743
Φιαλίδιο και ενέσεις με εμβόλιο της Moderna έτοιμα για χορήγηση σε νοσοκομείο της Κίνας | REUTERS/Kim Kyung-Hoon

Τρεις μελέτες, ένα αποτέλεσμα: μόνη λύση τα εμβόλια

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουλίου 2021, 11:23
Φιαλίδιο και ενέσεις με εμβόλιο της Moderna έτοιμα για χορήγηση σε νοσοκομείο της Κίνας
|REUTERS/Kim Kyung-Hoon

Τρεις μελέτες, ένα αποτέλεσμα: μόνη λύση τα εμβόλια

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουλίου 2021, 11:23

Νέα δεδομένα για τα ευρέως χορηγούμενα εμβόλια και τη διαχείριση της πανδημίας προκύπτουν από τρεις επιστημονικές μελέτες, οι οποίες δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα. Οι ειδικοί από διαφορετικά επιστημονικά εργαστήρια ανά τον κόσμο καταλήγουν σε κοινό συμπέρασμα, και αναφέρουν ότι τα εμβόλια θα συνεχίσουν να προστατεύουν τους ανθρώπους από τον κορονοϊό για μεγάλο χρονικό διάστημα, πιθανώς για χρόνια, και ότι μπορούν να προσαρμοστούν για να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα ακόμη περισσότερο εάν χρειαστεί.

Οι περισσότεροι που εμβολιάστηκαν με mRNA (Pfizer και Moderna) μπορεί να μην χρειάζονται ενισχυτικές δόσεις, σύμφωνα με τη μια μελέτη, εφόσον ο ιός και οι μεταλλάξεις του δεν εξελίσσονται πολύ πέρα από τις τρέχουσες μορφές τους, κάτι όμως που κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί, όπως γράφουν οι New York Times (ΝΥΤ).

Ο εμβολιασμός με συνδυασμό εμβολίων δύο διαφορετικών τεχνολογιών, όπως για παράδειγμα πρώτη δόση με AstraZeneca και δεύτερη με Pfizer, δίνει αρκετές ελπίδες για αυξημένη ανοσία, σύμφωνα με τη δεύτερη μελέτη.

Σε τρίτη έρευνα αναφέρεται ότι η ενισχυτική (ή αναμνηστική) χορήγηση εμβολίου, εάν βέβαια φανεί στο μέλλον ότι θα χρειαστεί, ενισχύει σημαντικά την ανοσία.

Αισιοδοξία

Μέχρι πρόσφατα οι επιστήμονες ανησυχούσαν ότι η ανοσία που προσφέρουν τα εμβόλια μπορεί να μειωθεί σε μικρό χρονικό διάστημα ή ότι θα μπορούσαν να την ξεπεράσουν μεταλλαγμένα και εξελιγμένα στελέχη του κορονοϊού. Ωστόσο, με τις νέες έρευνες η αισιοδοξία ανανεώνεται και πλέον με βεβαιότητα αναφέρουν ότι τα εργαλεία που χρειάζονται για τον τερματισμό της πανδημίας είναι ήδη διαθέσιμα, παρά την αύξηση των πιο μεταδοτικών μεταλλάξεων που ξεκινούν τώρα να αυξάνονται σε όλο τον κόσμο, όπως για παράδειγμα της παραλλαγής Δέλτα (ινδική).

«Είναι ωραίο να βλέπουμε ότι τα εμβόλια ανακεφαλαιώνουν αυτό που έχουμε επίσης δει με φυσική λοίμωξη», δήλωσε η Μάριον Πέπερ, ανοσολόγος στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ.

«Θυμάστε όλα αυτά που συνέβαιναν τις πρώτες ημέρες της πανδημίας, όπου οι άνθρωποι πανικοβάλλονταν για τα αντισώματα που εξαφανίστηκαν; Με όλα αυτά τα καλά νέα, πλέον μου είναι δύσκολο να φανταστώ πώς και γιατί θα χρειαζόμασταν ενισχυτικά εμβόλια του ίδιου εμβολίου κάθε έξι έως εννέα μήνες», σχολίασε ο Ντίπτα Μπχατατσάρια, ανοσολόγος στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνας.

