| CreativeProtagon
Θέματα

Το Μαρόκο, «les Italiens» και το Pegasus

Οι βέλγοι εισαγγελείς που ερευνούν τις πτυχές του Qatargate, υποπτεύονται ότι ένας από τους λόγους που το Μαρόκο επιχείρησε και αυτό να «παρέμβει» στις Βρυξέλλες, δωροδοκώντας τον Παντσέρι και τα υποχείριά του, ήταν ο έλεγχος του φακέλου για το διαβόητο ισραηλινό λογισμικό παρακολούθησης πολιτικών σε όλη την Ευρώπη
Protagon Team

«Υπάρχει μια πτυχή του Qatargate που είναι πιο κρίσιμη από τις άλλες, επειδή «αποτελεί μια από τις πιο συγκλονιστικές περιπτώσεις κατασκοπείας, μάλιστα θα έλεγα την πιο συγκλονιστική, που έχει συμβεί ποτέ στην Ευρωπαϊκή Ενωση», όπως ανέφερε ανώτερο στέλεχος της υπηρεσίας πληροφοριών της Ιταλίας, μιλώντας στη La Repubblica.

Μια περίπτωση στην οποία η Ιταλία, ή μάλλον «les Italiens» όπως αποκαλούνται ο Αντόνιο Παντσέρι και οι συνεργοί του στις Βρυξέλλες, είχαν τον ρόλο των απόλυτων πρωταγωνιστών, θέτοντας, ενδεχομένως, σε κίνδυνο ακόμη και την εθνική ασφάλεια της πατρίδας τους, γράφουν σε ανάλυσή τους οι Λούκα ντε Βίτο και Τζουλιάνο Φοσκίνι, απεσταλμένοι της ιταλικής εφημερίδας στις Βρυξέλλες.

Αυτή η κρίσιμη πτυχή του Qatargate αφορά το διαβόητο πρόγραμμα Pegasus, «το ισραηλινό λογισμικό που φέρεται να χρησιμοποιείται από δεκάδες κυβερνήσεις για να κατασκοπεύει πολιτικούς, δημοσιογράφους και ακτιβιστές σε όλο τον κόσμο, περιλαμβανομένης της Ευρώπης», συνοψίζουν οι ιταλοί δημοσιογράφοι.

Επικαλούμενοι σχετικά έγγραφα, αναφέρουν πως σύμφωνα με τη βελγική εισαγγελία ένας από τους κύριους λόγους που το Μαρόκο εστίασε την προσοχή του στις Βρυξέλλες και αποφάσισε να αποπειραθεί να παρέμβει, δωροδοκώντας τον Παντσέρι και τα υποχείριά του, «ήταν ακριβώς ο έλεγχος του φακέλου Pegasus: διακυβεύονταν πάρα πολλά συμφέροντα για να μπορέσει να μείνει εκτός παιχνιδιού», γράφουν.

Ολα άρχισαν τον Μάρτιο του 2022, όταν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – με 635 ψήφους υπέρ, 36 κατά και 20 αποχές – αποφάσισε να συστήσει μια εξεταστική επιτροπή για τη χρήση του Pegasus και άλλων λογισμικών παρακολούθησης και κατασκοπείας. Η σύσταση της επιτροπής ήταν η απάντηση των ευρωβουλευτών στη δημοσίευση ορισμένων δημοσιογραφικών ερευνών σύμφωνα με τις οποίες κάποιες τρίτες χώρες, μεταξύ των οποίων και το Μαρόκο, χρησιμοποιούσαν το Pegasus για τη διενέργεια κατασκοπείας στην Ευρώπη. Σύμφωνα με κάποια έγγραφα που εμπεριέχονται στον φάκελο της υπόθεσης, οι μυστικές υπηρεσίες του Ραμπάτ κατηγορούνται ότι χρησιμοποιώντας το Pegasus, έφτασαν στο σημείο να παρακολουθούν ακόμη και το τηλέφωνο του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Η έναρξη μιας ειδικής έρευνας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανησύχησε ιδιαίτερα τους Μαροκινούς, καταρχάς για το έως πού θα μπορούσε να φτάσει και, κυρίως, για τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει. Ηθελαν να γνωρίζουν τι συνέβαινε σε πραγματικό χρόνο, ούτως ώστε να είναι σε θέση να λάβουν αντίμετρα σε περίπτωση ανάγκης.

♦ Διαβάστε: Ολοι οι Ιταλοί και η Εύα

Για αυτόν τον λόγο, τουλάχιστον σύμφωνα με τη βελγική εισαγγελία, αποφάσισαν να δράσουν. Δεδομένης της γνωστής εμπλοκής του Μαρόκου στην υπόθεση, άρχισαν να ασκούν πιέσεις, ούτως ώστε να ενταχθεί στην ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή ο ευρωβουλευτής Αντρέα Κοτσολίνο. Εξακολουθώντας, ωστόσο, να ανησυχούν, στην συνέχεια επιδίωξαν και κατάφεραν την ένταξη άλλων δύο της ομάδας των Ιταλών, «την αντιπρόεδρο Εύα Καϊλή και τη βελγίδα ευρωβουλευτή Μαρί Αρίνα», σύμφωνα πάντα με την εκδοχή της βελγικής εισαγγελίας.

Αποστολή τους ήταν, φυσικά, η άσκηση επιρροής υπέρ του Μαρόκου. Συγχρόνως, όμως, έπρεπε να προσέχουν να μην δώσουν ποτέ την εντύπωση ότι εργάζονταν «για λογαριασμό του εχθρού», γράφουν οι δημοσιογράφοι της La Repubblica, αναφερόμενοι στην DGED, την υπηρεσία πληροφοριών εξωτερικού του Μαρόκου, και στον επικεφαλής της Γιασίν Μανσούρι, ο οποίος συναντήθηκε τουλάχιστον μία φορά με τον Αντρέα Κοτσολίνο και δύο με τον Πιερ Αντόνιο Παντσέρι. Πριν και μετά από κάθε συνεδρίαση της ειδικής επιτροπής, ο Φραντσέσκο Τζόρτζι ενημέρωνε λεπτομερώς το μέντορά του και εγκέφαλο της σπείρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι βελγικές αρχές, μεταξύ των προσώπων που παρακολούθησαν οι Μαροκινοί χρησιμοποιώντας το Pegasus, περιλαμβάνεται και ο Ρομάνο Πρόντι. Ο πρώην πρωθυπουργός (δις) της Ιταλίας και πρώην πρόεδρος της Κομισιόν κατέληξε στο στόχαστρο των μυστικών υπηρεσιών του Ραμπάτ επειδή εκτελούσε χρέη ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ στο Σαχέλ για τη Δυτική Σαχάρα, μια περιοχή διαφιλονικούμενη από το Μαρόκο και την Αραβική Λαϊκή Δημοκρατία της Σαχάρας.