Αφότου ευχαρίστησαν τους αυστραλούς γιατρούς «που μας φροντίζουν τόσο καλά», υπογράμμισαν εκ νέου πώς έχουν μπει σε καραντίνα. Και με τόνο ελαφρώς πιο σοβαρό σε σχέση με την προηγούμενή ανάρτησή τους επεσήμαναν επίσης πως «υπάρχουν κάποιοι που ενδέχεται να νοσήσουν βαριά. Προχωράμε μέρα με την ημέρα». Συνεχίζουν, οπότε, να απευθύνουν έκκληση στους εκατομμύρια θαυμαστές τους να κάνουν ό,τι μπορούν για να προστατευτούν από τον κορονοϊό και να περιορίσουν την εξάπλωση του. Ποιοι όλα αυτά; Η Ρίτα Γουίλσον και ο Τομ Χανκς.
Διότι ο Χανκς είναι και το πρόσωπο της Αμερικής του κορονοϊού. Ο «μέσος άνθρωπος» του Χόλιγουντ –«Hollywood’s Everyman»– με τον οποίο υπάρχει ένας σπάνιος βαθμός ταύτισης είναι αυτός που η μοίρα το ήθελε να ενσαρκώσει τον ήρωα και σε αυτήν την πραγματική περιπέτεια.
Ο Χανκς είναι προσηνής και ταπεινός, ο πρωταγωνιστής των οσκαρικών «Forrest Gump» και «Philadelphia», ο λιτός και απέριττος Τομ Χανκς ο οποίος άθελά του κατάφερε να συγκινήσει αλλά και να ταρακουνήσει, συγχρόνως, δεκάδες εκατομμύρια πολίτες των ΗΠΑ και όχι μόνο, την ώρα, μάλιστα, που στο αμερικανικό έθνος απευθυνόταν από τον Λευκό Οίκο ο Ντόναλντ Τραμπ.
Το μήνυμα μέσω του οποίου ο πολυβραβευμένος ηθοποιός ανακοίνωσε την Πέμπτη πως τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του, η ηθοποιός Ρίτα Γουίλσον, προσβλήθηκαν από τον νέο κορονοϊό, προκάλεσε τεράστια αίσθηση η οποία εκφράστηκε με πλήθος σχολίων και μηνυμάτων συμπαράστασης.
Καταρχάς γιατί «η πανδημία μπορεί να συνθλίβει τα χρηματιστήρια, να κλείνει τα πανεπιστήμια και να ακυρώνει τα διεθνή ταξίδια. Αλλά να προσβάλει τον πολυαγαπημένο Τομ Χανκς; Αυτό παραπάει, ειδικά για πολλούς ανθρώπους που δεν επηρεάστηκαν προσωπικά από την εξάπλωση του ιού», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι New York Times. Ανθρωποι από όλον τον κόσμο έσπευσαν να αποστείλουν τις ευχές τους για καλή ανάρρωση στο ζεύγος ενώ πολλοί δεν παρέλειψαν να ευχαριστήσουν τον πιο διακριτικό και μετρημένο από τους αστέρες του Χόλιγουντ για την «χαρισματική ηγεσία» του, ιδιότητα που «δεν αποδίδεται συχνά σε διασημότητες τέτοιου διαμετρήματος», επισημαίνει η νεοϋορκέζικη εφημερίδα.
Ανακοινώνοντας πως νοσούν από τον νέο κορονοϊό, ο Τομ Χανκς και η Ρίτα Γουίλσον βοήθησαν ακούσια τους Αμερικανούς και συνάμα ανθρώπους σε όλον τον κόσμο να συνειδητοποιήσουν πως κανένας δεν είναι απρόσβλητος από τον κορονοϊό ο οποίος δεν γνωρίζει σύνορα και δεν κάνει διακρίσεις. Και υπογραμμίζοντας πως «οι υγειονομικές αρχές έχουν πρωτόκολλα, τα οποία οφείλουμε να τηρήσουμε» με στόχο την «προστασία της δημόσιας υγείας και ασφάλειας», οι Χανκς κατάφεραν να αναδείξουν την κρισιμότητα της κατάστασης πολύ πιο άμεσα και αποτελεσματικά σε σχέση με τον Λευκό Οίκο.
Αναμφίβολα θορύβησαν τους Αμερικανούς, σημαίνοντας συναγερμό για τον κορονοϊό, δίχως, ωστόσο να σπείρουν τον πανικό. Γιατί ο άνθρωπος που διέσχισε περπατώντας ολόκληρη την Αμερική ως «Φόρεστ Γκαμπ» και στη συνέχεια αποβιβάστηκε στη Νορμανδία ως «λοχαγός Μίλερ» με στόχο τη διάσωση του στρατιώτη Ράιαν, είναι ο πιο αγαπητός φίλος και ο καλύτερος γείτονας όλων των Αμερικανών.
Συγχρόνως, όμως, αναφέρει η Corriere della Sera, είναι και ο ηθοποιός της επιβίωσης και των επιζώντων – είτε πρόκειται για τον αστροναύτη-μέλος του πληρώματος του «Apollo 13», είτε για τον «Ναυαγό» υπάλληλο της FedEx που καλείται να παραμείνει στη ζωή σε ένα ακατοίκητο νησί στον Νότιο Ειρηνικό Ωκεανό, είτε για τον Τσέλσι «Σάλι» Σάλενμπεργκερ, τον πιλότο που κατάφερε να προσυδατώσει με ασφάλεια στον ποταμό Χάντσον της Νέας Υόρκης ένα αεροσκάφος με 154 επιβαίνοντες δίχως να χάσει τη ζωή του κανένας ή για τον καπετάνιο Ρίτσαρντ Φίλιπς ο οποίος δεν δίστασε να παραδοθεί σε σομαλούς πειρατές για να σώσει το πλήρωμά του.
Σήμερα ο Τομ Χανκς δεν υποδύεται κανέναν. Είμαι απλά ο εαυτός του και καλείται να αντιμετωπίσει στην πραγματική ζωή μια πρόκληση όχι τόσο επική όσο ανθρώπινη, τόσο ανθρώπινη όσο και η ιστορία του «Αντριου Μπέκετ», του νεαρού αμερικανού ομοφυλόφιλου δικηγόρου και φορέα του AIDS, πρωταγωνιστή της ταινίας «Φιλαδέλφεια».
Χάρη στην εν λόγω ερμηνεία του πριν από 27 χρόνια ο Τομ Χανκς κέρδισε το πρώτο του Οσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου. Συγχρόνως, όμως, συνέβαλε στην ευαισθητοποίηση εκατομμυρίων ανθρώπων για τον ρετροϊό HIV και τη μάστιγα του AIDS, για την ομοφυλοφιλία και την ομοφοβία, ζητήματα για τα οποία έως τότε η αμερικανική κοινωνία απέφευγε να μιλήσει ανοιχτά.
Πλέον και οι Αμερικανοί γνωρίζουν πως πρέπει να προσέχουν, πως ο κορονοϊός, πέρα από μυστηριώδης είναι και επικίνδυνος, πως πρέπει να αντιμετωπίσουν ό,τι επέρχεται με ψυχραιμία και υπευθυνότητα και σίγουρα όχι σπασμωδικά όπως πολλοί κατηγορούν πώς αντέδρασε ο Ντόναλντ Τραμπ και άλλοι παγκόσμιοι ηγέτες. Χάρη στον Τομ Χανκς, έναν άνθρωπο με τον οποίο μπορεί να ταυτιστεί ο μέσος Αμερικανός.