Εκατοντάδες ενήλικες και παιδιά στη Βρετανία έχουν προσαρτήσει στο σώμα τους τεχνητό πάγκρεας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν καλύτερα τον διαβήτη τύπου 1. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η συσκευή θα μπορούσε να εξελιχτεί σε «φιλοσοφική λίθο» για τη διαχείριση της νόσου και την πρώτη παγκόσμια δοκιμή την κάνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) της Βρετανίας.
Η πρωτοποριακή συσκευή διαβάζει συνεχώς τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και για να τα διατηρήσει σταθερά, χρησιμοποιεί έναν αλγόριθμο, ώστε να προσδιορίσει την ποσότητα ινσουλίνης που πρέπει να χορηγηθεί.
Σύμφωνα με τον Guardian, τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής του NHS δείχνουν ότι η τεχνολογία αυτή είναι πολύ πιο αποτελεσματική στη διαχείριση του διαβήτη από τις τρέχουσες συσκευές μέτρησης σακχάρου και ότι με τη χρήση της, απαιτείται πολύ λιγότερη συμμετοχή από τους ασθενείς.
Η διαχείριση του διαβήτη τύπου 1 μπορεί να είναι δύσκολη, ειδικά σε μικρά παιδιά, λόγω των διακυμάνσεων στα επίπεδα της απαιτούμενης ινσουλίνης και της αδυναμίας πρόγνωσης των επιπέδων της, αφού κάθε άνθρωπος τρώει διαφορετικά, ασκείται διαφορετικά και φυσικά έχει διαφορετικές τιμές σακχάρου στο αίμα.
Τα παιδιά κινδυνεύουν ιδιαίτερα από επικίνδυνα χαμηλά (υπογλυκαιμία), αλλά και υψηλά (υπεργλυκαιμία) επίπεδα σακχάρου στο αίμα, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν άλλα σοβαρά θέματα υγείας ή ακόμα και να οδηγήσουν σε θάνατο.
Τώρα, το νέο τεχνητό πάγκρεας παρακολουθεί συνεχώς τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και προσαρμόζει αυτόματα την ινσουλίνη που χορηγείται στον οργανισμό μέσω μιας αντλίας.
Η μελέτη
Η κλινική δοκιμή γίνεται σε 30 διαβητολογικά κέντρα του NHS και μέχρι στιγμής συμμετέχουν περίπου 875 άτομα. Πρόκειται για την πρώτη μελέτη αυτού του είδους που γίνεται παγκοσμίως.
«Το να έχουμε μηχανάκια να παρακολουθούν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και αυτόματα να εγχύουν φάρμακα για τους ασθενείς με διαβήτη, μοιάζει αρκετά με σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Οταν, όμως, το σκεφτείς καλύτερα, η τεχνολογία και οι μηχανές αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του τρόπου με τον οποίο ζούμε τη ζωή μας κάθε μέρα», δήλωσε ο καθηγητής Πάρθα Καρ, ειδικός σύμβουλος για τον διαβήτη στο NHS.
Πώς λειτουργεί όμως; «Μια συσκευή μετράει τα επίπεδα σακχάρου και στέλνει την ένδειξη στο σύστημα παροχής. Στη συνέχεια το σύστημα ξεκινά για να εκτιμήσει πόση ινσουλίνη χρειάζεται ο οργανισμός για τη διάσπασή του. Δεν είναι πολύ μακριά από το ιερό δισκοπότηρο ενός πλήρως αυτοματοποιημένου συστήματος, όπου τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 θα μπορούν να συνεχίσουν τη ζωή τους χωρίς να ανησυχούν για τα επίπεδα σακχάρου ή για τα φάρμακα».
Ποιότητα ζωής και ασφάλεια
Η Σαρλότ Αμποτ Πίαρς είναι σήμερα έξι ετών και διαγνώστηκε πριν από περίπου έναν χρόνο με διαβήτη τύπου 1. Σε πρώτη φάση ξεκίνησε θεραπεία με ενέσεις ινσουλίνης, αλλά τώρα έχει γίνει ένας από τους πρώτους ανθρώπους που επωφελήθηκαν από ένα τεχνητό πάγκρεας.
Οι γιατροί της έχουν τοποθετήσει μια αντλία ινσουλίνης και μια οθόνη συνεχούς παρακολούθησης σακχάρου, προκειμένου να παρακολουθούν την κατάστασή της και αν όλα βαίνουν καλώς.
«Πριν τοποθετηθεί το σύστημα, ο σύζυγός μου και εγώ ξυπνούσαμε κάθε δύο ώρες, κάθε βράδυ, διότι έπρεπε να ελέγχουμε το σάκχαρο στο αίμα της Σαλρότ. Τις περισσότερες φορές χρειαζόταν να της χορηγήσουμε ινσουλίνη. Το νέο σύστημα ήταν ένα δώρο Θεού για εμάς, καθώς η κατάστασή της εξελισσόταν επικίνδυνα και τώρα πλέον είναι ελεγχόμενη και μάλιστα αυτόματα» είπε η μητέρα της, η Αντζι Αμποτ Πίαρς.
«Αυτή η τεχνολογία έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τελείως τη ζωή των ατόμων με διαβήτη τύπου 1, βελτιώνοντας τόσο την ποιότητα ζωής, όσο και τα κλινικά τους αποτελέσματα», δήλωσε ο Κρις Ασκιου, διευθύνων σύμβουλος της Diabetes UK.
Τα δεδομένα που θα συλλεχθούν από την πιλοτική μελέτη, μαζί με άλλα στοιχεία, θα αξιολογηθούν από το Εθνικό Ινστιτούτο Αριστείας Υγείας και Φροντίδας της Βρετανίας, όταν εξετάσει την ευρύτερη κυκλοφορία και αδειοδότηση της συσκευής.