Ο Νίκος Κοτζιάς και ο Κύκκου Νικηφόρος. Δεν κατάφεραν να τα βρουν | CreativeProtagon
Θέματα

Ο ηγούμενος, ο Κοτζιάς και το κυπριακό οικόπεδο-φιλέτο

Ενα θρίλερ εκκλησιαστικής και πολιτικής διαχείρισης, γυρισμένο στην Κύπρο! Η απίστευτη ιστορία παραχώρησης από τη Μονή Κύκκου στο ελληνικό Δημόσιο έκτασης οκτώ συνολικά στρεμμάτων για την ανέγερση μεγάρου πρεσβείας και πρεσβευτικής κατοικίας. Ο Μητροπολίτης, ο Κοτζιάς και η Αρχιεπισκοπή  
Χρήστος Μιχαηλίδης

Στις 8 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία τριμερής συνάντηση κορυφής Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ. Μια μέρα πριν, ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς θα καταθέσει σε κυπριακό δικαστήριο σε μία υπόθεση διαφοράς της ελληνικής κυβέρνησης με την Μητρόπολη Κύκκου για ένα οικόπεδο. Ένα οικόπεδο για την ανέγερση νέας πρεσβείας της Ελλάδας.

Η ιστορία είναι φοβερή, έχει πολύ ψωμί και, όσο και να επιχειρήθηκε ακόμα και στη Κύπρο να εμφανιστεί ως «κακή η Εκκλησία, που κορόιδεψε την καλή Μητέρα Πατρίδα, και πήγε να πουλήσει το οικόπεδο σε Ρώσους», αποκαλύπτει για μία ακόμη φορά το απίστευτο μπάχαλο και την κουτοπονηριά του ελληνικού κράτους.

Εν περιλήψει:

Το 1998, ο τότε Πρόεδρος Κωστής Στεφανόπουλος επισκέπτεται μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο την Μονή Κύκκου στην Κύπρο. Είναι η πιο ιστορική και σίγουρα η πιο πλούσια μονή στο νησί. Εκεί συναντώνται με τον ηγούμενό της κ. Νικηφόρο και τον βολιδοσκοπούν για την διάθεση, εντός λογικού τιμήματος, έκτασης γης στη Λευκωσία για την ανέγερση ελληνικής πρεσβείας.

Η ανταπόκριση του κύπριου ιεράρχη ήταν σχεδόν άμεση. Την επόμενη μέρα συμφωνήθηκε να παραχωρηθεί οικόπεδο 4 στρεμμάτων στην περιοχή της Εγκωμης, «κολλητά» με τις πρεσβείες ΗΠΑ και Ρωσίας, και ακριβώς απέναντι από το Μετόχι του Κύκκου στην πρωτεύουσα.

«Λόγω της σφοδρής επιθυμίας μου να έχω κοντά στο μοναστήρι μου την πρεσβεία της Μητέρας Πατρίδας, δήλωσα και έτοιμος να παραχωρήσω (αυτά τα) τέσσερα στρέμματα γης άνευ οιουδήποτε ανταλλάγματος, δηλαδή δια δωρεάς», λέει ο Νικηφόρος.

Λίγες εβδομάδες μετά όμως, η Ελλάδα ζητεί, μέσω δικηγόρων, από τον ηγούμενο, να της παραχωρηθεί δίπλα άλλο ένα οικόπεδο ίδιας έκτασης για να κτιστεί εκεί και η πρεσβευτική κατοικία. Εκείνος, «πάντοτε από το ίδιο πνεύμα εμφορούμενος», συγκατανεύει. Όχι για δωρεάν παραχώρηση αυτό, αλλά με τίμημα «πολύ χαμηλότερο από εκείνο της αγοράς κατά τον ουσιώδη χρόνο», 125.000 κυπριακές λίρες, τότε, ανά στρέμμα. Σύνολο 500.000 λίρες, σε ευρώ αν υπήρχε τότε, θα ήταν 854.000.

Αυτό, λέει σήμερα ο Μητροπολίτης πλέον από το 2007 Νικηφόρος, με την θερμή παράκληση να χρησιμοποιηθεί το παραχωρηθέν οικόπεδο «μόνο για ανέγερση ελληνικής πρεσβείας».

Ταυτόχρονα όμως , δείχνοντας ίσως και πόσο προνοητικά επαγγελματικά λειτουργεί η Εκκλησία της Κύπρου, δίνει οδηγίες για διαχωρισμό του κτήματος, ώστε να εκδοθεί, λέει, ξεχωριστός τίτλος για τα οκτώ συνολικά στρέμματα – τέσσερα για την πρεσβεία, τέσσερα για την κατοικία. Όντως, ο σχετικός τίτλος εκδίδεται τον Δεκέμβριο του ’98. Η Κύπρος, εκτός από Εκκλησία που δεν βαραίνει τον κρατικό ταμείο (άλλες είναι οι αμαρτίες της), έχει και σοβαρό Κτηματολόγιο από την εποχή της αγγλοκρατίας.

