Μηχανικοί από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Σαν Ντιέγκο (UC San Diego), έχουν αναπτύξει ένα λεπτό και ελαστικό αυτοκόλλητο δερματικό επίθεμα, το οποίο μπορεί να επικολληθεί στον αυχένα και να παρακολουθεί συνεχώς τον καρδιακό ρυθμό, τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, το αλκοόλ, την καφεΐνη, ακόμη και το γαλακτικό οξύ.
Πρόκειται για την πρώτη φορητή μικροσυσκευή που παρακολουθεί ταυτόχρονα καρδιαγγειακή λειτουργία και πολλαπλούς βιοχημικούς δείκτες στον ανθρώπινο οργανισμό.
«Τέτοιου τύπου φορητές συσκευές θα ήταν πολύ χρήσιμες σε άτομα με υποκείμενα νοσήματα, καθώς θα μπορούσαν να παρακολουθούν την υγεία τους ανά πάσα στιγμή», εξηγεί ο Λόι Γιν, διδακτορικός φοιτητές νανομηχανικής στο UC San Diego και ένας εκ των εφευρετών. «Θα ήταν επίσης χρήσιμο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ώστε να μπορούν οι γιατροί να ελέγχουν τις ζωτικές λειτουργίες των ασθενών τους χωρίς να απαιτείται επίσκεψη σε νοσοκομείο», υπογραμμίζει ο ίδιος.
Τέτοιου είδους συσκευές θα ήταν χρήσιμες σε άτομα με υπέρταση, διαβήτη ή όσους διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο νόσησης από Covid-19.
Η χρήση του δεν σταματά σε αυτούς, όπως γράφει η επιστημονική επιθεώρηση Nature, όπου δημοσιεύονται τα αποτελέσματα της μελέτης, καθώς θα μπορούσε να επικολληθεί σε ασθενείς που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ακόμη και σε βρέφη, που χρειάζονται συνεχή παρακολούθηση, όπως γράφει η βρετανική Telegraph. Η διαδικασία αυτή σήμερα απαιτεί καθετηριασμό αρτηριών στους ασθενείς και παρακολούθηση από πολλαπλές οθόνες.
«Η καινοτομία είναι ότι έχουμε συγχωνεύσει τελείως διαφορετικούς αισθητήρες και λειτουργούν μαζί πάνω σε ένα αυτοκόλλητο που έχει μέγεθος σφραγίδας. Μάλιστα, η χρήση του είναι τελείως ανώδυνη», συμπληρώνει ο Γιν.
Το τσιρότο αποτελείται από ένα λεπτό φύλλο ελαστικών πολυμερών που μπορούν να προσαρμοστούν στο δέρμα. Είναι εξοπλισμένο με έναν αισθητήρα αρτηριακής πίεσης και δύο χημικούς αισθητήρες. Ο ένας μετρά το γαλακτικό οξύ (βιοδείκτης φυσικής άσκησης), την καφεΐνη και το αλκοόλ στον ιδρώτα και ο άλλος τα επίπεδα γλυκόζης στο μεσοκυττάριο υγρό.
Ο αισθητήρας πίεσης είναι υπεύθυνος για τη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης και του ρυθμού της καρδιάς, και αποτελείται κατά βάση από αγώγιμο μελάνι.
Καθώς το τσιρότο είναι πλήρως λειτουργικό, η ομάδα των ειδικών τώρα επιχειρεί να προσθέσει κι άλλους βιοδείκτες που σχετίζονται με διάφορες παθήσεις, δίνοντας πραγματική κλινική αξία στο δερματικό επίθεμα.
Επίσης, στόχος των επιστημόνων είναι το ψηφιακό τσιρότο να γίνει ασύρματο, καθώς τώρα απαιτείται ενσύρματη σύνδεση με οθόνη, προκειμένου να μεταδίδει τα αποτελέσματα που καταγράφει.