Θέματα

Vegan δίαιτα: Μπορεί να αντιστρέψει τη βιολογική γήρανση;

Οκτώ εβδομάδες φυτικής διατροφής θα μπορούσαν να μειώσουν την ηλικία της καρδιάς, του ήπατος και του μεταβολικού συστήματος, σύμφωνα με νέα μελέτη. Αλλά υπάρχουν και αντενδείξεις, ειδικά για τις μεγάλες ηλικίες
Protagon Team

Μια vegan δίαιτα, δηλαδή αποκλειστικά χορτοφαγική διατροφή, η οποία αποκλείει όλα τα ζωικά προϊόντα, τα γαλακτοκομικά, τα αυγά και γενικά όλα τα τρόφιμα που παράγονται από ζώα, όπως το μέλι, μπορεί να μειώσει τη βιολογική ηλικία ενός ατόμου, υποστηρίζει μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο BMC Medicine journal.

Μετά από οκτώ εβδομάδες αποκλειστικά χορτοφαγικής διατροφής, παρατηρήθηκαν επίσης μειώσεις στις ηλικίες της καρδιάς, των ορμονών, του ήπατος και των φλεγμονωδών και μεταβολικών συστημάτων, σύμφωνα με τη μελέτη. Ωστόσο, αυτές οι αλλαγές δεν παρατηρήθηκαν σε εκείνους των οποίων η διατροφή περιλάμβανε κρέας, αυγά και γαλακτοκομικά.

Οσοι ακολούθησαν δίαιτα vegan έχασαν επίσης δύο κιλά περισσότερα κατά μέσο όρο από εκείνους που δεν το έκαναν, επειδή κατανάλωναν 200 λιγότερες θερμίδες μέσω των γευμάτων τα οποία τους δόθηκαν τις πρώτες τέσσερις εβδομάδες της μελέτης, γράφει η Telegraph.

Η απώλεια βάρους θα μπορούσε να έχει συμβάλει στις διαφορές που παρατηρήθηκαν στη βιολογική ηλικία μεταξύ των δύο ομάδων.

Ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι μακροπρόθεσμα, μια vegan δίαιτα μπορεί να οδηγήσει σε διατροφικές ελλείψεις και μπορεί να μην ταιριάζει σε όλες τις ηλικίες, ενώ άλλοι λένε ότι οι διαφορές θα μπορούσαν να οφείλονται στην απώλεια βάρους.

Τα ευρήματα βασίζονται σε μια μικρή μελέτη 21 ζευγαριών πανομοιότυπων διδύμων ηλικίας 39 ετών. Ο ένας αδερφός ακολούθησε διατροφή vegan, ενώ ο άλλος μια πλήρη διατροφή, η οποία περιλάμβανε από 170 έως 225 γρ. κρέατος, ένα αυγό και 1,5 μερίδα γαλακτοκομικών καθημερινά.

Οι συμμετέχοντες είχαν μέσο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) 26 κιλά ανά τ.μ. και το 77% αυτών ήταν γυναίκες.

Τις πρώτες τέσσερις εβδομάδες της μελέτης, οι συμμετέχοντες έτρωγαν γεύματα που είχαν προετοιμαστεί για αυτούς και τις επόμενες τέσσερις έτρωγαν γεύματα που είχαν ετοιμάσει οι ίδιοι, αφού έκαναν μαθήματα διατροφής.

Οι ερευνητές μελέτησαν τις επιπτώσεις της δίαιτας στα επίπεδα μεθυλίωσης του DNA αναλύοντας δείγματα αίματος που συλλέχθηκαν από τους συμμετέχοντες στην αρχή, την τέταρτη και την όγδοη εβδομάδα της μελέτης.

Στο τέλος της μελέτης, οι ερευνητές παρατήρησαν μειώσεις στις εκτιμήσεις βιολογικής ηλικίας με βάση τα επίπεδα μεθυλίωσης του DNA, έναν τύπο χημικής τροποποίησης του DNA που χρησιμοποιείται για την εκτίμηση της βιολογικής ηλικίας.

Η βιολογική γήρανση αναφέρεται στη μείωση της λειτουργίας των ιστών και των κυττάρων στο σώμα, σε αντίθεση με τη χρονολογική ηλικία.

Προηγούμενη έρευνα, σημειώνει η Telegraph, αναφέρει ότι τα αυξημένα επίπεδα μεθυλίωσης του DNA σχετίζονται με τη γήρανση.

Ωστόσο, ο Βαρούν Ντβουάρκα, της εταιρείας επιγενετικών δοκιμών TruDiagnostic Inc, και ο Κριστοφερ Γκάρντνερ από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ της Καλιφόρνια, δήλωσαν ότι δεν είναι σαφές κατά πόσο οι διαφορές μεταξύ των ζευγαριών των διδύμων μπορούν να αποδοθούν στη διατροφή.

Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για τη διερεύνηση της σχέσης μεταξύ διατροφής, βάρους και γήρανσης, καθώς και των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων των vegan διαιτών, προσθέτουν οι δύο επιστήμονες.

Ο Τομ Σάντερς, ομότιμος καθηγητής Διατροφής και Διαιτολογίας στο King’s College του Λονδίνου, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε  στην Telegraph ότι η έρευνα βρήκε κάποια διαφορά όσον αφορά τη γήρανση για τους vegans, αλλά δεν λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι η ανεπάρκεια βιταμινών και μετάλλων συχνά χρειάζεται χρόνια για να εμφανιστεί. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι μια vegan διατροφή μπορεί να μην είναι καλή για την υγεία των ηλικιωμένων, πρόσθεσε.

Ο καθηγητής Σάντερς είπε: «Αν και οι μελέτες παρατήρησης δείχνουν ότι οι δίαιτες vegan μπορεί να έχουν ευνοϊκές επιπτώσεις στην υγεία στη μέση ηλικία (όπως χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη τύπου ΙΙ, αυτό δεν συμβαίνει σε ηλικιωμένους vegans που είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από μυϊκή απώλεια, χαμηλή οστική πυκνότητα και νευρολογικές διαταραχές που έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής».

«Στην πραγματικότητα, το προσδόκιμο ζωής δεν διαφέρει στους vegans σε σύγκριση με εκείνους που επιλέγουν μικτές δίαιτες», τόνισε.

Τέλος, ο δρ Ντουέιν Μέλορ, διαιτολόγος και εκπρόσωπος της Βρετανικής Ενωσης Διαιτολόγων, διευκρίνισε ότι η ομάδα των vegan κλήθηκε να φάει διπλάσιο αριθμό μερίδων λαχανικών, περισσότερα φρούτα και περισσότερα όσπρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους από την ομάδα των παμφάγων, γεγονός που θα μπορούσε επίσης να εξηγήσει εν μέρει τις διαφορές που αναφέρθηκαν.

Στο μεταξύ παλιότερη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Harvard Health Publishing, η οποία συγκέντρωσε πληροφορίες για την υγεία και τη διατροφή από δεκάδες έρευνες σε όλο τον κόσμο, με τη συμμετοχή περίπου δύο εκατομμυρίων ατόμων που παρακολουθήθηκαν έως και 30 χρόνια, αναφέρει ότι σε σύγκριση με άτομα που δήλωσαν ότι έτρωγαν μόνο δύο μερίδες φρούτων ή λαχανικών κάθε μέρα, τα άτομα που έτρωγαν πέντε μερίδες την ημέρα (σε μικτή διατροφή) είχαν: