«Το να είσαι διευθύνων σύμβουλος της Amazon είναι τεράστια ευθύνη και απαιτεί πλήρη αφοσίωση, με αποτέλεσμα να μην μπορείς να δώσεις προσοχή σε οτιδήποτε άλλο» αναφέρει στην επιστολή του προς τους εργαζομένους ο Τζεφ Μπέζος, ανακοινώνοντάς τους την απόφασή του να αποχωρήσει από την καθημερινή ενασχόληση με την εταιρεία που ίδρυσε το 1994. Θα αναλάβει τη θέση του εκτελεστικού προέδρου και θα παραμείνει κάτοχος του μεγαλύτερου ποσοστού των μετοχών της. Οπως αναφέρει η Telegraph, o δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο θέλει να αφοσιωθεί στη διαστημική εταιρεία του, αλλά και στο ίδρυμα Earth Fund που έχει δημιουργήσει για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Amazon θα αναλάβει ο Αντι Τζάσι, που βρίσκεται στο πλευρό του Μπέζος από το 1997 και ήταν μέχρι πρόσφατα επικεφαλής των διαδικτυακών υπηρεσιών της εταιρείας.
Το πρότυπο και η νεανική επιθυμία
«Το μόνο πράγμα που δεν μπορεί να αγοράσει το χρήμα είναι ο χρόνος. Ο ρυθμός με τον οποίο τρέχει ο χρόνος αρχίζει να επηρεάζει εντονότερα τους άνδρες που βρίσκονται στη δεκαετία των πενήντα ετών» σχολιάζει ο Σκοτ Γκάλογουεϊ, συγγραφέας και καθηγητής Μάρκετινγκ στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, θέλοντας να εξηγήσει την απόφαση του αμερικανού μεγιστάνα.
Ο Μπέζος, μετά το πολύκροτο (εξαιτίας των οικονομικών μεγεθών) διαζύγιό του, ακολούθησε για περίπου δύο χρόνια ένα τρόπο ζωής που παρέπεμπε περισσότερο σε σταρ του Χόλιγουντ, παρά σε έναν επιχειρηματία με περισσότερους από ένα εκατομμύριο υπαλλήλους που επηρεάζει την παγκόσμια οικονομία. Μετά την εμφάνιση του κορονοϊού και την πανδημία προσπάθησε να αλλάξει το προφίλ του περιορίζοντας σημαντικά την έκθεση της προσωπικής του ζωής στα μίντια.
Μετά την απρόσμενη απόφασή του να αποχωρήσει από την καθημερινότητα της Amazon και να ασχοληθεί με άλλες δραστηριότητες, ανάμεσα στις οποίες εκείνες που αφορούν κοινωνική προσφορά, υπάρχουν φωνές που υποστηρίζουν ότι προσπαθεί να αντιγράψει τον Μπιλ Γκέιτς.
Ο ιδρυτής της Microsoft αποχώρησε κάποια στιγμή από τη διεύθυνση του γίγαντα του λογισμικού και επικεντρώθηκε στο πλούσιο φιλανθρωπικό έργο του, προσπαθώντας να εξωραΐσει τη δημόσια εικόνα του. «Πιστεύω ότι ο Γκέιτς είναι το πρότυπο που ακολουθεί του Μπέζος. Όλα έχουν να κάνουν με την κληρονομιά σου και αυτή την στιγμή ο Μπέζος αφήνει σημαντικό αποτύπωμα πίσω του, ως ένας σημαντικός επιχειρηματικός νους της Ιστορίας. Το μόνο που έχει να κάνει από εδώ και πέρα είναι να χρησιμοποιήσει αυτό το μυαλό και τα δισεκατομμύριά του για την επίλυση μεγάλων προβλημάτων» σχολιάζει ο Γκάλογουεϊ. Ενα τέτοιο πρόβλημα είναι σίγουρα η κλιματική αλλαγή.
Το ίδρυμα του Μπέζος χρηματοδοτεί περιβαλλοντικές οργανώσεις και ο ίδιος το προικοδότησε πέρυσι με 791 εκατ. δολάρια, έχοντας υποσχεθεί ότι θα προσφέρει προοδευτικά σε αυτό ένα ποσό της τάξης των 10 δισ. δολαρίων. Η αλλαγή σκυτάλης στον Λευκό Οίκο αναμένεται να αποτελέσει σύμμαχο στις οικολογικές πρωτοβουλίες που θα αναλάβει ο «Μr. Amazon», αφού ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει διακηρύξει την αλλαγή της περιβαλλοντικής πολιτικής της χώρας σε σχέση με αυτή που ακολουθούσε ο Ντόναλντ Τραμπ.
Επίσης ο Μπέζος φαίνεται ότι θα ασχοληθεί πολύ με την Blue Origin, τη διαστημική εταιρεία του, η οποία αναπτύσσει πολυσχιδή δραστηριότητα και ανταγωνίζεται ευθέως με τη διαστημική εταιρεία του Ελον Μασκ. Δεν αποτελεί έκπληξη η ενασχόληση του Μπέζος με το Διάστημα, αφού όταν σε ηλικία 18 ετών έλαβε μια μαθητική διάκριση και ρωτήθηκε ποιο ήταν το όραμά του, εκείνος απάντησε «η αποίκηση του Διαστήματος».