Η υπόθεση του ιρανού διοικητή των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) Ισμαήλ Γκάνι θα μπορούσε να συνοψίσει την κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες εβδομάδες στη Μέση Ανατολή: Ο Γκάνι ήταν στη Βηρυτό τη στιγμή της δολοφονίας του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, αλλά έκτοτε αγνοείται η τύχη του και τα σενάρια φουντώνουν, με καθένα τους να αναδεικνύει μια διαφορετική πτυχή της σύγκρουσης.
Ο Γκάνι δεν είναι τυχαίο πρόσωπο στο δράμα της Μέσης Ανατολής. Είναι (ήταν;) ο ηγέτης της επίλεκτης δύναμης al-Quds του IRGC. Η al-Quds (που στα αραβικά σημαίνει Ιερουσαλήμ) είναι ένας από τους πέντε κλάδους του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν και ειδικεύεται σε αντισυμβατικό πόλεμο και στρατιωτικές επιχειρήσεις πληροφοριών.
Σύμφωνα με μια εκδοχή, σκοτώθηκε στην ίδια ισραηλινή επιχείρηση στην οποία έχασε τη ζωή του ο Νασράλα.
Η ιρανική πλευρά υποστηρίζει ότι είναι πολύ καλά και περιμένει να παρασημοφορηθεί για τις υπηρεσίες του στην Ισλαμική Επανάσταση.
Το περιοδικό Middle East Eye, το οποίο εκδίδεται στο Κατάρ, έγραψε ότι ο Γκάνι έχει τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό και ερευνάται για τις αποτυχίες που επέτρεψαν στο Ισραήλ να διεισδύσει τόσο αποτελεσματικά στο δίκτυο της Χεζμπολάχ.
Ενα άλλο αραβικό Μέσο ισχυρίστηκε ότι ο Γκάνι υπέστη καρδιακή προσβολή κατά τη διάρκεια ανάκρισης στην Τεχεράνη.
Τους τελευταίους δύο μήνες, το Ισραήλ έχει σκοτώσει αρκετα υψηλόβαθμα στελέχη της Χεζμπολάχ, γεγονός που αποδίδεται κατά πολύ στις επιτυχίες των υπηρεσιών πληροφοριών του. Ισραηλινές πηγές ανέφεραν στον Guardian ότι οι φήμες για τη δυσμένεια στην οποία έχει πέσει ο Γκάνι, ανεξάρτητα από την αληθοφάνειά τους, δείχνουν τον βαθμό πίεσης στο εσωτερικό του IRGC, για την καταστροφή της ηγεσίας της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.
Μια πηγή είπε στον Guardian: «Ηταν μια εκπληκτική επιτυχία (του Ισραήλ) και ήταν αποτέλεσμα μιας δεκαετίας συλλογής πληροφοριών. Εχει προκληθεί ένα επιχειρησιακό σοκ στη Χεζμπολάχ, η οποία έχασε την ικανότητά της να διορίζει διαδόχους και να διεξάγει μια συνεκτική απάντηση στο Ισραήλ».
Η ίδια πηγή αμφέβαλλε ότι ο Γκάνι ερευνάται από τις Αρχές του Ιράν, περιγράφοντάς τον ως «ένα σκληρά εργαζόμενο “σπασίκλα”, απόλυτα πιστό και αφοσιωμένο στην ηγεσία του Ιράν». Την Τρίτη 8 Οκτωβρίου, ο Ιράζ Μασέντι, αναπληρωτής διοικητής της al-Quds και πρώην πρέσβης του Ιράν στη Βαγδάτη, είπε στους δημοσιογράφους ότι ο Γκάνι είναι «καλά στην υγεία του και εκτελεί τα καθημερινά του καθήκοντα».
Δυτικοί διπλωμάτες εκτιμούν ότι πιθανώς το Ισραήλ εξετάζει μια σειρά δολοφονιών ιρανών ηγετών ως μέρος των επιλογών που έχει για την επικείμενη απόκρισή του στην επίθεση της Τεχεράνης την περασμένη εβδομάδα.
Οι διπλωμάτες πιστεύουν ότι ο Τζο Μπάιντεν, μετά τη συνομιλία που είχε με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου την Τετάρτη, «ακόμη δεν έχει καταλάβει πώς και πότε θα απαντήσει το Ισραήλ».
Οι άλλες επιλογές είναι ένα χτύπημα σε ιρανικούς στρατιωτικούς στόχους, επίθεση σε οικονομικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, ή ακόμη και επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.
Οι ΗΠΑ έχουν συμβουλεύσει το Ισραήλ να μη χτυπήσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν και έχει γίνει σαφές ότι ούτε οι ΗΠΑ ούτε το Ηνωμένο Βασίλειο θα παρέχουν την πρακτική βοήθεια που πιθανότατα χρειάζεται για να διεξάγει μια τέτοια επίθεση.
Δυτικοί διπλωμάτες πιστεύουν επίσης ότι τα ισραηλινά χτυπήματα θα μπορούσαν να ξεκινήσουν από την επόμενη εβδομάδα, αλλά άλλοι υπολογίζουν ότι ο Νετανιάχου καθυστερεί επίτηδες μέχρι τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, στις 5 Νοεμβρίου, ώστε να ασκεί πίεση στους Δημοκρατικούς. Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, προέτρεψε το Ισραήλ να χτυπήσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.
Τα κράτη του Κόλπου, από την πλευρά τους, όπως γράφει ο Guardian, ασκούν πιέσεις στην Ουάσιγκτον ώστε να εμποδίσει το Ισραήλ να επιτεθεί στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν, επειδή ανησυχούν ότι οι δικές τους πετρελαϊκές εγκαταστάσεις θα μπορούσαν να δεχτούν πυρά από πληρεξούσιους της Τεχεράνης σε περίπτωση κλιμάκωσης της κρίσης.
Ανώτεροι πρώην αξιωματούχοι των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών υποστηρίζουν ότι μια επίθεση στην ιρανική πετρελαϊκή υποδομή δεν θα οδηγούσε σε μεγάλη άνοδο των τιμών του πετρελαίου. Αμφιβάλλουν για τους ισχυρισμούς ότι το Ιράν ή οι πληρεξούσιοί του θα επιτεθούν στη συνέχεια σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις των κρατών του Κόλπου, καθώς αυτό θα υπονόμευε τις προσπάθειες της Τεχεράνης να εμβαθύνει τις διπλωματικές σχέσεις της με την περιοχή.
Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Σαγιέντ Αμπάς Αραγκτσί, κατά τη διάρκεια περιοδείας στα κράτη του Κόλπου, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ, πέτυχε να αποσπάσει δεσμεύσεις ότι δεν θα επιτρέψουν στο Ισραήλ να πετάξει μέσω του εναέριου χώρου τους για επίθεση στο Ιράν, κάτι που η Ουάσιγκτον γνωρίζει. Ο ίδιος είπε ότι οι έμμεσοι διπλωματικοί δίαυλοι με τις ΗΠΑ, μέσω άλλων χωρών, παραμένουν ανοιχτοί.
«Το Ισραήλ αναζητά έναν πόλεμο μεγάλης κλίμακας και ωθεί ορισμένες χώρες σε αυτόν τον πόλεμο», είπε ο Αραγκτσί. «Το Ιράν δεν είναι το μόνο που δεν θέλει έναν πόλεμο μεγάλης κλίμακας· όλοι γνωρίζουν πόσο καταστροφικός είναι αυτός ο πόλεμος».