Πανοραμική -και κάπως ειδυλιακή- άποψη της Ερμούπολης | Shutterstock
Θέματα

Το μυστικό της Σύρου: Γιατί η Ερμούπολη είναι «η πιο φιλική πόλη της Ευρώπης»

Μια έρευνα του booking.com κατέταξε την πρωτεύουσα των Κυκλάδων δεύτερη μεταξύ των πιο φιλόξενων πόλεων στον κόσμο και πρώτη στη Γηραιά Ηπειρο. Και η βρετανική εφημερίδα Telegraph επιχείρησε να διαπιστώσει επί τόπου τους λόγους. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό
Protagon Team

Η πρωτεύουσα της Σύρου, Ερμούπολη, κατατάχθηκε πρόσφατα δεύτερη μεταξύ των πιο φιλόξενων πόλεων στον κόσμο και πρώτη, στη συγκεκριμένη κατηγορία, στην Ευρώπη. Την έρευνα έκανε η ιστοσελίδα Booking.com, με βάση τα σχόλια 300 εκατ. χρηστών της.

Η βρετανική Telegraph προσπάθησε να διαπιστώσει επί τόπου τους λόγους για τους οποίους η Ερμούπολη κέρδισε αυτή τη διάκριση και το πρώτο που εντυπωσίασε τη δημοσιογράφο ήταν το «εκπληκτικό κοντράστ με τη Μύκονο, που βρίσκεται μόλις μισή ώρα μακριά». Ηρεμη, ευρύχωρη και γεμάτη παραδοσιακές ταβέρνες και φιλόξενα καφέ, η Ερμουπολη δεν χαρακτηρίζεται αδίκως «αρχόντισσα των Κυκλάδων».

Η δημοσιογράφος της Telegraph δοκίμασε ένα παλιό κόλπο. Σταμάτησε σε ένα καφενείο και ρώτησε κάποιους θαμώνες που έπαιζαν τάβλι, για τοποθεσίες που ήξερε ότι δεν υπάρχουν: «Πώς θα πάω στο Ritz-Carlton;»

«Αφήνοντας στην άκρη τα ασπρόμαυρα πούλια, συμβουλεύτηκαν τους χάρτες της Google και τηλεφώνησαν σε φίλους σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να βοηθήσουν. Η Ελλάδα φημίζεται για τη φιλοξενία ή την αγάπη της για τους ξένους, αλλά αυτό ήταν εντυπωσιακό», γράφει.

Στο Βιομηχανικό Μουσείο της πόλης, ο επιμελητής Αχιλλέας Δημητρόπουλος εξήγησε στην Telegraph πώς η Ερμούπολη πάντα υποδέχεται τους ξένους. «Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης, η Σύρος κήρυξε ουδετερότητα, πάρα πολλοί πρόσφυγες, συμπεριλαμβανομένων εμπόρων και ναυπηγών, έφυγαν από άλλα νησιά και δημιούργησαν επιχειρήσεις εδώ», εξήγησε.

Εδειξε το πρωτότυπο ενός Enfield 8000, ενός από τα πρώτα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μαζικής παραγωγής στον κόσμο, που κατασκευάστηκε εδώ όταν ο μεγιστάνας της Tesla, Ελον Μασκ ήταν ακόμη βρέφος. «Η Ερμούπολη ήταν η πρώτη βιομηχανική πόλη στην Ελλάδα, είχαμε το πρώτο νοσοκομείο της χώρας και ήμασταν οι πρώτοι που είχαμε ρεύμα», είπε με περηφάνια.

Ο Δημήτρης Σταυρακόπουλος, διευθυντής του μη κερδοσκοπικού πολιτιστικού συλλόγου Hermoupolis Heritage μοιράστηκε τις δικές του σκέψεις για την πόλη και το νησί.

«Το νησί μας είναι η πρωτεύουσα των Κυκλάδων και οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που ζουν στην Ερμούπολη είναι δημόσιοι υπάλληλοι. Επομένως δεν εξαρτόμαστε από τον τουρισμό για τα προς το ζην. Δεν χρειάζεται να προσποιούμαστε ότι είμαστε κάτι άλλο εκτός από αυτό που είμαστε», είπε στην Telegraph. «Ο πληθυσμός μας κατανέμεται επίσης ομοιόμορφα μεταξύ Ορθοδόξων και Καθολικών, αυτή η συνύπαρξη ίσως σχετίζεται με τη φιλοξενία μας».

Η Ελενα Παπαγούνα, ειδική συνεργάτης του δημάρχου, είπε ότι η φήμη της Ερμούπολης οφείλεται στην εντυπωσιακή αρχιτεκτονική ποικιλομορφία της πόλης: Τα νεοκλασικά αρχοντικά στην περιοχή Βαπόρια, τα ενετικά κτίρια της Ανω Σύρου, η όπερα της Ερμούπολης, ένα αντίγραφο της Σκάλας του Μιλάνου, το δημαρχείο της και η κεντρική πλατεία στρωμένη με λαμπερό λευκό Μάρμαρο Τήνου.

«Η Ερμούπολη είναι προσιτή», είπε η κυρία Παπαγούνα. «Μπορείτε να διασκεδάσετε εδώ με λιγότερα χρήματα, μπορείτε να πάρετε ένα σουβλάκι ή ένα παγωτό και να κάθεστε για ώρες παρακολουθώντας τα πλήθη».

Ο σεφ Κωνσταντίνος Μπουραντάς στο «Avant Garden», ένα ατμοσφαιρικό εστιατόριο κοντά στο κέντρο της πόλης, είπε ότι οφείλεται στη μουσική. «Οι Ελληνες συρρέουν εδώ για να επισκεφτούν τη γενέτειρα του Μάρκου Βαμβακάρη στην Ανω Πόλη. Ηταν ο μεγαλύτερος ρεμπέτης στην Ελλάδα και τα ερωτικά του τραγούδια θα έκαναν τον καθένα να χαμογελάσει».

Στην Τυροσύρα, κοντά στο ορεινό χωριό Βήσσας, ο τυροκόμος Γιάννης Περρής είπε στην Telegrpaph ότι δεν μπορούσε να καταλάβει γιατί η Ερμούπολη ήταν μόλις δεύτερη, πίσω από την πόλη της Βραζιλίας Αραγιάλ ντ’ Αγιούντα. «Βάζω στοίχημα ότι κανείς δεν ξέρει καν εκείνο το άλλο μέρος», ειπε.

Στο «ΟυΣύρα», ένα βιολογικό οινοποιείο που ιδρύθηκε πριν από μια δεκαετία από τον Σκωτσέζο Εντουαρντ Μέτλαντ-Μαγκίλ και την Αϊλίν Μότσφορντ, την Ελληνοαμερικανίδα καλλιτέχνη σύζυγό του, οΜαγκίλ είπε στην Telegraph ότι Ούσυρα, το αρχικό φοινικικό όνομα της Σύρου, σημαίνει «ευτυχισμένος τόπος». Ισως η φιλικότητα του νησιού να είναι απλώς μια περίπτωση ονομαστικού ντετερμινισμού: «Φυσικά η Ερμούπολη είναι το πιο φιλικό μέρος στη γη. Είναι εδώ στο ευτυχισμένο νησί της Σύρου».