Ταυτόχρονα, ο Μητροπολίτης, ζητεί από τους δικηγόρους του να αποτυπώσουν τη σχετική συμφωνία σε επιστολή που να αναφέρει «τον σκοπό για τον οποίο είχε παραχωρηθεί το κτήμα, το οποίο θα έπρεπε να επιστραφεί, αν ο εν λόγω σκοπός δεν επραγματοποιείτο, με ανάλογη βεβαίως επιστροφή των χρημάτων που θα μας κατεβάλλοντο γι’ αυτό».

Και τότε, όμως, «αντί ανεγέρσεως πρεσβείας, είδαμε μίαν των ημερών ανακοίνωση στον ημερήσιο Τύπο, διά της οποίας εζητούντο προσφορές για την πώληση του οικοπέδου». Εκείνου που έδωσε η Μονή στο ελληνικό Κράτος με πολύ μειωμένη τιμή για να κτίσει πρεσβευτική κατοικία, δίπλα ακριβώς στο οικόπεδο που θα στέγαζε την πρεσβεία, και που της χαρίστηκε δωρεάν.

«Νομίζω ότι, ουχί αδίκως, θεώρησα ως εξαπάτηση την ενέργεια αυτή, γι’ αυτό και προσέφυγα στο Δικαστήριο, ζητώντας την ακύρωση της πώλησης και την επαναμεταβίβαση του οικοπέδου επ’ ονόματι της Ιεράς Μονής Κύκκου», λέει σε επιστολή του ο Κύκκου Νικηφόρος.

Πράγματι, το δικαστήριο δικαιώνει την Μονή και διατάσσει την επιστροφή του οικοπέδου, αφού βεβαίως επιστραφεί και στην Ελληνική Δημοκρατία, μαζί και με τους νόμιμους τόκους, το ποσό που αυτή κατέβαλε για την αγορά του ενός οικοπέδου των τεσσάρων στρεμμάτων – το διπλανό, είπαμε, της δωρήθηκε.

Άρα, ναυαγεί το deal, η Αθήνα χάνει τα οικόπεδα, και η Μονή πρέπει να της επιστρέψει τις 500 χιλιάδες λίρες (ευρώ 850 χιλιάδες περίπου), συν ετήσιο τόκο 2%, επί σχεδόν 20 χρόνια τώρα, μας κάνουν κάπου 2,5 εκατομμύρια ευρώ.

Τον περασμένο Μάρτιο, ο Κοτζιάς βρίσκεται στην Κύπρο για τον εορτασμό της εθνικής επετείου. Ζητά και παίρνει συνάντηση με τον Νικηφόρο. Ο οποίος, όπως λέει, του εξηγεί γιατί αναγκάστηκε να προσφύγει στο δικαστήριο, αλλά τον διαβεβαιώνει συνάμα πως εάν πράγματι η Αθήνα ακόμα επιθυμεί «να ανεγείρει χωρίς καθυστερήσεις το μέγαρο της πρεσβείας», αυτός είναι πρόθυμος να της παραχωρήσει πάλι το οικόπεδο.

«Δυστυχώς διεφάνη από την όλη συζήτηση ότι η υλοποίηση αυτής της επιθυμίας ήταν δύσκολη αν όχι αδύνατη. Στη δε διακαή επιθυμία μου να υλοποιηθεί το όλον έργο, πρότεινα τη διεξαγωγή εράνων τόσο στην Κύπρο, όσο και στην Ελλάδα προς εξεύρεση των αναγκαίων χρημάτων, αλλά και πάλι δε βρήκα ανταπόκριση», αναφέρει ο ιεράρχης, έπειτα από τον θόρυβο που προκλήθηκε στον κυπριακό Τύπο, και που τον εμφάνιζε να αρνείται να δώσει στέγη στην πρεσβεία της Μητέρας Πατρίδας, και ταυτόχρονα να διαπραγματεύεται πώληση του οικοπέδου σε ρώσους ολιγάρχες.

Τότε λοιπόν, πιστεύοντας ο Νικηφόρος ότι το θέμα έχει λήξει οριστικά και για να μην παραγραφεί, λέει, η απόφαση του δικαστηρίου για επαναμεταβίβαση του οικοπέδου επ’ ονόματι της Μονής, αλλά και για να διασφαλισθεί ότι το συσταθέν στην Ελλάδα Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) «δεν θα εξαναγκάζετο από τους δανειστές της χώρας να το εκποιήσει», προτείνει την εξής λύση:

Να εκτελεστεί η δικαστική απόφαση και να επαναμεταβιβαστεί το οικόπεδο στη Μονή, και ταυτόχρονα να υπογραφεί νέο έγγραφο με το οποίο θα εδεσμεύετο η Μονή, ότι για μια πενταετία δεν θα εκποιούσε το οικόπεδο. Έτσι, εάν εντός της πενταετίας ανεγείρετο η οικοδομή, τότε η Μονή θα επέστρεφε στην Ελληνική Δημοκρατία το οικόπεδο ολόκληρο και όχι το μισό όπως ήταν η εισήγηση των συνεργατών του.

