| CreativeProtagon/Shutterstock
Θέματα

Τομ Χανκς: «Μην ξαναρίξετε πασιέντζες» και… «ελάτε στην Ελλάδα»

Ο κορονοιός μάς δίδαξε ότι η ζωή και η υγεία είναι επισφαλείς και δεν πρέπει να σπαταλάμε πολύτιμο χρόνο, λέει ο διάσημος ηθοποιός, καθώς αναλογίζεται τον χρόνο της πανδημίας. Αλλά και δεν ξεχνάει την Ελλάδα: το βίντεο του, με την Ρίτα Γουίλσον, για τα 200 χρόνια της Επανάστασης έγινε και πάλι viral στα social media
Protagon Team

Εδώ και μήνες είμαστε κλεισμένοι στα σπίτια μας. Πώς περνάτε, εσείς; Μήπως με πασιέντζα; Αν παίξατε έστω και ένα παιχνίδι, λέει ο Τομ Χανκς, τότε χάσατε τον χρόνο σας: «Πάρτε για παράδειγμα εμένα», γράφει στην Wall Street Journal ο διάσημος αμερικανός ηθοποιός, ο οποίος πολιτογραφήθηκε Ελληνας, «Επαιξα πολλές παρτίδες και δεν έχω να δείξω τίποτα για την προσπάθεια. Βεβαίως, δεν είχα σχολικές συνεδρίες στο Zoom, ούτε παιδιά να φροντίσω, ούτε και δουλειά από μακριά. Δούλευα, αλλά σε ένα στούντιο με αυστηρά πρωτόκολλα Covid-19, μαζί με ένα μεγάλο συνεργείο, που όλοι είμαστε απομονωμένοι κατά τη διάρκεια της πανδημίας», τονίζει.

Σε περιόδους lockdown, καραντίνας και κοινωνικής απόστασης, η πασιέντζα μοιάζει με αβλαβή δραστηριότητα, ένα «φάρμακο» για το μυαλό και τα χέρια, μια βαλβίδα ασφαλείας που σημαίνει ότι έχεις κάτι να κάνεις. Η τράπουλα, λοιπόν, ήταν πάνω στο τραπέζι και, χωρίς να σκέφτεται, τα χέρια του έπιαναν το πακέτο με τα 52 χαρτιά, τα ανακάτευε, τα έκοβε, και έπαιζε ένα παιχνίδι με τον εαυτό του, γράφει ο Χανκς.

Ποτέ δεν έκλεψε για να κερδίσει, ο στόχος του δεν ήταν η νίκη. Το να πλησιάζεις ήταν αρκετά καλό, αλλά υπήρχε πάντα ένα επόμενο παιχνίδι, οπότε γιατί να μην συνεχίσεις; «Μπορεί να κερδίσω αυτή τη φορά», σκεφτόταν. Εξαλλου, δεν είχε και κάτι άλλο να κάνει…

Στην πραγματικότητα, υπήρχαν πάρα πολλά πράγματα που έπρεπε να γίνουν. Ενας γεμάτος νεροχύτης περίμενε να καθαριστεί και ένα πλυντήριο πιάτων να αδειάσει. Ρούχα, που μόλις βγήκαν από το πλυντήριο και έπρεπε να τακτοποιηθούν, να προετοιμαστεί το πρωινό. Γράμματα που θα μπορούσε να έχει γράψει στη γραφομηχανή, βιβλία προς ανάγνωση περίμεναν σε μια στοίβα, υπήρχαν και ασκήσεις δαπέδου και ασκήσεις γιόγκα.

«Εχω παιδιά για να μιλήσω μαζί τους όταν είναι διαθέσιμα. Να επικοινωνήσω με συνεργάτες για δουλειά, φίλους που είναι διασκεδαστικοί και ενδιαφέροντες. Να μελετήσω σκηνές και να προετοιμάσω δουλειές. Έχω στο μυαλό μου ιστορίες -και λέω ιστορίες για τα προς το ζην- που θα μπορούσαν να είχαν σκιαγραφηθεί, σημειωθεί, περιγραφεί. Και θα μπορούσα να ξαναδώ το “Τσερνόμπιλ” στο HBO, για παράδειγμα», απαριθμεί.

Ηθελε να βρει χρόνο για να κάνει πολλά από αυτά τα πράγματα. Βέβαια ανέλαβε τις περισσότερες από τις υποχρεώσεις του, εξερεύνησε επίσης «μερικές δημιουργικές εσοχές μέσα στο κεφάλι» του. Αλλά η πασιέντζα του έτρωγε χρόνο ελπίζοντας ότι θα έρθει ένα κόκκινο έξι ή θα άνοιγε επιτέλους έναν Ρήγα ώστε να γεμίσει μια άδεια στήλη. Τι δεν έκανε αντ’ αυτού;

«Η επιδημία Covid-19 μάς έχει διδάξει ότι η ζωή και η υγεία είναι επισφαλείς, ότι το πιο μικροσκοπικό κομμάτι του φυσικού μας κόσμου, όπως ένας ιός, μπορεί να μας κλέψει ζωτικότητα, κοινότητα, οικογένεια και σκοπό, είτε αρρωστήσουμε είτε όχι», γράφει ο Τομ Χανκς. «Αυτή η πανδημία μας επηρέασε όλους, κοστίζοντας πάρα πολύ. Ο χρόνος μας είναι περιορισμένος και πεπερασμένος. Και η πασιέντζα σπαταλάει αυτό που είναι πολύτιμο. Μην παίξετε ποτέ ξανά πασιέντζα», καταλήγει.

Παρόλα αυτά δεν χάνει ευκαιρία να παίζει Cribbage με τον γιο του (παρόλο ότι σπάνια μπορεί να τον νικήσει). Επίσης δεν χάνει ποτέ την ευκαιρία να προβάλλει την Ελλάδα, που τόσο αγαπά. Πέρσι τέτοια εποχή, μέσα στην πανδημία, ο Χανκς και η ελληνικής καταγωγής σύζυγός του Ρίτα Γουίλσον έστειλαν σε όλο τον κόσμο το δικό τους μήνυμα για την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821: «Είμαστε ενθουσιασμένοι που θα γιορτάσουμε με τους Έλληνες όλου του κόσμου τα 200 χρόνια από την Ελληνική Ανεξαρτησία. 1821 – 2021», λένε στο βίντεό τους οι δύο ηθοποιοί. Και τώρα, λίγες ημέρες πριν από την 25η Μαρτίου το βίντεο έγινε και πάλι viral στα social media. «Ελπίζουμε ότι θα συμμετέχετε μαζί μας σε αυτή την καταπληκτική γιορτή. Ελλάδα, ο τόπος της ομορφιάς, της Δημοκρατίας, των σπουδαίων φιλοσόφων, των θαυμάσιων ανθρώπων. Ελάτε στην Ελλάδα, δεν υπάρχει ωραιότερο μέρος!», λένε.