Ενα σαλέ που αγοράστηκε έναντι 10,8 εκατ. ευρώ το 2013, με θέα στο Στράιφ, τη διάσημη πίστα σκι στο Κίτσμπουελ της Αυστρίας –μια από τις πιο δύσκολες πίστες ελεύθερης κατάβασης στον κόσμο–, φέρεται να υπήρξε ανά τακτά χρονικά διαστήματα κατοικία της 38χρονης παιδιάτρου με ειδίκευση στην ενδοκρινολογία Μαρία Βορόντσοβα, δηλαδή της μεγαλύτερης από τις κόρες που απέκτησε ο Βλαντίμιρ Πούτιν με την πρώην σύζυγό του.
«Φυσικά και η κόρη του Πούτιν μένει εδώ, όλοι στο Κίτσμπουελ το ξέρουν» ανέφερε στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard ένας κάτοικος της μεσαιωνικής τιρολέζικης πόλης, που κατέστη ένα από τα πιο γνωστά και πολυτελή χιονοδρομικά κέντρα στον πλανήτη. «Μια γυναίκα ονόματι Μαρία, που μιλάει άπταιστα γερμανικά, τη βλέπαμε συχνά σε αυτή την κατοικία» πρόσθεσε ένας άλλος.
Μάλιστα, στο εν λόγω σαλέ φέρεται να έχει καταλύσει περισσότερες από μία φορές και ο ίδιος ο Βλαντίμιρ Πούτιν, την περίοδο που γινόταν δεκτός μετά βαΐων και κλάδων παντού στον κόσμο, όπως αναφέρει σε ανταπόκρισή του από την Ελβετία ο Φράνκο Τζαντονέλι της La Repubblica.
Ωστόσο, από τον περασμένο Απρίλιο, λίγες εβδομάδες μετά την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, κυρώσεις από τις ΗΠΑ και την ΕΕ επιβλήθηκαν και στις δύο θυγατέρες του Πούτιν, τη Μαρία Βορόντσοβα και την 36χρονη αδελφή της Κατερίνα Τιχόνοβα.
Η Der Standard, το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel και η ελβετική εφημερίδα Tribune de Genève κατάφεραν από κοινού να ανασυνθέσουν την ιστορία του σαλέ της Μαρίας Βορόντσοβα μελετώντας ένα εκτενές αρχείο που περιλαμβάνει περισσότερα από 50.000 μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, τα οποία αντάλλαξαν ρώσοι ολιγάρχες που πρόσκεινται στο Κρεμλίνο. Τα συγκεντρώσουν οι δημοσιογράφοι του iStories, ενός ανεξάρτητου και εξόριστου (στη Λετονία) ρωσικού ιστοτόπου που ειδικεύεται στην ερευνητική δημοσιογραφία.
Στο πλαίσιο των ερευνών τους, οι δημοσιογράφοι του iStories εστίασαν στις δραστηριότητες ενός πρώην πράκτορα της KGB, ιδιοκτήτη της Evocorp Asset Management AG, μιας εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων που εδρεύει σε μια από τις πιο απρόσιτες ζώνες της Ζυρίχης και, σύμφωνα με την κορυφαία εταιρεία παροχής ελεγκτικών, φορολογικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών PwC, «αναλαμβάνει ιδιώτες πελάτες ρωσικής καταγωγής, πολλοί εκ των οποίων είναι ιδιοκτήτες εταιρειών-κέλυφος». Πολλοί από αυτούς, παρεμπιπτόντως, μετά την εισβολή στην Ουκρανία, κατέφυγαν στο Ντουμπάι.
Ο πρώην πράκτορας της KGB φέρεται να είχε παρτίδες και με τον ολιγάρχη Αρκάντι Ρότενμπεργκ, ο οποίος κατέστη ζάπλουτος –όπως και ο αδερφός του– αποκτώντας συμβόλαια για την κατασκευή βασικών έργων υποδομής στη Ρωσία του Πούτιν. Ο Ρότενμπεργκ, ο οποίος επίσης υπόκειται σε κυρώσεις και στην Ελβετία, φέρεται να ανέλαβε, μεταξύ πολλών άλλων, την κατασκευή της γέφυρας που συνδέει τη Ρωσία με την Κριμαία.
Ο ρώσος ολιγάρχης είναι επίσης ιδιοκτήτης, μέσω μιας υπεράκτιας εταιρείας με έδρα σε κάποιον φορολογικό παράδεισο, ενός γιοτ αξίας 30 εκατ. δολαρίων που είναι αγκυροβολημένο στη Μάλτα, ενώ εμφανίζεται και ως εκείνος που χρηματοδότησε την αγορά του σαλέ στο Κίτσμπουελ (το οποίο δεν υπόκειται σε κυρώσεις).
Εικάζεται ότι επρόκειτο για μια εκδήλωση ευγνωμοσύνης του ρώσου ολιγάρχη προς τον ρώσο πρόεδρο για τα πολλά δισεκατομμύρια που του προσέφερε. Οσον αφορά τις αυστριακές αρχές, πέφτουν από τα σύννεφα, δηλώνοντας πως «ούτε το σαλέ του Κίτσμπουελ ούτε το άτομο στο οποίο ανήκει υπόκεινται σε κυρώσεις».