Protagon Main Image
Το πρώτο βιοτεχνητό νεφρό, μια μικρή φορητή μονάδα που μπορεί να μιμείται τη λειτουργία του φυσικού οργάνου | The Kidney Project / UCSF
Θέματα

Βιοτεχνητό νεφρό: Υπόσχεται καλύτερη ποιότητα ζωής για τους νεφροπαθείς

Ερευνητές στις ΗΠΑ δημιούργησαν μια συσκευή σε μέγεθος κινητού τηλεφώνου, η οποία μιμείται επακριβώς τη λειτουργία του οργάνου και έχει περάσει με επιτυχία τις πρώτες δοκιμές
Protagon Team
Protagon Team

Πριν από ένα χρόνο το Τμήμα Υγείας και Ανθρώπινων Υπηρεσιών (HHS) της αμερικανικής κυβέρνησης, σε συνεργασία με την Αμερικανική Εταιρεία Νεφρολογίας (ASN), δημιούργησαν το βραβείο KidneyX’s Artificial Kidney Prize, με στόχο την ανάπτυξη τεχνητών νεφρών.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου UCSF στο Σαν Φρανσίσκο, που επικεντρώνεται στα ιατρικά επαγγέλματα, και του ανεξάρτητου μη κερδοσκοπικού οργανισμού παροχής ιατρικών υπηρεσιών Vanderbilt University Medical Center δημιούργησαν μια ομάδα εργασίας την οποία ονόμασαν «The Kidney Project».

Η ομάδα δημιούργησε το πρώτο βιοτεχνητό νεφρό και όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η ιστοσελίδα Science Times, πήρε μέρος στον διαγωνισμό και κέρδισε χρηματοδότηση για την περαιτέρω ανάπτυξή του.

Η τεχνολογία που ενσωματώνει το βιοτεχνητό νεφρό προσπαθεί να μιμηθεί τις λειτουργίες του φυσικού οργάνου. Το μέγεθός του είναι παρόμοιο με αυτό ενός κινητού τηλεφώνου, γεγονός που το καθιστά εύκολο στη διαχείριση και στη χρήση. Το βιοτεχνητό νεφρό έχει περάσει με επιτυχία τις αρχικές δοκιμές και βρίσκεται τώρα στο στάδιο προκλινικών εκτιμήσεων.

Το σύστημα αιμοκάθαρσης του βιοτεχνητού νεφρού δείχνει στις μέχρι τώρα δοκιμές ότι απομακρύνει αποτελεσματικά τις τοξίνες και άλλες επιβλαβείς ουσίες του αίματος, ενώ ο βιοαντιδραστήρας μιμείται σωστά τις λειτουργίες του φυσικού οργάνου, όπως η εξισορρόπηση των ηλεκτρολυτών. Επίσης, το πρωτότυπο σύστημα που χρησιμοποιήθηκε στις δοκιμές έδειξε ότι μπορεί να λειτουργεί μόνο με την πίεση του αίματος και δεν απαιτούσε την παρουσία ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων ή φαρμάκων αραίωσης του αίματος.

Ειδικοί της Σχολής Φαρμακολογίας και Ιατρικής του USCF υποστηρίζουν ότι η ύπαρξη ενός τεχνητού νεφρού θα δώσει μια καλύτερη ποιότητα ζωής στους νεφροπαθείς σε σύγκριση με τις υπάρχουσες μεθόδους αιμοκάθαρσης. Οι μεταμοσχεύσεις, από την άλλη πλευρά, είναι καλύτερη λύση από την αιμοκάθαρση, αλλά αρχικά χρειάζεται μεγάλη υπομονή μέχρι να βρεθεί ο κατάλληλος δότης και στη συνέχεια απαιτείται η συνεχής χορήγηση ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων.