To λαθρεμπόριο άγριας ζωής ανθεί χάρη στο Facebook, σύμφωνα με την έρευνα που έγινε για λογαριασμό της αμερικανικής οργάνωσης ακτιβισμού Avaaz. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Guardian, η χρήση της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης από τους λαθρεμπόρους έχει οδηγήσει τη συγκεκριμένη δραστηριότητα στην 4η θέση των παρανομιών με τη μεγαλύτερη κινητικότητα και τζίρο παγκοσμίως, πίσω από το εμπόριο ναρκωτικών, την εμπορία ανθρώπων και την πλαστογράφηση.
Το παράνομο εμπόριο άγριων ζώων περιλαμβάνει και πολλά είδη που κινδυνεύουν με εξαφάνιση, όπως o οσελότος (αιλουροειδές ενδημικό στην αμερικανική ήπειρο), οι τίγρεις (με προτίμηση στα κουτάβια), οι λεοπαρδάλεις, οι αφρικανικοί γκρι παπαγάλοι και το μικρότερο σε μέγεθος είδος πιθήκων, οι πυγμαίοι μάρμοζετ.
Το λαθρεμπόριο άγριων ζώων έχει εξελιχθεί σε μια βιομηχανία με τζίρο πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων και διαφόρων ειδών παρενέργειες. Τα ζώα που γίνονται αντικείμενο εμπορίας αντιμετωπίζουν αγριότητα και πολύ κακές συνθήκες διαβίωσης από τους λαθρεμπόρους ή/και εκείνους που τα αγοράζουν.
Η απώλεια των ζώων από το φυσικό περιβάλλον τους δημιουργεί προβλήματα στα οικοσυστήματα στα οποία ανήκουν. Επίσης, η διακίνηση άγριων ζώων ευνοεί τη μετάδοση ασθενειών από τα ζώα στους ανθρώπους, όπως κορονοϊοί, έμπολα, δάγκειος πυρετός, άνθρακας και γρίπη των πτηνών.
Το 2018 το Facebook, που πλησιάζει πλέον τα 3 δισ. χρήστες, συμμετείχε στην ίδρυση μαζί με οργανισμούς όπως η WWF μιας νέας οργάνωσης, που ασχολείται με την παρεμπόδιση της λαθρεμπορίας άγριων ζώων μέσω της χρήσης του Internet. Η οργάνωση ονομάζεται Coalition to End Wildlife Trafficking Online και τα στελέχη της αναφέρουν ότι αν και έχει σημειωθεί πρόοδος στον συγκεκριμένο τομέα, το Facebook εξακολουθεί να αποτελεί ιδιαίτερα δημοφιλές σημείο συνάντησης και δράσης των λαθρεμπόρων άγριων ζώων.
Οι αλγόριθμοι
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι πολύ εύκολα και με ελάχιστα κλικ μπορεί κάποιος να βρεθεί στον κόσμο της αγοραπωλησίας άγριων ζώων, που βρίσκονται μάλιστα στις λίστες των ειδών που κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Οι λαθρέμποροι δεν διστάζουν να δημιουργούν σελίδες στο Facebook όπου παρουσιάζουν τα άγρια ζώα που έχουν στην κατοχή τους και να αναζητούν πελάτες, χωρίς να φοβούνται ότι μπορεί να εντοπιστούν από κάποια διωκτική Αρχή.
«Το πρόβλημα είναι ότι οι αλγόριθμοι του Facebook δεν συμβαδίζουν με τις αρχές της πολιτικής που εφαρμόζει η πλατφόρμα και οδηγούν τους χρήστες της στις σελίδες των λαθρεμπόρων. Αντί η χρήση αυτών των αλγορίθμων να βοηθούν στην καταπολέμηση της λαθρεμπορίας άγριων ζώων, βοηθούν τους λαθρεμπόρους να επεκτείνουν τις δουλειές τους» αναφέρει ο Γκρέτσεν Πίτερς, διευθύνων σύμβουλος της Συμμαχίας Καταπολέμησης του Online Εγκλήματος.
«Αναπτύσσουμε νέα εργαλεία τα οποία μας βοηθούν να βρίσκουμε και να αφαιρούμε περιεχόμενο σχετικό με λαθρεμπόριο άγριων ζώων αλλά και εφαρμογές που προβάλουν μηνύματα εναντίον του λαθρεμπορίου άγριων ζώων. Μεταξύ του Ιανουαρίου και του Μαΐου 2021 διαγράψαμε από την Ινδονησία και τις Φιλιππίνες περισσότερες από 1.900 ομάδες του Facebook που σχετίζονταν με το λαθρεμπόριο άγριων ζώων. Ομως οι άνθρωποι που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον χώρο είναι επίμονοι και εξελίσσουν συνεχώς τις τακτικές τους» δήλωσε εκπρόσωπος της Metα, της μητρικής εταιρείας του Facebook.
Το πόρισμα της έρευνας καλεί το Facebook να ενισχύσει τις πολιτικές παρεμπόδισης του λαθρεμπορίου άγριας ζωής μέσω της πλατφόρμας, ενισχύοντας την αποτελεσματικότητα των αλγορίθμων και τη συνεργασία του με τις διωκτικές Αρχές.