Πλήρως διαβασμένος και απολύτως σαφής ο Μητροπολίτης. Ενώ, από την άλλη πλευρά;

«Ύστερα από μακράν συζήτηση, ο κ. Κοτζιάς με την εντιμότητα που τον χαρακτηρίζει είπε επί λέξει τα εξής: Ούτε εμείς έχουμε τα χρήματα για να κτίσουμε το μέγαρο, ούτε εσείς έχετε τα περίπου €2.500.000 για την επαναμεταβίβαση».

Εδώ τελειώνει η συζήτηση, αλλά δεν λήγει το θέμα. Ο Νικηφόρος, από την μεριά του, για να μην παραγραφεί το δικαίωμα επανακτήσεως της Μονής (βάσει της τελεσίδικης δικαστικής απόφασης), αλλά και για να βρεθούν τα περίπου 2,5 εκατ. που πρέπει να επιστρέψει στην Ελλάδα, και που ο Κοτζιάς φέρεται να του είπε «δεν θα τα βρεις», αποφασίζει να προχωρήσει «σε εκποίηση του ειρημένου τεμαχίου γης».

Εν τω μεταξύ, πριν γίνει αυτό, έρχεται στην Λευκωσία από την Αθήνα μία επιτροπή για ύστατη προσπάθεια, μήπως βρεθεί άκρη. Τα μέλη της βλέπουν μόνο τον γενικό λογιστή της Μονής, στον οποίο αναφέρουν ότι ήρθαν απλώς για να δουν το οικόπεδο και θα επανέλθουν. Αλλά δεν επανέρχονται ποτέ.

Μετά από όλα αυτά, πάντοτε κατά τον Νικηφόρο, ακολουθεί επίσκεψη από τον πρεσβευτή της Ελλάδος στη Λευκωσία που ζητεί να μάθει εάν έχει πουληθεί ή όχι το επίμαχο οικόπεδο. Ο ιερέας φέρεται να του είπε ότι οι διαπραγματεύσεις  με τον υποψήφιο αγοραστή «βρίσκονται σε πολύ προχωρημένο, μη αναστρέψιμο στάδιο».

Αλλά παρόλα αυτά, δηλώνει ότι εάν η Ελληνική Δημοκρατία ακόμα θέλει πράγματι να ανεγείρει νέο μέγαρο πρεσβείας στη Λευκωσία, «τότε η Ιερά Μονή Κύκκου είναι έτοιμη, συνεχίζουσα την μακράν αυτής προσφορά προς το Έθνος, να παραχωρήσει διά δωρεάς νέαν έκταση γης, αλλά η μεταβίβαση επ’ ονόματι της Ελληνικής Δημοκρατίας να ολοκληρωθεί μόνο με την ανέγερση του πρεσβευτικού μεγάρου»

Απάντηση δεν έλαβε ο Μητροπολίτης. Μόνο «διαστρέβλωση της αλήθειας και της πραγματικότητας», λέει ότι είδε στον Τύπο, για αυτό και βγήκε φόρα παρτίδα για να τα πει όλα. Τον ενόχλησε ιδιαίτερα που, όπως λέει, η Εκκλησία εμφανίστηκε σαν να θέλει να τα βρει με ρώσο επενδυτή αντί με την κυβέρνηση της Μητέρας Πατρίδας, και δηλώνει ότι «μαθήματα πατριωτισμού δεν δέχομαι από κανέναν».

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες όμως, στο κάδρο φαίνεται να μπαίνει πλέον και ο Προκαθήμενος της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Κύπρου, ο οποίος εμφανίζεται ενοχλημένος που ναυαγεί εις βάρος της Ελλάδος αυτό το θέμα και αναλαμβάνει να πείσει τον Νικηφόρο, με τον οποίο δεν έχει καλές σχέσεις, να αλλάξει γνώμη.

Οι προσπάθειες αυτές όμως, κατά τις ίδιες πληροφορίες, έχουν αποβεί άκαρπες, και έτσι ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’, ο οποίος έχει σε μεγάλη υπόληψη τον κ. Κοτζιά θεωρώντας ότι έπαιξε καταλυτικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις στο Κρανς Μοντανά (κάτι για το οποίο δεν έχει άδικο), φέρεται να έχει ενημερώσει ήδη την Αθήνα ότι θα αναλάβει αυτός, δηλαδή η Αρχιεπισκοπή Κύπρου, να παραχωρήσει οικόπεδο στο ελληνικό Δημόσιο.

Όπως γράφει ο «Φιλελεύθερος» Κύπρου, «στην Αθήνα αισθάνονται έντονα για τα όσα διαδραματίσθηκαν με το οικόπεδο, κυρίως γιατί τα τελευταία δύο χρόνια έντονη και συνεχής είναι η εμπλοκή της Αθήνας στο Κυπριακό και ειδικά του έλληνα ΥΠΕΞ και θεωρούσαν πως διαφορετική θα έπρεπε να ήταν η αντιμετώπιση της οποίας θα ετύγχαναν».

Και μόνο ότι η υπόθεση αυτή φέρνει στα δικαστήρια το ελληνικό κράτος με έναν Μητροπολίτη της Κύπρου, λέει πολλά. Πάρα πολλά….