Πριν από λίγες μέρες τον γύρο του κόσμου έκανε η είδηση ότι το Opportunity, ο ρομποτικός εξερευνητής της NASA στον Αρη, εντόπισε οργανικά μόρια σε πετρώματα του Κόκκινου Πλανήτη δημιουργώντας νέες προσδοκίες για την πιθανότητα ύπαρξης ζωής εκεί. Το Opportunity βρίσκεται εκ νέου στα φώτα της δημοσιότητας αυτή την φορά όχι για κάποια ανακάλυψη ή για ένα ευχάριστο λόγο αλλά επειδή κινδυνεύει άμεσα. Οπως αναφέρει σε τηλεγράφημα του το ΑΠΕ-ΜΠΕ το ρομπότ έχει βρεθεί στο μέσο μιας τρομερής αμμοθύελλας στον ‘Αρη, που το έχει αναγκάσει να σιωπήσει και να μην επικοινωνεί πια με τη Γη, ενώ υπάρχουν φόβοι για την ίδια την επιβίωσή του.
Οι τεράστιες ποσότητες σκόνης στην ατμόσφαιρα έχουν βυθίσει μεγάλο μέρος του πλανήτη σε σκοτάδι, πράγμα που αποτελεί ζωτικό πλήγμα για το ρόβερ, το οποίο κινείται με ηλιακή ενέργεια και έτσι αδυνατεί να επαναφορτίσει τις μπαταρίες του. Οι χειριστές του στη Γη αισιοδοξούν πάντως ότι θα τα καταφέρει και αυτή τη φορά παρά τις αντίξοες συνθήκες. Όπως δήλωσε ο Τζον Κάλας του Εργαστηρίου Αεριώθησης (JPL) της NASA στην Πασαντίνα της Καλιφόρνια, «ανησυχούμε, αλλά ελπίζουμε ότι η θύελλα θα κοπάσει και το ρόβερ θα επικοινωνήσει ξανά μαζί μας».
Το Opportunity έφθασε στον ‘Αρη τον Ιανουάριο 2004, λίγες εβδομάδες μετά το δίδυμο ρόβερ Spirit και σε διαφορετικό σημείο του «κόκκινου» πλανήτη. Κι ενώ το Spirit «παρέδωσε το πνεύμα» το 2011, το Opportunity συνέχιζε έως τώρα ακάθεκτο, εξερευνώντας τον διαμέτρου 22 χιλιομέτρων κρατήρα Endeavour. Σήμερα βρίσκεται στη λεγόμενη «Κοιλάδα της Επιμονής», όπου η σκόνη από τη θύελλα είναι τόσο πυκνή, ώστε υπάρχει σκοτάδι καθ’ όλη τη διάρκεια της αρειανής μέρας.
To 2007 μια άλλη ισχυρή αρειανή θύελλα είχε ζορίσει’ το Opportunity και το είχε αναγκάσει να σωπάσει για τέσσερις μέρες. Η τωρινή αμμοθύελλα έγινε για πρώτη φορά αντιληπτή από το δορυφόρο MRO πέριξ του ‘Αρη στις 30 Μαΐου και έκτοτε γίνεται όλο και πιο δυνατή. Η θύελλα έχει ήδη σκεπάσει σχεδόν το ένα τέταρτο του ‘Αρη και σε δύο-τρεις μέρες αναμένεται να έχει καλύψει όλο τον πλανήτη. Τα μέλη της αποστολής του Opportunity εκτιμούν πάντως ότι η σκόνη δεν αναμένεται να θάψει τελείως το ρόβερ.