Η είδηση που «προκάλεσε πανικό στη Δύση», ειδικά στη Γαλλία και στις ΗΠΑ και σε μικρότερο βαθμό στην Ιταλία, αφορά τη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας που συνυπέγραψαν την περασμένη Δευτέρα η Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν και η χούντα του Νίγηρα. Διότι η Γαλλία από εκείνη τη γωνιά της Μαύρης Ηπείρου προμηθεύεται το 1/3 του ουρανίου που χρειάζονται οι πυρηνικοί σταθμοί της, ενώ η αμερικανική υπερδύναμη απέτυχε να προσεταιριστεί τους πραξικοπηματίες και έχασε ουσιώδη ερείσματα στρατηγικής σημασίας σε ευρύτερο επίπεδο.
Η παραπάνω εκτίμηση της Repubblica συμπληρώθηκε από τη δυσοίωνη πρόβλεψη ότι πλέον η Ρωσία μπορεί να εκβιάζει με ροές μεταναστών την Ευρώπη, καθώς ελέγχει πλήρως τον δρόμο της μετανάστευσης από τα βάθη της ζώνης του Σαχέλ μέχρι τις παραλίες της Ανατολικής Λιβύης, δηλαδή μέχρι τα εδάφη του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ: οι Ιταλοί όχι μόνο είναι πεπεισμένοι ότι από τα μέρη της Βεγγάζης αναχωρούν τα πλοία με τους μετανάστες που καταφθάνουν στις ακτές τους, αλλά θεωρούν ότι πλέον τον ρόλο δουλεμπόρων θα παίξουν οι Ρώσοι, είτε μισθοφόροι είτε σύμβουλοι.
Το σκηνικό του τρόμου έχει στηθεί:
«Την περασμένη εβδομάδα οι πραξικοπηματίες του Νίγηρα κατήργησαν νόμο περί μετακίνησης αλλοδαπών, νομιμοποιώντας έτσι τη διακίνηση μεταναστών. Ο Πούτιν, λοιπόν, διαθέτει τρομερό όργανο πίεσης στην Ευρώπη, απειλώντας να κάνει ό,τι και στα σύνορα της Φινλανδίας όπου σπρώχνει εκατοντάδες Σύρους και Πακιστανούς. Από το χιόνι στην έρημο, η στρατηγική του Κρεμλίνου θα μπορούσε να επαναληφθεί, ταράσσοντας την πολιτική ισορροπία στην Ευρωπαϊκή Ενωση με κύματα μεταναστών».
To μουστάκι του Στάλιν
Κατά το Μέσο της Ρώμης, διευθυντής αυτής της επιχείρησης είναι ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας της Ρωσίας Γιούνους-Μπεκ Γεβκούροφ, «ένας καυκάσιος αλεξιπτωτιστής με μουστάκι τύπου Στάλιν, ο οποίος κατέστη η εικόνα της Ρωσίας στην Αφρική και στη Μέση Ανατολή». Το ιστορικό του ρώσου στρατιωτικού δόθηκε κατόπιν, με πληροφορίες για τη δράση του στη Βοσνία, στην Τσετσενία και, κυρίως, για την εμφάνισή του στο προσκήνιο την ημέρα που ο Γεβγένι Πριγκόζιν ξεκίνησε το οπερετικό πραξικόπημά του, τον περασμένο Ιούνιο.
«Ο Γεβκούροφ διακρίνεται σε βίντεο να προσπαθεί να πείσει τον αρχηγό της Ομάδας Βάγκνερ να σταματήσει. Μάλιστα, αυτός ανέλαβε τον Αύγουστο τα ηνία της μισθοφορικής εταιρείας στο εξωτερικό, ενισχύοντάς την». Ο Ρώσος κάνει μελετημένες κινήσεις: «Βετεράνος ο ίδιος, ξέρει πώς να μιλάει σε αφρικανούς στρατηγούς, βάζοντας όπλα και χρήματα στο τραπέζι. Το περασμένο Σάββατο πέταξε στη Βεγγάζη και συζήτησε με τον Χαφτάρ το έργο της ρωσικής βάσης στην Κυρηναϊκή. Υστερα πήγε στο Μάλι και υποσχέθηκε στη χούντα καταστολή των τζιχαντιστών. Το τουρ έκλεισε με την υπογραφή της συμφωνίας στον Νίγηρα».
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι το πραξικόπημα της 26ης Ιουλίου, η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση του Νίγηρα ήταν ο πιο έμπιστος εταίρος της Δύσης, με αντάλλαγμα τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών προγραμμάτων. Ξαφνικά ο στρατός συνέλαβε τον πρόεδρο της χώρας και κατέλαβε την εξουσία δίχως να ανοίξει μύτη.
Η πρώτη κίνηση των στρατιωτικών ήταν να εκδιώξουν τους «γάλλους αποικιοκράτες» από τη χώρα. «Κατόπιν ένωσαν τις δυνάμεις τους με τους συναδέλφους τους στο Μάλι και στην Μπουρκίνα Φάσο, με την υποστήριξη των βαγκνερικών. Σταδιακά ακύρωσαν τις συμφωνίες συνεργασίας με την Ευρώπη και τώρα έχουν στραφεί προς τη Μόσχα».