Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί διάφοροι τρόποι συναλλαγών. Τις πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες που απαιτούν πληκτρολόγηση κωδικών ήρθαν να αντικαταστήσουν οι κάρτες ανέπαφων συναλλαγών που δεν χρειάζονται κωδικούς ενώ πρόσφατα μπορεί κάποιος να πληρώσει το προϊόν που αγόρασε τοποθετώντας στο μηχάνημα πληρωμών αντί για κάρτα το κινητό του τηλέφωνο αφού αναπτύχθηκαν σχετικές εφαρμογές πληρωμών. Ενα σουπερμάρκετ στο Λονδίνο προχώρησε στο επόμενο βήμα που δεν είναι άλλο από την χρήση ενός συστήματος βιομετρικής αναγνώρισης για τις συναλλαγές με τους πελάτες του.
Πρόκειται για το κατάστημα Costcutter που βρίσκεται στο Πανεπιστήμιο Brunel οι πελάτες του οποίου μπορούν να πληρώσουν τα αγαθά που αγόρασαν τοποθετώντας το χέρι τους στο ειδικό μηχάνημα το οποίο εξετάζει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά των δακτυλικών τους αποτυπωμάτων όπως τις φλέβες τους. Το σύστημα αφού κάνει την αναγνώριση του πελάτη προχωρά στην σύνδεση με τον τραπεζικό λογαριασμό του για να πραγματοποιηθεί η συναλλαγή. Η όλη διαδικασία δεν διαρκεί περισσότερο από τρία δευτερόλεπτα. Φυσικά θα πρέπει όποιος θέλει να μην κουβαλάει ούτε μετρητά, ούτε κάρτες, ούτε κινητά και να πληρώνει μόνο με τα… χέρια του να προχωρήσει στην σχετική διαδικασία αποθήκευσης των βιομετρικών του χαρακτηριστικών σε μια ειδική για την περίσταση βάση δεδομένων ώστε να γίνεται η ταυτοποίηση.
Παγκόσμια πρεμιέρα
Όπως αναφέρoυν σε δημοσίευματά τους το ειδησεογραφικό δίκτυο BBC και η εφημερίδα Telegraph το Costcutter είναι το πρώτο κατάστημα παγκοσμίως που χρησιμοποιεί αυτό το σύστημα συναλλαγών.
Εχουν αναπτυχθεί και χρησιμοποιούνται για οικονομικές συναλλαγές συστήματα αναγνώρισης των δακτυλικών αποτυπωμάτων αλλά η εταιρεία Sthaler που ανέπτυξε την τεχνολογία του νέου συστήματος υποστηρίζει ότι είναι το πλέον ασφαλές και αξιόπιστο σύστημα βιομετρικής αναγνώρισης που έχει αναπτυχθεί μέχρι σήμερα.
Δείτε ένα βίντεο για το νέο βιομετρικό σύστημα πληρωμών:
Η εταιρεία αναφέρει ότι μέχρι στιγμής το σύστημα χρησιμοποιούν μερικές δεκάδες φοιτητές αλλά μέχρι τον Νοέμβριο ο αριθμός αυτός θα ανέλθει στους τρεις χιλιάδες. Ο αριθμός των ατόμων που έχουν ζητήσει να χρησιμοποιήσουν το σύστημα αυτό ανέρχεται σε 13 χιλιάδες. Η Sthaler αναφέρει επίσης ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με γυμναστήρια, νυχτερινά κέντρα διασκέδασης ακόμη και με ομάδες ποδοσφαίρου που θέλουν να προσφέρουν γρήγορη εξυπηρέτηση αλλά και διάφορες υπηρεσίες στα μέλη τους.
«Αυτό το σύστημα διευκολύνει αφάνταστα τους πελάτες των καταστημάτων στις πληρωμές τους. Δεν χρειάζονται να έχουν μαζί τους μετρητά ή κάρτες. Δεν χρειάζεται να θυμούνται κωδικούς. Χρειάζονται μόνο τον εαυτό τους και αυτή είναι η ασφαλέστερη μορφή βιομετρικών συστημάτων. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμία αναφορά για ύπαρξη κάποιας τρύπας στην ασφάλεια του συγκεκριμένου συστήματος. Οταν τοποθετεί κάποιος το δάκτυλο του στον σαρωτή το σύστημα ελέγχει αν αυτός ο άνθρωπος είναι ζωντανός, αν έχει παλμό και αναζητά την παρουσία της αιμογλοβίνης. Το μοτίβο της φλέβας είναι ασφαλές επειδή είναι αποθηκευμένο σε κρυπτογραφημένη μορφή σε μια βάση δεδομένων στην οποία δεν είναι αποθηκευμένα τραπεζικά δεδομένα του χρήστη. Αυτά τα δεδομένα υπάρχουν στην εταιρεία που πραγματοποιεί τις συναλλαγές και είναι διασφαλισμένα με τον ίδιο τρόπο που διασφαλίζονται και τα τραπεζικά δεδομένα όσων κάνουν online αγορές» αναφέρει ο Σάιμον Μπινς εμπορικός διευθυντής της Sthaler.