Το Facebook προκάλεσε πολλά σκάνδαλα από την ίδρυσή του, το 2004. Στις ΗΠΑ αντιμετώπισε θύελλα επικρίσεων ακόμη και για τον ρόλο που υποτίθεται ότι έπαιξε στις προεδρικές εκλογές του 2016, τις οποίες είχε κερδίσει ο Τραμπ. Μάλιστα ο ίδιος ο CEO της εταιρείας, ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ, παραδέχτηκε, μιλώντας περί ανάμειξης Ρώσων συγκεκριμένα, ότι η πλατφόρμα του δεν είχε προετοιμαστεί κατάλληλα ώστε να αντιμετωπίσει «δίκτυα δημιουργίας πλαστών λογαριασμών, τα οποία διαδίδουν διχασμό και παραπληροφόρηση».
Την αμερικανική επιχείρηση τη βαραίνουν και άλλα πράγματα: καταγγελίες για πράξεις και παραλείψεις που ξεκινούν από τη φοροδιαφυγή και φθάνουν μέχρι την υποκίνηση εγκλημάτων, όπως και άλλες, περί λογοκρισίας και μη προστασίας των προσωπικών δεδομένων των ανθρώπων που χρησιμοποιούν το προϊόν της. Οι πιο πρόσφατες καταγγελίες, πάντως, ακόμη και αν δεν είναι οι σοβαρότερες, ίσως γίνουν οι πιο καταστρεπτικές για τον όμιλο.
Η Wall Street Journal δημοσίευσε μια σειρά αναρτήσεων που βασίζονται σε διαρρεύσαντα εσωτερικά έγγραφα. Από τη μελέτη τους προκύπτει ότι κάποιοι λογαριασμοί εξαιρούνται από τις δεσμεύσεις που θεωρητικώς αναλαμβάνει ο καθένας συμμετέχοντας στην πλατφόρμα του Facebook. Ποιοι είναι αυτοί; Οσοι λογαριασμοί έχουν πολλούς «οπαδούς». Οι ιδιοκτήτες τους δημοσιεύουν ό,τι επιθυμούν χωρίς τον κίνδυνο κάποιας τιμωρίας.
Για παράδειγμα, ο ποδοσφαιριστής Νεϊμάρ ανάρτησε γυμνές φωτογραφίες κάποιας γυναίκας που τον κατηγόρησε για σεξουαλική επίθεση. Τις είδαν περισσότεροι από 50 εκατομμύρια άνθρωποι, αλλά ο ίδιος δεν τιμωρήθηκε από την εταιρεία, παραμένει στην πλατφόρμα, αφού δεν έχει απενεργοποιηθεί ο λογαριασμός του. Στην άλλη πλατφόρμα του ομίλου του Facebook, στο Instagram, τα νεαρά κορίτσια δέχονται μια καταιγίδα ερεθισμάτων που προωθούν έναν συγκεκριμένο τρόπο εμφάνισης ως όπλο για αύξηση της δημοτικότητάς τους.
Η WSJ αναφέρθηκε και στις κινήσεις του ιδίου του Facebook, οι οποίες σκοπό τους είχαν να αυξήσουν τη συμμετοχή στην πλατφόρμα. Η στροφή του 2018, που επικεντρώθηκε στην προώθηση περιεχομένου από φίλους και οικογένειες, κατέληξε σε αύξηση της συμμετοχής μεν, όμως προωθήθηκε περιεχόμενο που προκάλεσε οργή και διχασμό. Η απάντηση στον δημοσιογραφικό όμιλο ήταν η αναμενόμενη, το Facebook χαρακτήρισε την έρευνά του «γεμάτη εσφαλμένους χαρακτηρισμούς εκ προθέσεως».
Κυρίως το Facebook αμύνθηκε υποστηρίζοντας ότι «κέντρο όλων όσα γράφτηκαν είναι ο απολύτως ψευδής ισχυρισμός πως το Facebook διεξάγει έρευνα και κατόπιν την αγνοεί θεληματικά εφ’ όσον τα ευρήματα είναι ενοχλητικά για την εταιρεία». Το ίδιο συνέβη και με δημοσίευμα των New York Times που ανέφερε ότι ο Ζάκερμπεργκ ανέλαβε μία νέα πρωτοβουλία περί «θετικών ιστοριών», καταλλήλων για τα σόσιαλ μίντια, με σκοπό να αποστασιοποιηθεί από σκάνδαλα.
Η Corriere della Sera έγραψε ότι προς το παρόν η αξία της εταιρείας Facebook πέφτει στο χρηματιστήριο, ενώ και μεγαλοστελέχη του το εγκαταλείπουν. Ο Μάικ Σρέπφερ, επικεφαλής τεχνολογίας στη Facebook, θα αποχωρήσει από την εταιρεία το 2022. Η κίνησή του δεν σχετίζεται με τη διακύμανσή της μετοχής, όμως συμπίπτει χρονικά με την επίθεση των αμερικανικών δημοσιογραφικών Μέσων που κρατούν πάντα την ίδια στάση: το Facebook διευκόλυνε τη διάδοση επικίνδυνου, επιβλαβούς και διχαστικού περιεχομένου, που χειραγωγεί τις μάζες, μέσω του News Feed.
Η άλλη όψη του νομίσματος είναι οι αδιαμφισβήτητες επιτυχίες του Facebook στην αγορά: αύξηση χρηστών 7% σε ετήσια βάση, κέρδη 10,4 δισ. δολαρίων, αλλά και καινοτομίες όπως τα «έξυπνα γυαλιά» που τις τελευταίες εβδομάδες κυκλοφόρησαν σε συνεργασία με την εταιρεία οπτικών Ray-Ban.