Θέματα

Βόλτα με τους αρχιτέκτονες της Νέας Παραλίας στη Θεσσαλονίκη

Μεταμόρφωσαν την εικόνα της πόλης. Οι αρχιτέκτονες Πρόδρομος Νικηφορίδης και Μπερνάρ Κουόμο μας αποκαλύπτουν την σπάνια ομορφιά της και συμβουλεύουν «τα μάτια σας δεκατέσσερα!»
Νικόλας Τριανταφύλλου

Σχεδίασαν το έργο που άλλαξε την εικόνα της Θεσσαλονίκης τα τελευταία χρόνια: την ανάπλαση της Νέας Παραλίας. Το αρχιτεκτονικό δίδυμο Πρόδρομου Νικηφορίδη – Bernard Cuomo έφτιαξε δίπλα στη θάλασσα λιμνούλες με χελώνες και ψάρια, λιβάδια και θεατράκια, έφερε ζωή στην παραλία 24 ώρες το 24ωρο, έστρεψε το βλέμμα της πόλης στον Όλυμπο.

Την ημέρα των Φώτων οργάνωσαν ένα δρώμενο για την υποδοχή δυο νέων εγκαταστάσεων στον κήπο των Γλυπτών στη Νέα Παραλία, συγκεντρώνοντας πλήθος κόσμου και, για μια ακόμη φορά, το θαυμασμό για την αγάπη που δείχνουν στην πόλη. Πρόκειται για τα γλυπτά «Invitation» του Μάρκ Χατζηπατέρα και «Χωρίς τίτλο» του Μιχάλη Κατζουράκη. Το Protagon τους ρώτησε «γιατί άραγε επιλέξατε τη Θεσσαλονίκη ως πόλη για ζωή και δημιουργία;»

Το γλυπτό του Μαρκ Χατζηπατέρα (Δημήτρης Τοσίδης/Intime News)
Το γλυπτό του Μιχάλη Κατζουράκη (Δημήτρης Τοσίδης/Intime News)

Μπερνάρ Κουόμο: «Για τον ορίζοντα. Επειδή τη μια μέρα ο Όλυμπος είναι πανταχού παρών και την επομένη δεν είναι πια εδώ. Ακόμη και σήμερα που δεν είμαι πια ξένος στην πόλη, αυτό που μ’ εντυπωσιάζει είναι ο ουρανός της Θεσσαλονίκης. Είναι ο ορίζοντας της. Νομίζω ότι το φυσικό τοπίο και η γενναιόδωρη σχέση που διατηρεί με την πόλη εκπροσωπεί με τον καλύτερο τρόπο τη Θεσσαλονίκη. Από ψηλά ή από κοντά, στο βάθος των προοπτικών των δρόμων, η παρουσία του τοπίου είναι παντού».

Πρόδρομος Νικηφορίδης: «Για μένα, υπάρχει η “διαδρομή του Ουρανού”.  Λιμάνι, Προβλήτα 1, Παλιά Παραλία, Λευκός Πύργος, Κήποι του Αλέξανδρου, του Απογευματινού Ήλιου, της Άμμου, των Εποχών, του Οδυσσέα, της Μεσογείου, των Γλυπτών, του Ήχου, των Ρόδων, της Μνήμης, του Νερού και της Μουσικής συνθέτουν μία μεγάλη διαδρομή, τη διαδρομή του Ουρανού, της Θάλασσας και του Όλυμπου. Εδώ μπορείς να πάρεις βαθιές ανάσες, να περπατήσεις ανεμπόδιστα, σχεδόν πάνω στο νερό, να διαβάσεις, να αναπολήσεις, να παίξεις και να εξερευνήσεις τους κήπους και τη φύση. Πάνω απ’ όλα μπορείς να ταξιδέψεις στο χώρο και στο χρόνο, να ταξιδέψεις μακριά.»

Αεροφωτογραφία της παραλίας photo: Aris Evdos

Μπερνάρ Κουόμο: «Σε αυτή την πόλη, δεν προσέχουμε τον ουρανό μόνο για να ξέρουμε τι καιρό ακριβώς θα κάνει, ή για να αποφασίσουμε πώς πρέπει να ντυθούμε. Στη Θεσσαλονίκη μπορούμε να απολαύσουμε όλες τις στιγμές επειδή η ατμόσφαιρα, το φως και τα χρώματα αλλάζουν συνεχώς. Τη νύχτα πάλι, άλλο σκηνικό: ένας μαυροπίνακας, ένας ζωντανός πίνακας που αποκτά ζωή με τα φώτα των καραβιών που πλέουν στο κενό, ένα μεταβαλλόμενο τοπίο από το πήγαινε – έλα τους.»

O Bernard Cuomo στα αριστερά και ο Πρόδρομος Νικηφορίδης. Photo: Χρ. Μπρούσαλη

Πρόδρομος Νικηφορίδης: «Έχω να σου προτείνω και τη “διαδρομή της Γεύσης”. Αγορά Μοδιάνο, Καπάνι, Αγορά Βλάλη, τρεις κεντρικές και κοντινές αγορές στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Ψάρια, κρέατα, λαχανικά, φρούτα, μπαχαρικά, αλλαντικά και τυριά, ελιές και ότι μπορεί να φαγωθεί θα το βρεις εδώ. Μη διστάσεις να δοκιμάσεις τα πιάτα της Θεσσαλονίκης, μία κουζίνα με πολλές επιρροές και ιδιαίτερες γεύσεις. Tip: Τα καλά μαγαζιά έχουν πάντα πελάτες. Να αποφεύγεις αυτά με τουριστικό χαρακτήρα και ιδιαίτερη τοποθεσία, δεν είναι τα καλύτερα.»

Μπερνάρ Κουόμο: «Στη Θεσσαλονίκη όταν θα έλθετε μη ξεχαστείτε και χάσετε τον ουρανό και τον ορίζοντα, τα μάτια σας δεκατέσσερα!»

Mαρμάρινη δεξαμενή νερού πάνω στο ξύλινο ντεκ (φωτογραφία του Πρόδρομου Νικηφορίδη)

Πρόδρομος Νικηφορίδης: «Για να γνωρίσεις μία πόλη πρέπει να την περπατήσεις, πρέπει να χαθείς στα σοκάκια της, να περιπλανηθείς στις αγορές της και να γευτείς τα προϊόντα της, πρέπει να ανακαλύψεις τα δυνατά σημεία της και να απολαύσεις το περιβάλλον της. Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη, δεν φεύγεις χωρίς να επισκεφτείς την Άνω Πόλη, τόσο κοντά και τόσο μακριά. Θέλει προσπάθεια, χρόνο, έχει σοκάκια κι αδιέξοδα, αλλά οι δύσβατες περιοχές των πόλεων είναι και οι πιο ωραίες…»

http://www.nikiforidis-cuomo.com/