέλεσμα, πολλές γυναικείες παθήσεις δεν διαγιγνώσκονται εγκαίρως ή δεν αντιμετωπίζονται με τις βέλτιστες πρακτικές, εντείνοντας το χάσμα στην υγεία και στην ποιότητα ζωής τους.

Τι ρόλο παίζει η νέα Πλατφόρμα Παρακολούθησης Του Αντίκτυπου στην Υγεία των Γυναικών( WHIT);

Η Πλατφόρμα Παρακολούθησης του Αντίκτυπου στην Υγεία των Γυναικών (WHIT) είναι ένα πρώτο στο είδος του παγκόσμιο εργαλείο που αναπτύχθηκε από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Υγείας McKinsey, για τη μέτρηση της προόδου όσον αφορά την κάλυψη του χάσματος στην υγεία των γυναικών.

Η πλατφόρμα Women’s Health Impact Tracking (WHIT) του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ είναι καθοριστική για την ανάλυση των ανισοτήτων στην υγεία των γυναικών. Μελετώντας δεδομένα από 15 χώρες, η WHIT εντοπίζει κρίσιμα ζητήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων τόσο των παραδοσιακών προβλημάτων (όπως ο καρκίνος του μαστού και του τραχήλου της μήτρας) όσο και των υποεκτιμημένων παθήσεων (όπως η ενδομητρίωση, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και οι αυτοάνοσες διαταραχές). Μέσα από αυτή την ανάλυση παρέχεται πολύτιμη γνώση για την κατανομή πόρων και τον σχεδιασμό στοχευμένων παρεμβάσεων, που μπορούν να βελτιώσουν την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση.

Ποιες είναι οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της υποαντιμετώπισης;

Η υποαντιμετώπιση των γυναικείων παθήσεων έχει πολύπλευρες επιπτώσεις:

Τι πρέπει να γίνει για να γεφυρωθεί το χάσμα;

Για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το χάσμα στην υγεία των γυναικών απαιτείται μια συλλογική και πολυδιάστατη προσέγγιση:


Η Μαρία Μπελιβάνη είναι ιατρός-βελονίστρια, μέλος της Βρετανικής Εταιρείας Ιατρών Βελονιστών (BMAS), επιστημονικός συνεργάτης στην Α’ Προπαιδευτική Παθολογική  Κλινική του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΧΕΠΑ)