Μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα κυκλοφορήσει σε 12 αφρικανικές χώρες το πολυαναμενόμενο εμβόλιο για την ελονοσία, σώζοντας ενδεχομένως δεκάδες χιλιάδες ζωές.
Οι πρώτες 18 εκατ. δόσεις του πρώτου εμβολίου κατά της ελονοσίας στον κόσμο θα διατεθούν στις χώρες όπου ο κίνδυνος να νοσήσουν και να πεθάνουν παιδιά από την ελονοσία είναι υψηλότερος, όπως μεταφέρει δημοσίευμα του Guardian επικαλούμενο την ανακοίνωση της παγκόσμιας συμμαχίας εμβολίων Gavi, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και της Unicef.
«Αυτό το εμβόλιο έχει τη δυνατότητα να επιδράσει σημαντικά στην καταπολέμηση της ελονοσίας και, όταν αναπτυχθεί ευρέως μαζί με άλλες παρεμβάσεις, μπορεί να αποτρέψει δεκάδες χιλιάδες θανάτους κάθε χρόνο», δήλωσε ο Ταμπάνι Μαπόσα, διευθύνων σύμβουλος της Gavi για την υλοποίηση προγραμμάτων ανά χώρα.
Αλλες 16 αφρικανικές χώρες έχουν ζητήσει πρόσβαση στο εμβόλιο και ελπίζουν σε προμήθειες μόλις η παραγωγή επεκταθεί.
Το εμβόλιο, με την ονομασία RTS,S/AS01, κηρύχθηκε «ασφαλές και αποτελεσματικό» στη μείωση των θανάτων και των σοβαρών ασθενειών, αφού χορηγήθηκε σε 1,7 εκατομμύρια παιδιά στην Γκάνα, στην Κένυα και στο Μαλάουι, αρχής γενομένης από το 2019.
Τώρα θα χορηγηθεί στο Μπενίν, στην Μπουρκίνα Φάσο, στο Μπουρούντι, στο Καμερούν, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, στη Λιβερία, στον Νίγηρα, στη Σιέρα Λεόνε και στην Ουγκάντα, ενώ οι δόσεις αναμένεται να φθάσουν το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
Ο αναπληρωτής διευθυντής ανοσοποίησης της Unicef, Εφρέμ Τ. Λεμάνγκο, δήλωσε ότι το εμβόλιο θα βοηθήσει στην καταπολέμηση μιας ασθένειας που σκοτώνει σχεδόν μισό εκατομμύριο παιδιά κάτω των πέντε ετών στην Αφρική κάθε χρόνο.
«Για μεγάλο χρονικό διάστημα αυτοί οι θάνατοι ήταν προλήψιμοι και θεραπεύσιμοι – αλλά η εξάπλωση αυτού του εμβολίου θα δώσει στα παιδιά, ιδίως στην Αφρική, ακόμη περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν. Καθώς αυξάνεται η προσφορά, ελπίζουμε ότι ακόμη περισσότερα παιδιά θα μπορούν να επωφεληθούν από αυτή τη σωτήρια πρόοδο», δήλωσε.
Το εμβόλιο παράγεται από την εταιρεία GlaxoSmithKline, αλλά καθώς αναμένεται να υπάρχει ζήτηση για 60 εκατομμύρια δόσεις ετησίως έως το 2026, η ινδική εταιρεία Bharat Biotech θα συμμετάσχει σύντομα επίσης στην προμήθεια.
Η δρ Κέιτ Ο’Μπράιαν, διευθύντρια ανοσοποίησης, εμβολίων και βιολογικών προϊόντων στον ΠΟΥ, δήλωσε ότι το εμβόλιο αποτελεί σημαντική ανακάλυψη για τις κοινότητες που πλήττονται από την ελονοσία.
«Η υψηλή ζήτηση για το εμβόλιο και η μεγάλη εμβέλεια του παιδικού εμβολιασμού θα αυξήσει την ισότητα πρόσβασης στην πρόληψη της ελονοσίας και θα σώσει πολλές ζωές παιδιών. Θα εργαστούμε ακούραστα για να αυξήσουμε την προσφορά μέχρι να έχουν πρόσβαση όλα τα παιδιά που κινδυνεύουν» δήλωσε η Ο’Μπράιαν.
Ενα άλλο εμβόλιο, το R21, που αναπτύχθηκε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, θα παραχθεί επίσης από μια ινδική εταιρεία, το Serum Institute, και αναμένει την προέγκριση του ΠΟΥ.