Διαδηλώτρια υπέρ του Ισραήλ διαμαρτύρεται για τις επιθέσεις της Χαμάς κρατώντας πορτρέτα απαχθέντων από την τρομοκρατική οργάνωση, στις 11 Οκτωβρίου, στο Τόκιο | REUTERS/ CreativeProtagon
Θέματα

Το ισραηλινό δίλημμα: Nα σώσουν τους ομήρους ή να ισοπεδώσουν τη Γάζα;

Κατά την επίθεσή τους οι τρομοκράτες της Χαμάς απέδειξαν ότι μπορούν να σκοτώσουν τους απαχθέντες ανά πάσα στιγμή. Θεωρητικώς θα τους κρατήσουν ζωντανούς, ώστε να παζαρέψουν την απελευθέρωση συμπολεμιστών τους από τις ισραηλινές φυλακές
Protagon Team

Ο εκβιασμός μέσω της ομηρίας είναι σταθερή συνιστώσα της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, έγραψε η Corriere della Sera. H Χαμάς έχει αρπάξει περίπου 150 Ισραηλινούς (ή Δυτικούς που έχουν και ισραηλινή υπηκοότητα), και με αυτούς ως διαπραγματευτικό ατού σκοπεύει να παζαρέψει την απελευθέρωση Παλαιστινίων που κρατούν φυλακισμένους οι Ισραηλινοί. Το ιστορικό προηγούμενο και υπάρχει και είναι πλούσιο.

Κάποτε ο ισραηλινός στρατιώτης Τζιλάντ Σαλίτ έπεσε στα χέρια Παλαιστινίων. Τον κράτησαν πέντε χρόνια και τον απελευθέρωσαν όταν κατάφεραν να αποσπάσουν υπόσχεση για την απελευθέρωση 1.027 κρατουμένων Παλαιστινίων. Ο πιλότος Ρον Αράντ κατέπεσε με το αεροσκάφος του στον Λίβανο το 1986. Οι Ισραηλινοί τον αναζήτησαν με κάθε τρόπο. Απήγαγαν έναν σιίτη ηγέτη με σκοπό να του αποσπάσουν πληροφορίες, ξόδεψαν λεφτά, όμως δεν τον βρήκαν. Μάλλον πέθανε σε κάποια ιρανική φυλακή.

Μάλιστα, ο ιταλός συντάκτης (Γκουίντο Ολίμπιο) θυμήθηκε ότι και ο Σαντάμ Χουσεΐν χειρίστηκε περίτεχνα αιχμαλώτους και ομήρους ώστε να διασπάσει τον Δυτικό συνασπισμό μετά την εισβολή στο Κουβέιτ. «Το ίδιο ίσως κάνουν τώρα και οι τρομοκράτες κατά τη διάρκεια μιας διαπραγμάτευσης, ευελπιστώντας ότι θα προκαλέσουν διαιρέσεις και έριδες» στο στρατόπεδο των Δυτικών, υποστηρικτών του Ισραήλ.

Καρέ από βίντεο που αναρτήθηκε στα σόσιαλ μίντια και δείχνει την απαγωγή νεαρής Ισραηλινής από μοτοσικλετιστές της Χαμάς |Video obtained by Reuters/via REUTERS

Ο Ολίμπιο έδωσε την «αβέβαιη», όπως ομολόγησε, πληροφορία ότι οι όμηροι των Παλαιστινίων έχουν μοιραστεί μεταξύ των παλαιστινιακών οργανώσεων, η κάθε μία εκ των οποίων έχει δικές της κρυψώνες. Και σημείωσε ότι οι ισραηλινές «υπηρεσίες πληροφοριών θα επιχειρήσουν να συλλέξουν τα σχετικά στοιχεία, παρά τη χαοτική ατμόσφαιρα». Ταυτόχρονα, όμως, υπέθεσε ότι «στοχευμένη δράση με σκοπό την απελευθέρωση των ομήρων ή μέρους αυτών δεν είναι πιθανή».

Κατόπιν έγραψε πώς φαντάζεται ότι οι Παλαιστίνιοι θα χρησιμοποιήσουν τους ομήρους. «Οι Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ θα τους βάλουν να παίξουν τον ρόλο της ανθρώπινης ασπίδας, με σκοπό να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί στη Γάζα, αλλά θα τους υποχρεώσουν, βασικά τις γυναίκες και τα παιδιά, να στείλουν μηνύματα και βίντεο στους συγγενείς τους, με πρόθεση να ενταθεί η αγωνία των Ισραηλινών και να δημιουργηθούν ρήγματα στο φρόνημά τους. Οι Ιρανοί είναι ειδήμονες σε αυτό το σπορ…»

Εκτίμηση του ιταλού δημοσιογράφου είναι ότι, για την κυβέρνηση Νετανιάχου τουλάχιστον, «οι σφαγές στο κιμπούτς και στο ρέιβ πάρτι ξεπερνούν σε σημασία τις απαγωγές και τη συνακόλουθη ομηρία», διότι βαραίνουν «οι φρικαλεότητες που διέπραξαν οι μουτζαχεντίν». Εγραψε ότι το Ισραήλ θέλει να σώσει τη ζωή των ομήρων, όμως η ένταση των επιδρομών στη Γάζα δείχνει ότι άλλες είναι οι προτεραιότητες. «Ενδεχομένως επειδή οι απαγωγείς τους δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό να τους σκοτώσουν, όπως σκότωσαν άλλους, Ισραηλινούς, κατά την εκδήλωση της άγριας επίθεσής τους».