Αυτή τη φορά οι κάλπες που θα στηθούν στο ΣΕΒ στις 18 Ιουνίου, εννέα ημέρες μετά από τις ευρωεκλογές, είναι σταθμός για τον ίδιο τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών και την εκπροσώπηση του επιχειρηματικού κόσμου. Κι αυτό για πολλούς λόγους.
Μετά από 117 χρόνια «συνήθειας», οι κάλπες να στήνονται συμβολικά και να επικυρώνεται απλά η επιλογή του ενός και μοναδικού υποψήφιου προέδρου από την απερχόμενη ηγεσία του Συνδέσμου, ήρθε η στιγμή που και ο ΣΕΒ θα έχει δύο υποψήφιους για τη θέση του προέδρου και τα μέλη του θα κληθούν να επιλέξουν και να ψηφίσουν. Με άλλα λόγια, είναι η πρώτη φορά για το ΣΕΒ να προχωρήσει σε πραγματικές εκλογές.
Σ΄αυτές όπως είναι γνωστό θα αναμετρηθούν η Ιουλία Τσέτη της Unipharma η οποία είναι η πρώτη γυναίκα που διεκδικεί αυτή τη θέση στον κορυφαίο συνδικαλιστικό φορέα των βιομηχάνων και των εργοδοτικών οργανώσεων της χώρας και ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος της Chipita, ο οποίος επενδύει στον κλάδο των τροφίμων μέσω ενός fund που έχει συστήσει μετά την πώληση της εταιρίας του στη Mondelez.
Επειδή είναι η πρώτη φορά που στήνονται κάλπες στο ΣΕΒ, ο οποίος εκπροσωπεί περίπου 700 μέλη, βιομηχανίες και επιχειρήσεις απ΄όλη την Ελλάδα (περισσότερες από τις μισές έχουν έδρα την Αττική), για πρώτη εγείρεται και το ζήτημα πώς θα ψηφίσουν τα μέλη που βρίσκονται στην Περιφέρεια: από την Κρήτη μέχρι την Αλεξανδρούπολη και από τη Ρόδο μέχρι την Κέρκυρα.
Με άλλα λόγια αναζητείται το τι πρέπει να γίνει για να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία όσο το δυνατόν περισσότερα μέλη, καθώς πρόκειται για μια αναμέτρηση κι όχι απλά για μια επικύρωση προειλημμένης απόφασης για το νέο διοικητικό συμβούλιο.
Γι΄αυτό ακριβώς το ζήτημα αντάλλαξαν επιστολές η υποψήφια πρόεδρος Ιουλία Τσέτη, η οποία επιδιώκει τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των βιομηχανιών και των επιχειρήσεων απ΄όλη την Ελλάδα στις κάλπες, καθώς θεωρεί ότι «αυτοί ήταν ξεχασμένοι» με τον απερχόμενο πρόεδρο Δημήτρη Παπαλεξόπουλο ο οποίος καλείται να σηκώσει το βάρος της πρωτόγνωρης για το Σύνδεσμο εκλογικής διαδικασίας.
Τα υπέρ της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας
Στην επιστολή της προς τον κ. Παπαλεξόπουλο η κυρία Τσέτη, ζητεί επικαλούμενη το καταστατικό να προβλεφθεί η ηλεκτρονική ψήφος (εξ΄αποστάσεως) αναφέροντας μεταξύ άλλων τα εξής:
—Σύμφωνα με το Αρθρο 10 του Καταστατικού, προβλέπεται ότι οι συνεδριάσεις, μεταξύ άλλων, όλων των αποφασιστικών οργάνων του ΣΕΒ συμπεριλαμβανομένης της Γενικής Συνέλευσης μπορούν μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου (ειδικά για την περίπτωση της Γενικής Συνέλευσης) να διενεργούνται εξ ολοκλήρου ή συνδυαστικά και με τηλεδιάσκεψη ή με άλλο τρόπο πρόσφορο για τη συμμετοχή εκείνων ή όλων των μελών του οργάνου που δεν θα έχουν φυσική παρουσία κατά τη συνεδρίαση.
Επίσης, με το Αρθρο 21, προβλέπεται ότι κατ’ εξαίρεση για θέματα, μεταξύ άλλων, εκλογής συλλογικών οργάνων οι αποφάσεις λαμβάνονται έγκυρα μόνο με μυστική ψηφοφορία, η οποία μπορεί να διεξάγεται με φυσικό τρόπο ή και με ηλεκτρονικό ή ψηφιακό μέσο, περιλαμβανομένου και του συνδυασμού διαφορετικών τρόπων (εφόσον μετέχουν και μέλη μέσω τηλεδιάσκεψης).
Και στη συνέχεια η κυρία Τσέτη τονίζει:
—«Καθώς ο δικός μας, ο Σύγχρονος ΣΕΒ, αποτελεί κοιτίδα πρωτοπορίας και δράσεων για την πράσινη ανάπτυξη, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την διττή μετάβαση και τα οφέλη της τεχνολογίας στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, επισημαίνω ότι προχωρώντας με την δυνατότητα συμμετοχής μόνο με φυσική παρουσία των μελών μας στην διεξαγωγή της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης
- αποκλείουμε την συμμετοχή μελών μας από την δημοκρατική αυτή διαδικασία
- επιβαρύνουμε το ήδη απαιτητικό πρόγραμμά τους και αποθαρρύνουμε την συμμετοχή τους»
Η ψήφος στο «παραβάν»
Απαντώντας ο κ. Παπαλεξόπουλος σημειώνει τα εξής:
«Διάβασα με προσοχή την ανοικτή επιστολή σας προς το ΔΣ και τις επιχειρήσεις – μέλη του ΣΕΒ. Θέλω να τονίσω για την πληρέστερη ενημέρωση όλων, ότι η απόφαση του ΔΣ του Συνδέσμου στις 20/5 για τον τρόπο διεξαγωγής της ετήσιας γενικής συνέλευσης είναι σύμφωνη με το καταστατικό του ΣΕΒ.
»Πέρα όμως από όσα προβλέπονται στο καταστατικό και επειδή κύριο μέλημα όλων μας είναι να διασφαλιστεί το αδιάβλητο της διαδικασίας και ταυτόχρονα να ενθαρρυνθεί ο διάλογος και η αλληλεπίδραση μεταξύ των μελών μας, επιλέχθηκε κατά την ανωτέρω συνεδρίαση του ΔΣ η διεξαγωγή της γενικής συνέλευσης με φυσική παρουσία.
»Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το αδιάβλητο και τη μυστικότητα της διαδικασίας, η φυσική παρουσία των εκπροσώπων των μελών στη γενική συνέλευση ειδικά αν αυτή επιλέγεται να συνδυάζεται με εκλογή νέου ΔΣ με έγχαρτο τρόπο (πχ. εκτυπωμένοι κατάλογοι υποψηφίων, φυσική κάλπη, κτλ), τα διασφαλίζει στο μέγιστο δυνατό βαθμό».