Ο κορονοϊός μπορεί να εξελίσσεται, αλλά εξελίσσονται και οι αμυντικοί μηχανισμοί του οργανισμού, όπως υπογραμμίζουν οι NYT.

Εξυπνα ανοσοκύτταρα!

Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα εμβόλια που έγιναν με Pfizer-BioNTech και Moderna, πυροδότησαν μια έντονη ανοσολογική αντίδραση στον οργανισμό, η οποία ενδέχεται να προστατεύσει από τον κορονοϊό για χρόνια. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι σημαντικά για την ανοσία στον κορονοϊό ανοσοκύτταρα συνεχίζουν να αναπτύσσονται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι αρχικά εκτιμούσαν οι επιστήμονες.

«Η ανοσία μπορεί να διαρκέσει για χρόνια, πιθανώς μια ζωή, σε άτομα που είχαν μολυνθεί με τον ιό και μετά εμβολιάστηκαν» αναφέρουν ο Aλι Ελέμπεντι, ανοσολόγος από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις και οι συνάδελφοί του.

Ωστόσο, δεν ήταν σαφές εάν ο εμβολιασμός από μόνος του μπορεί να έχει παρόμοιο, μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα.

Στη νέα μελέτη, η ομάδα του διαπίστωσε ότι 15 εβδομάδες μετά την πρώτη δόση mRNA εμβολίου, ανοσοκύτταρα στο οργανισμού ακόμη οργανώνονταν και γίνονταν ολοένα και πιο έξυπνα, καθώς μάθαιναν να αναγνωρίζουν ένα αυξανόμενο σύνολο ιογενών γενετικών αλληλουχιών.

Οσο περισσότερο εξασκούνται αυτά τα κύτταρα, τόσο πιθανότερο είναι να αποτρέψουν παραλλαγές του κορονοϊού που μπορεί να εμφανιστούν στο μέλλον. Ετσι, τα αποτελέσματα των νέων μελετών φανερώνουν ότι η συντριπτική πλειονότητα των εμβολιασμένων ατόμων θα προστατεύονται μακροπρόθεσμα, τουλάχιστον, από τις υπάρχουσες παραλλαγές κορονοϊού.

Ηλικιωμένοι, άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα και όσοι λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, ενδέχεται να χρειάζονται ενισχυτές δόσεις.

Δοκιμάζουν την τρίτη δόση

Αυτή τη στιγμή επιστήμονες ανά τον κόσμο δοκιμάζουν τρίτη δόση του εμβολίου, η οποία ίσως χρειαστεί για τις συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών.

Μάλιστα, στη Βρετανία, άτομα που συμμετείχαν σε κλινική δοκιμή και έλαβαν και τρίτη δόση AstraZeneca 30 ημέρες μετά τη δεύτερη, φάνηκε ότι δημιούργησαν ακόμη πιο ισχυρά αντισώματα. Αυτό ίσως σημαίνει ότι η τρίτη δόση ενδέχεται να παρέχει ακόμη περισσότερη προστασία, όταν οι ισχύς των δύο πρώτων δόσεων αρχίζει να μειώνεται.

Βέβαια, εάν οι ενισχυτικές δόσεις κριθούν απαραίτητες το επόμενο διάστημα, ενδέχεται, όπως γράφουν οι NYT, να υπάρξει πρόβλημα διαθεσιμότητας εμβολίων, ειδικά σε φτωχές χώρες.

Ερευνα για την τρίτη δόση έχει ξεκινήσει και τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) των ΗΠΑ. Στόχος της μελέτης είναι το εμβόλιο της Moderna, και κατά τη διάρκειά της μετρώνται τα αντισώματα στους εθελοντές και τους χορηγείται μία ακόμη δόση του εμβολίου, ώστε να φανεί κατά πόσο αυξάνονται εκ νέου τα αντισώματα.

Ομως, τα άτομα που νόσησαν και ανάρρωσαν από τη λοίμωξη Covid-19 και έχουν κάνει τη μία δόση οποιουδήποτε εμβολίου, μπορεί να μην χρειαστούν ποτέ επιπλέον εμβολιασμό, επειδή οι ανοσολογικές αντιδράσεις τους φαίνεται να είναι εξαιρετικά ισχυρές, καταλήγουν οι NYT.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...