Μια ακόμη εκπληκτική εικόνα που κατέγραψε το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb από το Σύμπαν δόθηκε στη δημοσιότητα. Πρόκειται για μια εντυπωσιακή, λεπτομερή φωτογραφία ενός γιγάντιου άστρου που κοσμικά φαινόμενα το οδηγούν με ταχύ ρυθμό στον θάνατο ή, πιο σωστά, στη μετάλλαξή του σε ένα διαφορετικού τύπου κοσμικό σώμα.
Σε απόσταση περίπου 15.000 ετών φωτός από τη Γη βρίσκεται το άστρο με την κωδική ονομασία WR 124. Ανήκει στην κατηγορία των μεταβλητών άστρων Βολφ-Ρεγιέ (Wolf-Rayet), που χαρακτηρίζονται από πολύ έντονη φωτεινότητα. Η ατμόσφαιρά τους είναι φτωχή σε υδρογόνο αλλά πλούσια σε ήλιο, άνθρακα και άζωτο.
Πρόκειται για μια σπάνια κατηγορία άστρων που εκτιμάται ότι ξεκινούν τη ζωή τους με μάζα δεκάδες φορές μεγαλύτερη από εκείνη του Ηλιου, αλλά η καύση του υδρογόνου τους παράγει τρομερούς αστρικούς ανέμους, οι οποίοι αποσπούν την ύλη τους και τη διασπείρουν στο Διάστημα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το άστρο να χάνει την ατμόσφαιρά του, επιτρέποντας έτσι στους επιστήμονες να κάνουν ευκολότερα παρατηρήσεις στον πυρήνα τους, συλλέγοντας έτσι πολύτιμες πληροφορίες για τις πυρηνικές αντιδράσεις στα άστρα. Πληροφορίες που επιτρέπουν την κατανόηση διαφόρων κοσμικών και φυσικών φαινομένων, ενώ παράλληλα φωτίζουν και την εξέλιξη του Σύμπαντος.
Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Guardian, η παρατήρηση του συγκεκριμένου άστρου από το πανίσχυρο διαστημικό τηλεσκόπιο ήταν από τις πρώτες που πραγματοποιήθηκαν μετά την έναρξη της λειτουργίας του, το καλοκαίρι του 2022, αλλά δεν είχε δοθεί στη δημοσιότητα.
Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble είχε καταγράψει εικόνες του ίδιου άστρου πριν από πολλά χρόνια, αλλά φαινόταν σαν ένα διαστημικό «βεγγαλικό» και απουσίαζαν οι λεπτομέρειες που εμφανίζονται στη νέα εικόνα.
«Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο και είναι πολύ συναρπαστικό» δηλώνει ο Γκαρσία Μαρίν, στέλεχος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος και μέλος της ομάδας που παρατήρησε και μελέτησε το άστρο.