Στο Βέλγιο, όσοι αρρωσταίνουν στις διακοπές μπορούν διά νόμου να αναπληρώσουν την άδειά τους | Shutterstock
Θέματα

Βέλγιο: Μέτρα για όσους αρρώστησαν λόγω… διακοπών

Δεν πρόκειται απλώς για μια αναποδιά που αφορά ορισμένους άτυχους. Υπάρχει ιατρική εξήγηση για το γεγονός ότι αρρωσταίνουμε πιο εύκολα όταν χαλαρώνουμε, μακριά από τη δουλειά μας. Από την 1η Ιανουαρίου, όμως, όσοι αδειούχοι Βέλγοι και Βρετανοί ασθενούν μπορούν να ανακτήσουν τις χαμένες ημέρες διακοπών προσκομίζοντας ιατρικό πιστοποιητικό
Protagon Team

Περιμένεις επί μήνες τις ημέρες των διακοπών σου και τελικά, την πρώτη κιόλας ημέρα, αρρωσταίνεις. Είναι πράγματι μια πολύ απογοητευτική εμπειρία, που σε κάνει να πιστεύεις ότι είσαι εξαιρετικά άτυχος. Δεν ισχύει. Το παθαίνει πολύς κόσμος. Τόσο πολύς που, όπως γράφουν οι Times, στο Βέλγιο έχει θεσπιστεί νόμος «αναπλήρωσης αδείας» για τους εργαζόμενους που πέρασαν άρρωστοι κάποιες ημέρες των διακοπών τους.

Πέρυσι, περισσότεροι από ένας στους τέσσερις Βέλγους αρρώστησαν ενώ ήταν σε διακοπές, πάσχοντας από αυτό που οι ειδικοί αποκαλούν «σύνδρομο ασθένειας του ελεύθερου χρόνου».

Από την 1η Ιανουαρίου στο Βέλγιο, όπως και στη Βρετανία, οι εργαζόμενοι που αρρωσταίνουν κατά τη διάρκεια των διακοπών τους μπορούν να ανακτήσουν τις χαμένες ημέρες άδειας προσκομίζοντας ιατρικό πιστοποιητικό. Η απόφαση ακολουθεί αίτημα της ΕΕ, οι οδηγίες της οποίας περιλαμβάνουν τη ρύθμιση από το 2012.

Είναι ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα: σύμφωνα με έρευνα, ένας στους δύο εργαζόμενους αρρωσταίνει όταν παίρνει άδεια από την εργασία του, ειδικά κατά την «αποσυμπίεση των πρώτων ημερών». «Αρρωσταίνουμε πιο εύκολα όταν χαλαρώνουμε» εξήγησε στη βελγική εφημερίδα La Dernière Heure ο Λόντε Γκοντέρις, καθηγητής Ιατρικής της Εργασίας στο Πανεπιστήμιο KU Leuven.

«Οταν εργαζόμαστε το σώμα μας βρίσκεται υπό πίεση, γεγονός που μας κρατά σε εγρήγορση. Το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι επίσης σε εγρήγορση. Οταν παίρνουμε άδεια είμαστε πιο ήρεμοι και οι διαταραχές εμφανίζονται πιο γρήγορα. Ονομάζεται σύνδρομο ασθένειας ελεύθερου χρόνου».

Μια μελέτη από την Protime, μια βελγική εταιρεία υπηρεσιών απασχόλησης, διαπίστωσε ότι οι νέοι κανόνες που επιτρέπουν την αναπλήρωση των διακοπών κρίνονται «εξαιρετικοί» από το 82% των εργαζομένων.

Πέρυσι, συνολικά το 27% των βέλγων εργαζομένων αρρώστησαν ενώ ήταν σε διακοπές. Το ποσοστό ήταν 33% για τις γυναίκες και 21% για τους άνδρες. «Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό από τους άνδρες να εργάζονται σε επαγγέλματα φροντίδας και προσωπικής επαφής» εξήγησε ο Γκοντέρις. «Πρόκειται για δουλειές με διαφορετικούς επαγγελματικούς κινδύνους. Επιπλέον, παραδοσιακά αναλαμβάνουν περισσότερες ευθύνες στην ιδιωτική τους ζωή, όπως η φροντίδα των παιδιών, και εξακολουθούν να κάνουν περισσότερες δουλειές στο σπίτι από ό,τι οι άνδρες». Συνεπώς είναι πιο κουρασμένες.

Κατά μέσο όρο, οι βέλγοι εργαζόμενοι που αρρώστησαν κατά τη διάρκεια των διακοπών τους έχασαν πέντε ημέρες άδειας, μια κατάσταση που διορθώνεται από την αλλαγή του νόμου φέτος. «Το να μην μπορείτε να αναβάλετε τις διακοπές σας για λόγους ασθένειας έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική  υγεία σας», είπε ο Φλοράν Μποβιτσελί ειδικός μάρκετινγκ στην Protime.

Μια άλλη μελέτη από τη Mensura, μια βελγική εταιρεία που ειδικεύεται στην ασφάλεια στον χώρο εργασίας, διαπίστωσε ότι ο αριθμός των εργαζομένων που υποφέρουν από ψυχολογικά προβλήματα αυξήθηκε κατά 80% τα τελευταία πέντε χρόνια, φτάνοντας το 7,5% του εργατικού δυναμικού. Η αύξηση πιστεύεται ότι συνδέεται με την τάση, μετά την πανδημία, της εργασίας από το σπίτι και τα smartphone που οδηγούν σε νέες πιέσεις «συνεχούς προσβασιμότητας».

«Η αύξηση είναι άμεση συνέπεια του αυξανόμενου φόρτου εργασίας, εν μέρει επειδή όλοι είναι προσβάσιμοι παντού και συνεχώς, αλλά και επειδή η ζωή είναι όλο και πιο περίπλοκη και γρήγορη», είπε η Ζιλί Ντενέν, της Mensura. «Το γεγονός ότι εργαζόμαστε όλο και περισσότερο στο διαδίκτυο, ασκεί πρόσθετη πίεση στον εγκέφαλο, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολη την εξάλειψη των ορμονών του στρες».