Λονδρέζος αναζητεί λίγη δροσιά στο σιντριβάνι της πλατείας Τραφάλγκαρ, υπό το βλέμμα των λεόντων από βασάλτη που φρουρούν το μνημείο του ναυάρχου Νέλσον | REUTERS/Henry Nicholls
Θέματα

Βρετανικό σοκ: Αμάθητο το Νησί λιώνει στην πιο ζεστή μέρα όλων των εποχών

Το Λονδίνο, από την εποχή που ιδρύθηκε, όταν οι ρωμαϊκές λεγεώνες στρατοπέδευσαν στις όχθες του Τάμεση, δεν είχε δει θερμοκρασίες της τάξης των 40 βαθμών. Οι ειδικοί, μάλιστα, εκτιμούν ότι στη Βρετανία ο υδράργυρος δεν έχει ξαναφτάσει σε αυτό το ύψος τουλάχιστον τα τελευταία 6.000 χρόνια!
Protagon Team

Υπήρξε ποτέ, στην ανθρώπινη Ιστορία, πιο ζεστή ημέρα από την Τρίτη, 19 Ιουλίου, στις Βρετανικές Νήσους; Πιθανότατα όχι.

Με αυτό το δεδομένο η Washington Post εισάγει τον αναγνώστη της στο ζήτημα που για πολλούς στην Αμερική, ακόμη και στο περιβάλλον του Οβάλ Γραφείου μέχρι προ διετίας περίπου, «δεν υφίσταται» ή αποτελεί «παγκόσμια συνωμοσία» και «fake news».

«Αν θέλετε να επισημάνετε ένα αφύσικο, τρομακτικό, πραγματικό σημείο δεδομένων για την κλιματική αλλαγή, αυτό βρίσκεται στη Βρετανία, αυτή τη στιγμή, η οποία είδε την Τρίτη την πιο ζεστή μέρα στα χρονικά, με τη θερμοκρασία να φτάνει τους 40,2 βαθμούς Κελσίου» αναφέρει στην ανταπόκρισή του από το Λονδίνο ο Γουίλιαμ Μπουθ. Kαι συμπληρώνει ότι οι κάτοικοι του μεγάλου νησιού, βιώνουν ένα επεισόδιο ακραίων καιρικών συνθηκών, μια φρικτή αιχμή ζέστης, που δεν έχει παρατηρηθεί από τότε που ξεκίνησε η σύγχρονη καταγραφή πριν από ενάμιση αιώνα. Πιθανότατα ούτε από τότε που η παρατήρηση του καιρού άρχισε να γίνεται σοβαρή στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 1659, αν όχι για πολύ περισσότερο ακόμα…

Για τους βρετανούς μετεωρολόγους και τους επιστήμονες που μελετούν το κλίμα οι 40 βαθμοί Κελσίου είναι σαν να συναντούν μονόκερο, μέρα μεσημέρι, στο Χάιντ Παρκ. Θεωρητικώς το περίμεναν, είχε προβλεφθεί από τα μοντέλα τους, ωστόσο είναι διαφορετικό να το βλέπεις με τα μάτια σου στο θερμόμετρο του γραφείου. Και ειδικά, τόσο σύντομα…

Λονδίνο όπως… Καράτσι

Για τους Μεσογειακούς λαούς, όπως οι Ελληνες, οι κάτοικοι της Ανδαλουσίας ή του Καΐρου, οι 40 βαθμοί Κελσίου είναι μια ετήσια ρουτίνα. Δύσκολη κατάσταση αλλά αναμενόμενη. Το ίδιο και για όσους ζουν στο Φίνιξ της Αριζόνα, ή στο Καράτσι του Πακιστάν. Αλλά στο Λονδίνο; Η βρετανική πρωτεύουσα πιθανότατα δεν έχει δει τον υδράργυρο τόσο ψηλά από την εποχή που οι λεγεώνες του Τιβέριου Κλαύδιου Καίσαρα Αύγουστου Γερμανικού στρατοπέδευσαν στις όχθες του Τάμεση. Πιθανώς ούτε ο Σαίξπηρ, ούτε η Βασίλισσα Βικτωρία, ούτε ο Ερρίκος ο Η’ ένιωσαν την αποπνικτική ζέστη που βασανίζει τους απογόνους τους.

Σπίτια χωρίς κλιματιστικά, υποδομές για εύκρατο και υγρό κλίμα, υποφέρουν στις παρούσες συνθήκες και συχνά καταστρέφονται από τις μειωμένες αντοχές διαστολής των υλικών. Η λέξη καύσωνας υπάρχει στα λεξικά, αλλά ουδέποτε χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει τη Βρετανία, τον «Ημιπαράδεισο» που περιγράφει στα αριστουργήματά του ο βάρδος από το Στράτφορντ επί του Εϊβον…

Η Washington Post απευθύνθηκε σε ειδικούς για να επιβεβαιώσει αυτό που λένε όλοι οι Βρετανοί από το πρωί της Τρίτης: «Πρωτοφανές».

Ο Ριχάρδος Γ’ πρόσφερε το βασίλειό του για ένα άλογο. Η συγκεκριμένη πωλήτρια παγωτών θα έκανε το ίδιο για λίγη δροσιά | REUTERS/Toby Melville

Σύμφωνα με τα επίσημα αρχεία (που φιλοξενούν ολοκληρωμένες μετεωρολογικές καταγραφές από τη δεκαετία του 1770 και τη διακύμανση της θερμοκρασίας έναν αιώνα περισσότερο), η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει παρατηρηθεί στη Βρετανία ήταν 38,7C και καταγράφηκε πριν από τρία χρόνια, τέτοιες ημέρες περίπου, στις 25 Ιουλίου, στους Βοτανικούς Κήπους του Κέιμπριτζ. «Είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι δεν έχουμε καταγράψει 40C από τα μέσα της δεκαετίας του 1850», δήλωσε στην αμερικανική εφημερίδα ο Μαρκ ΜακΚάρθι, διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Πληροφοριών για το Κλίμα του Met Office.

Ο παλαιοκλιματολόγος Αλεξάντερ Φάρνσγουορθ, παρότι εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για κάποιες πιθανότητες σφάλματος, ήταν ακόμη πιο τολμηρός στις εκτιμήσεις του: «Δεν υπάρχουν άμεσες αποδείξεις ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ξεπέρασε τους 40 βαθμούς Κελσίου τα τελευταία 6.000 χρόνια», δήλωσε στην Post ο ερευνητής από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ.

Παγκόσμιο ρεκόρ θέρμανσης… 125.000 ετών

Κατά τα τελευταία 2.000 χρόνια, στη Βρετανία το κλίμα έγινε θερμότερο κατά τη διάρκεια της Μεσαιωνικής Θερμής Περιόδου, από την εποχή που οι αγγλοσάξονες ηγεμόνες του Ουέσεξ και της Μερκίας πολεμούσαν για την εξουσία, στα μέσα του 8ου αιώνα και μέχρι τις αρχές του Εκατονταετούς Πολέμου, στα μέσα του 14ου αιώνα. Ομως και πάλι, η μεταβολή εκείνης της περιόδου είναι ασήμαντη σε σχέση με αυτό που άρχισε στα τέλη του 20ού αιώνα και συνεχίζεται μέχρι σήμερα…

Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή, που εκφράζει τις απόψεις ειδικών από όλον τον κόσμο, υποστήριξε μόλις πέρυσι ότι συνολικά και κατά μέσο όρο η Γη είναι σήμερα θερμότερη από ό,τι ήταν τα τελευταία 125.000 χρόνια. Μάλιστα, κάποιοι ειδικοί στις παλαιοκλιματικές μελέτες λένε ότι για να ξεπεράσει κανείς τη ζέστη του 21ου αιώνα στη Βρετανία, θα πρέπει να γυρίσει πίσω στο κλιματικό βέλτιστο του Μειόκαινου, πριν από περίπου 15 εκατομμύρια χρόνια, όταν ο κόσμος ήταν αρκετά διαφορετικός από σήμερα, οι ήπειροι συγκρούονταν, υπήρχαν διαφορετικές θάλασσες και οροσειρές και στη στεριά περπατούσαν θηλαστικά αλλά όχι άνθρωποι.

Καύσωνες κάθε τρία χρόνια!

Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουν στη διάθεσή τους οι επιστήμονες του Met Office, της βρετανικής ΕΜΥ, με το κλίμα που επικρατούσε στη χώρα κατά την προβιομηχανική περίοδο, οι Λονδρέζοι θα έρχονταν αντιμέτωποι με θερμοκρασίες της τάξης των 40 βαθμών Κελσίου κάθε 7.000 χρόνια. Σήμερα αυτή η πιθανότητα είναι μία κάθε 100 έως 300 χρόνια και θα φτάσει μία κάθε 15 χρόνια μέχρι το τέλος του αιώνα εάν τηρηθούν οι δεσμεύσεις για την μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Αν τα πράγματα παραμείνουν ως έχουν, τότε (και) η Βρετανία θα πλήττεται από καύσωνα κάθε 3 έως 4 χρόνια…