Μια σημαντική παράμετρο για όσα βιώνει η ανθρωπότητα τους τελευταίους μήνες αναδεικνύει το Web Foundation. Πρόκειται για το ίδρυμα του Τιμ Μπέρνερς Λι, δημιουργού του Παγκόσμιου Ιστού (το πρωτόκολλο www) ο οποίος οργάνωσε τον άναρχο μέχρι τότε κυβερνοχώρο και στην ουσία δημιούργησε το Διαδίκτυο όπως το γνωρίζουμε σήμερα.
Το Web Foundation σε ανακοίνωση του σχετικά με την πανδημία αναφέρει ότι οι προσπάθειες για γρήγορη και επιτυχή αντιμετώπιση της εμποδίζονται από το γεγονός ότι ο μισός πληθυσμός του πλανήτη δεν έχει πρόσβαση στο Internet. Η οργάνωση επισημαίνει ότι η τηλεργασία στην οποία κατέφυγε ο σύγχρονος πολιτισμός για να μπορέσει να συνεχίσει να λειτουργεί με ασφάλεια καταδεικνύει την σημασία αλλά και την ανάγκη για πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Το Web Foundation σημειώνει ότι η πρόσβαση στο Internet πρέπει να θεωρείται πλέον βασικό ανθρώπινο δικαίωμα και να έχουν πρόσβαση σε αυτό όλοι ανεξαιρέτως.
Σύμφωνα με την οργάνωση, αν είχαν όλοι οι κάτοικοι του πλανήτη πρόσβαση στο Internet, η αντιμετώπιση του κορονοϊού θα είχε γίνει ταχύτερα και αποτελεσματικότερα. «Το Διαδίκτυο είναι μια κρίσιμη γραμμή ζωής και εξακολουθούν να υπάρχουν δισεκατομμύρια άνθρωποι που δεν έχουν πρόσβαση σε αυτό καθώς έχουμε αποτύχει να τους την προσφέρουμε. Ενώ αυτή η κρίση επηρεάζει τους πάντες εκείνοι χωρίς τα απαραίτητα εργαλεία για να προστατέψουν τον εαυτό τους και τις οικογένειες τους είναι πιο ευάλωτοι στον ιό και τις κοινωνικές/οικονομικές επιπτώσεις του. Αυτή η πανδημία έχει με τον πιο σκληρό τρόπο αποκαλύψει την έκταση του ψηφιακού χάσματος. Οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες πρέπει να συνεργαστούν ώστε να διασφαλιστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα ότι όλοι οι άνθρωποι όπου και αν βρίσκονται θα έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο» αναφέρει σε δήλωση του ο Άντριαν Λόβετ, πρόεδρος του Web Foundation.
Το χάσμα δεν γεφυρώνεται
H οργάνωση αναφέρει ότι επειδή εκείνοι που δεν έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο είναι οι κάτοικοι των φτωχότερων χωρών του πλανήτη καθώς τα κρούσματα του κορονοϊού αυξάνονται εκεί η έλλειψη ψηφιακών πηγών ενημέρωσης και ψηφιακών εργαλείων θα ευνοήσει την εξάπλωση του. Πολλές από τις προσπάθειες που γίνονται σε όλο τον κόσμο για τον εντοπισμό του ιού και την δημιουργία εμποδίων στην εξάπλωση του απαιτούν την ενεργή παρουσία και χρήση του Internet. Έχουν αναπτυχθεί πολλές εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα οι οποίες συμβάλλουν με διαφόρους τρόπους στην προστασία των χρηστών τους από τον κορονοϊό. Αυτά τα εργαλεία δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε χώρες με μικρό ποσοστό προσβασιμότητας στο Διαδίκτυο.
Το Web Foundation αναφέρει μάλιστα πώς δεν θα πιαστεί κανένας από τους στόχους της επιτροπής του ΟΗΕ που συστάθηκε για την ανάπτυξη ευρυζωνικών ιντερνετικών υποδομών στις οικονομικά ασθενέστερες χώρες του κόσμου. Ένας στόχος της επιτροπής ήταν μέχρι το 2025 το 75% του πληθυσμού της Γης να έχει ευρυζωνική πρόσβαση στο Internet και ένας άλλος στόχος να αποκτήσει ευρυζωνική πρόσβαση στο Διαδίκτυο το 35% των φτωχότερων χωρών του πλανήτη.
Όπως λέει η οργάνωση τίποτε από αυτά δεν πρόκειται τελικά να συμβούν με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να εξακολουθήσουν και τα επόμενα χρόνια να μένουν στο περιθώριο της εξέλιξης αλλά και ευάλωτοι σε κάθε είδους κρίσεις που θα εμφανίζονται στην ανθρωπότητα.
Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης το γεγονός ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Web Foundation ψηφιακό χάσμα υπάρχει και στις αναπτυγμένες χώρες. Το 30% των νοικοκυριών στην Νέα Υόρκη έχει απλές (αργές) και όχι ευρυζωνικές συνδέσεις στο Internet ενώ το 19% των νοικοκυριών στην Ισπανία δεν έχει καν ηλεκτρονικό υπολογιστή.