Το προγούλι ή... διπλοσάγονο ίσως είναι τελικά δείκτης καλής υγείας (φωτογραφία αρχείου) | Shuttestock
Θέματα

Το προγούλι και η κοιλιά μπορεί να οφείλονται σε… τυχερά γονίδια

Ο τρόπος με τον οποίο ο οργανισμός κατανέμει το λίπος σε κάθε άνθρωπο είναι διαφορετικός, κάτι που σημαίνει ότι κάποιοι θα είναι λιγότεροι επιρρεπείς σε καρδιακές παθήσεις και διαβήτη τύπου 2
Protagon Team

Η κατανομή του λίπους του σώματος κατά τη μέση ηλικία, ενδέχεται να είναι και ένα σημάδι ότι κάποιος έχει τυχερά γονίδια, τα οποία τον προστατεύουν από ορισμένες ασθένειες, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Κι αυτό, διότι τα γονίδια ελέγχουν τον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός ενός ατόμου κατανέμει το λίπος του.

Ετσι, κάποιοι άνθρωποι αποθηκεύουν περισσότερο σπλαχνικό λίπος γύρω από τα ζωτικά όργανα, κάτι που αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου για καρδιοπάθειες, διαβήτη τύπου 2 και άλλα νοσήματα. Κάποιοι άλλοι, έχουν τα λεγόμενα ευνοϊκά γονίδια, τα οποία ωθούν το λίπος να συγκεντρώνεται μακριά από τα ζωτικά όργανα και σε λιγότερο επικίνδυνα σημεία του σώματος, όπως για παράδειγμα το προγούλι ή τα ψωμάκια στην περιοχή της κοιλιάς.

Οπως γράφει η βρετανική Telegraph, επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα ευρήματα εξηγούν γιατί ορισμένοι παχύσαρκοι (με δείκτη μάζας σώματος πάνω από 30), παραμένουν σχετικά υγιείς, ενώ άλλοι πάσχουν από νοσογόνες καταστάσεις, όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιακές παθήσεις.

«Κάποιοι άνθρωποι έχουν άτυχα γονίδια του λίπους, κάτι που σημαίνει ότι αποθηκεύουν υψηλότερα ποσοστά παντού, συμπεριλαμβανομένων των σημείων κάτω από το δέρμα (υποδόριο), το συκώτι και το πάγκρεας. Η διαδικασία αυτή αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης νοσημάτων όπως ο διαβήτης τύπου 2», εξηγεί η δρ Χανιέ Γιαγχουτκάρ, λέκτορας βιοεπιστημών στο Πανεπιστήμιο Brunel του Λονδίνου, και υπεύθυνη της μελέτης.

«Υπάρχουν βέβαια και οι τυχεροί, που έχουν γονίδια που κατανέμουν διαφορετικά το λίπος, καθώς το περισσότερο πάει κάτω από το δέρμα, και λιγότερο στο συκώτι, και έτσι έχουν μικρότερο κίνδυνο», συμπληρώνει η ίδια.

Στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό eLife και χρηματοδοτήθηκε από το ερευνητικό ίδρυμα Diabetes UK, οι ερευνητές εξέτασαν 37 ασθενείς, των οποίων η πάθηση συνδέεται με την παχυσαρκία.

Στους 21 από αυτούς βρέθηκε ότι υπάρχει αιτιολογική σχέση του νοσήματος που είχαν με την παχυσαρκία, καθώς ο δείκτης μάζας σώματος άνω του 30 που είχαν, πυροδοτούσε άμεσα την ασθένεια.

Οι 12 από αυτούς τους 21, είχαν παθήσεις όπως στεφανιαία νόσος, ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου και διαβήτη τύπου 2.

Στους υπόλοιπους εννέα, τα προβλήματα υγείας που είχαν συνδέονταν με την παχυσαρκία και με τα τυχερά γονίδια. Οι ασθενείς αυτοί είχαν πρόβλημα λόγω της πίεσης που ασκούσε το υπερβολικό βάρος στο σώμα τους και έπασχαν από νοσήματα όπως η εν τω βάθη θρόμβωση και τα αρθριτικά. Καθώς όμως τα τυχερά γονίδια απέτρεπαν τη συσσώρευση λίπους στα ζωτικά όργανα, δεν είχα σοβαρές παθήσεις τις καρδιάς ή διαβήτη.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αφήσουμε το βάρος μας να ξεφύγει, διότι όπως εξηγούν οι ειδικοί, τα άτομα που έχουν τα τυχερά γονίδια, θα είχαν πολύ καλύτερους δείκτες υγείας, αν δεν ήταν παχύσαρκοι.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης εξηγούν επίσης ότι αυτά τα άτομα θα ωφεληθούν από την απώλεια λίπους, ακόμη και αν είναι μεταβολικά υγιή», καταλήγει η δρ Γιαγχουτκάρ.