| ison.com.gr
Θέματα

Urban Stories: Το δικαίωμα στην τέχνη ανήκει σε όλους

Eνας νέος χώρος καλλιτεχνικής έκφρασης ανάπηρων και μη ανάπηρων καλλιτεχνών άνοιξε πριν από λίγες μέρες τις πόρτες του στον Βοτανικό επενδύοντας στην ισότητα και τη συμπερίληψη
Protagon Team

Το ΊΣΟΝ είναι το αποτέλεσμα της αποφασιστικότητας και της κοινής βούλησης τριών ομάδων που ασχολούνται χρόνια με το θέατρο και τον χορό για άτομα με αναπηρία (και όχι μόνο). Η ομάδα ΘΕΑΜΑ, η ομάδα ΕΞΙΣ και η ομάδα ARTimeleia – με προεξάρχοντες τον Βασίλη Οικονόμου, την Άννα Βεκιάρη και την Αννίτα Καπουσίζη αντίστοιχα – ένωσαν τις δυνάμεις τους και έφτιαξαν στην καρδιά του Βοτανικού, στον αριθμό 33 της οδού Μελενίκου, έναν πλήρως προσβάσιμο χώρο που φιλοξενεί μαθήματα θεάτρου και χορού για όλους, αλλά και σεμινάρια, καλλιτεχνικές παρουσιάσεις και παραστάσεις.

«Αυτό που για όλους αποτελούσε εξαίρεση και δυσκολία, για μας στάθηκε πάντα πρόκληση και αναπόσπαστο κομμάτι της πραγματικότητας μας» μας λέει η Αννίτα Καπουσίζη της ομάδας ARTimeleia τονίζοντας πόσο πολύτιμη φάνηκε η προϋπάρχουσα εμπειρία και των τριών ομάδων, όσον αφορά το ζήτημα της αναπηρίας, στην δημιουργία του ΊΣΟΝ. «Ο στόχος ήταν ξεκάθαρος. Ζώντας και δουλεύοντας με μικτές ομάδες πολλά χρόνια, μας ήταν πλέον σαφής όχι μόνο η δική μας ανάγκη, αλλά κυρίως η ανάγκη των μελών των ομάδων μας και των ανθρώπων που μας πλησιάζανε και ζητούσαν να δουλέψουμε μαζί, ως προς τη συνύπαρξη και τη συνεκπαίδευση».

Κάπως έτσι δημιουργήθηκε το πρώτο εργαστήρι θεάτρου και χορού συμπεριληπτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα, το οποίο λειτουργεί από τις 16 Σεπτεμβρίου στο ΊΣΟΝ και μπορούν να το παρακολουθήσουν ανάπηροι και μη καλλιτέχνες. Τα μαθήματα αφορούν τους εξής τομείς: Υποκριτική, Αυτοσχεδιασμός Θεάτρου, Κλασικό Μπαλέτο, Σύγχρονος Χορός, Φωνητική – Τραγούδι, Αυτοσχεδιασμός Χορού, Ιστορία Σύγχρονου Ευρωπαϊκού και Αρχαίου Θεάτρου.

«Ο σεβασμός στη μοναδικότητα κάθε ανθρώπου και το δικαίωμα πρόσβασής του τόσο στο δομημένο περιβάλλον όσο και στο περιεχόμενο της πληροφορίας είναι δικαίωμα και όχι επιλογή» υπογραμμίζει ο Βασίλης Οικονόμου από την Ομάδα ΘΕΑΜΑ (Θέατρο Ατόμων με Αναπηρία), την πρώτη επαγγελματική συμπεριληπτική ομάδα θεάτρου στην Ελλάδα, που δραστηριοποιείται από το 2010.

Η Aννα Βεκιάρη ο Βασίλης Οικονόμου και η Αννίτα Καπουσίζη ένωσαν τις δυνάμεις τους και έφτιαξαν στην καρδιά του Βοτανικού έναν πλήρως προσβάσιμο χώρο που φιλοξενεί μαθήματα θεάτρου και χορού για όλους

Οι προκαταλήψεις απέναντι στα άτομα με αναπηρία παραμένουν ακόμα ισχυρές στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία. Η ενασχόλησή τους με την τέχνη του θεάτρου και του χορού αποτελεί θέμα ταμπού για τις δραματικές σχολές, που ουσιαστικά τους αποκλείουν από την όλη εκπαιδευτική διαδικασία. Γι’ αυτόν τον λόγο το εγχείρημα του ΊΣΟΝ μοιάζει τόσο σπουδαίο.

«Στόχος μας, μέσα από τον χώρο αυτόν, είναι η ανάδειξη της ισότιμης παρουσίας ανάπηρων καλλιτεχνών και η μη εξαιρετική συνδιδασκαλία και συνεκπαίδευση ανάπηρων και μη ανάπηρων καλλιτεχνών μέσα από μεθοδολογίες και πρακτικές που έχουν αναπτύξει οι τρεις ομάδες μας στην πολυετή παρουσία τους στον χώρο του θεάτρου και του χορού» εξηγούν ο Βασίλης, η Άννα και η Αννίτα.

«Στο ΊΣΟΝ εκτός από το Εργαστήρι, θα γίνονται σεμινάρια, εκδηλώσεις και εκθέσεις, περφόρμανς και οποιασδήποτε άλλης μορφής καλλιτεχνικές δράσεις προωθούν τη συνύπαρξη και τη συνδημιουργία» προσθέτει η Άννα Βεκιάρη από την ομάδα ΕΞΙΣ.

Αυτή η επένδυση στο «μαζί» και όχι στην περιχαράκωση των ατόμων με αναπηρία είναι που δίνει στο ΊΣΟΝ την ξεχωριστή του αξία. Ένας μικρός, ζεστός, φιλόξενος χώρος, πλήρως διαμορφωμένος για να έχουν πρόσβαση σε αυτόν οι πάντες, που εκτός από την εκπαιδευτική του δράση θα λειτουργεί και σαν θεατρική σκηνή. Από τις 13 Οκτωβρίου η νέα παιδική παράσταση της ομάδας ΘΕΑΜΑ «Το δικό μας παραμύθι: μια μουσικός, μια καρακάξα κι ένας κάστορας», σε κείμενο και σκηνοθεσία της Ελιάνας Περηφάνου,  θα περιμένει τους μικρούς μας φίλους κάθε Κυριακή στις 11 π.μ., ενώ στις 18 Οκτωβρίου θα κάνει πρεμιέρα στο ΊΣΟΝ το “Lebensraum” του Θανάση Τριαρίδη, σε σκηνοθεσία Πηγής Δημητρακοπούλου, με τους Πάνο Ζουρνατζίδη και Σήφη Πολυζωίδη.

«Ονειρευόμαστε το ΊΣΟΝ στο μέλλον σαν έναν ανοιχτό χώρο συμπεριληπτικής εκπαίδευσης και δημιουργίας, έναν ‘’κοινό τόπο’’, που δημιουργήθηκε από μας, αλλά θα λειτουργεί ανεξάρτητα από μας, με τη δυναμική και την παρουσία των ανθρώπων που θα του δώσουν ζωή, θα ταυτιστούν με τους στόχους μας και θα δημιουργήσουν μια νέα συμπεριληπτική πραγματικότητα» καταλήγουν και οι τρεις. Μακάρι το όνειρό τους να γίνει πραγματικότητα…