Το πρόβλημα το οποίο πλέον έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις το ανέδειξαν οι ίδιοι οι κάτοικοι του Παρισιού. Κατά τους πρώτους μήνες του 2021 έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το hashtag #SaccageParis (Κατεστραμμένο ή Βρώμικο Παρίσι).
Εχοντας αγανακτήσει με το κατάντημα της πόλης τους, Παριζιάνοι και Παριζιάνες άρχισαν να αναρτούν φωτογραφίες σωρών από σκουπίδια, αφρόντιστων παρτεριών κατά μήκος των δρόμων, κατεστραμμένων πεζοδρομίων, παρατημένων μοτοσικλετών και κτιρίων οι όψεις των οποίων είναι καλυμμένες με γκράφιτι.
Αποδέκτης της οργής των πολιτών ήταν κυρίως ο δήμος του Παρισιού, τον οποίο κατηγορούσαν όχι μόνο για την κατάντια της πόλης τους, αλλά και για την παραμέληση της μοναδικής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της, στην οποία περιλαμβάνονται και τα περίφημα «έπιπλα δρόμου» της γαλλικής πρωτεύουσας που πρωτοεμφανίστηκαν στα μέσα του 19ου αιώνα υπό τον Ναπολέοντα Γ΄.
Αρχικά το γραφείο της δημάρχου Αν Ινταλγκό κατήγγειλε το hashtag ως «εκστρατεία συκοφαντικής δυσφήμισης», ωστόσο στη συνέχεια η δημοτική αρχή παραδέχτηκε το πρόβλημα, αναλαμβάνοντας, επιτέλους, δράση.
Τον περασμένο Ιούλιο ο αντιδήμαρχος του Παρισιού Εμανουέλ Γκρεγκουάρ παρουσίασε μια σειρά μέτρων για τη δραστική βελτίωση της όψης της πόλης ενώ την περασμένη Τρίτη, αναγνωρίζοντας πως η εκστρατεία των πολιτών ώθησε τον δήμο να πάψει να εθελοτυφλεί, δεσμεύτηκε εκ νέου για τον εξωραϊσμό του Παρισιού, μέσω της έκδοσης ενός «μανιφέστου για την ομορφιά» – αναφέρει ο Guardian στο ρεπορτάζ του – στο οποίο εμπεριέχονται τα σχέδια για τον καλλωπισμό της Πόλης του Φωτός.
Ο παριζιάνος αντιδήμαρχος σημείωσε επίσης πως αρκετές προηγούμενες πρωτοβουλίες της συμμαχίας Σοσιαλιστών και Πρασίνων που διοικούν την πρωτεύουσα της Γαλλίας πρόκειται να ανακληθούν άμεσα, περιλαμβανομένης και της διάταξης που επιτρέπει στους πολίτες να φτιάχνουν δικά τους παρτέρια σε δημόσιο χώρο.
Στο πλαίσιο ενός προγράμματος του 2015, οι ντόπιοι ενθαρρύνονταν να απευθυνθούν στις αρμόδιες δημοτικές αρχές για την έκδοση άδειας φύτευσης λουλουδιών γύρω από τους κορμούς των δέντρων στους δρόμους της πόλης και υπήρξε ανταπόκριση από την πλευρά των πολιτών.
Ομως σύντομα πολλά από τα αυτοσχέδια παρτέρια μετατράπηκαν σε σκουπιδότοπους και αποχωρητήρια σκύλων με τον αντιδήμαρχο να παραδέχεται πως τα αποτελέσματα «δεν ήταν ικανοποιητικά από αισθητική άποψη» ενώ «ιδιαίτερα προβληματική» αποδείχθηκε και η περιποίηση των παρτεριών.
Ο δήμος σκοπεύει να σκληρύνει άμεσα τη στάση του απέναντι σε όσους αφήνουν σκουπίδια σε δημόσιο χώρο ενώ θα ενταθούν και οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση του γκράφιτι και της παράνομης αφισοκόλλησης. Πρόκειται επίσης να αφαιρεθούν τα ακαλαίσθητα κίτρινα καθοδηγητικά σήματα από τους πολλούς νέους ποδηλατοδρόμους του Παρισιού ενώ με «πιο διακριτικές» κατασκευές θα αντικατασταθούν τα φορητά στηθαία από σκυρόδεμα.
Ο Εμανουέλ Γκρεγκουάρ δεν παρέλειψε να αναφέρει πως η εκστρατεία των πολιτών μέσω της οποίας αναδείχθηκε το κατάντημα της πόλης τους «υπήρξε χρήσιμη καθώς μας ανάγκασε να αντιδράσουμε». Αλλά υποστήριξε πως ενίοτε οι ίδιες φωτογραφίες αναπαράγονταν με αποτέλεσμα τα όποια προβλήματα όντως υφίστανται να διογκώνονται στα μάτια της κοινής γνώμης.
Οσον αφορά την δήμαρχο Αν Ινταλγκό, εξακολουθεί προς το παρόν να έχει την προσοχή της στραμμένη στις προεδρικές εκλογές του Απριλίου, ως υποψήφια των Σοσιαλιστών. Αδυνατεί, ωστόσο, να προσελκύσει το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων. Στις δημοσκοπήσεις κυμαίνεται γύρω στο τρία τοις εκατό.
Πάντως για το κακό χάλι του Παρισιού έχει επιρρίψει πολλές φορές την ευθύνη στους ίδιους τους Παριζιάνους. «Είναι ζήτημα παιδείας και νομίζω ότι πρέπει να ξεκινήσουμε από την αρχή. (Χρειάζεται) σεβασμός στην παιδεία, σεβασμός στους άλλους, σεβασμός στο περιβάλλον, σεβασμός στον τόπο που ζεις», είχε αναφέρει σχετικά το 2019.