Ο Ρούπερτ Μέρντοκ, ελπίδα και δεκανίκι, αλλά συγχρόνως φόβος και τρόμος των πολιτικών - πιο πρόσφατο παράδειγμα ο Ντόναλντ Τραμπ | CreativeProtagon
Θέματα

Το εκδοτικό στομάχι του Μέρντοκ… χορταίνει με πολιτικούς

Ο αυστραλός μεγιστάνας των ΜΜΕ έχει εξειδικευτεί στην άνοδο και στην πτώση πρωθυπουργών και προέδρων, λειτουργώντας με βάση την εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών συμφερόντων του: ο Τραμπ είναι το τελευταίο από τα θύματά του
Protagon Team

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ο πρώτος πολιτικός που χτυπήθηκε από τον μεγιστάνα των media Ρούπερτ Μέρντοκ. Κάτι απολύτως λογικό, αφού οι μεγάλοι οικονομικοί παράγοντες της Δύσης όντως «ανεβοκατεβάζουν κυβερνήσεις» όταν θίγονται τα επιχειρηματικά συμφέροντά τους. Με αυτόν τον «κοινό τόπο» ασχολήθηκε το BBC, ψάχνοντας στο αρχείο του τους πολιτικούς που κατά καιρούς χαντάκωσε ο αυστραλός Κροίσος.

«Σκοτώστε τον Γουίτλαμ!» ήταν η εντολή που ο Μέρντοκ είχε δώσει στους διευθυντές των Μέσων του τη δεκαετία του ’70. Ποιος ήταν ο Γουίτλαμ, που τόσο είχε εξαγριώσει τον εκδότη; Πρωθυπουργός της Αυστραλίας και τίποτε περισσότερο. Είχε κάνει όμως το λάθος να μην… ευχαριστήσει τον Μέρντοκ όταν εξελέγη στον θώκο. Δεν έλαβε υπ’ όψιν του την υποστήριξη που του παρείχε ο Τύπος του μεγιστάνα… και όχι μόνο, αφού διέπραξε και δύο εγκλήματα καθοσιώσεως: καθυστέρησε να εκχωρήσει άδεια στον Μέρντοκ να εξορύξει βωξίτη, ενώ υποτίμησε και το εθνικό νόμισμα – από αυτήν την οικονομική κίνηση του Γουίτλαμ ο Μέρντοκ έχασε πολλά λεφτά.

Τι του σκάρωσε ο Μέρντοκ; Εβαλε τα έντυπά του να ωρύονται για οικονομικά και σεξουαλικά σκάνδαλα. Δέκα μήνες μετά την κήρυξη πολέμου από πλευράς Μέρντοκ, ο Γουίτλαμ έχασε την καρέκλα. Αλλά δεν ήταν ο μόνος πρωθυπουργός της Αυστραλίας που «καταβρόχθισε» το μεγάλο επιχειρηματικό στομάχι του Μέρντοκ. Κατά το διάστημα της εκδοτικής καριέρας του 18 πρωθυπουργοί κυβέρνησαν την Αυστραλία. Ο Μέρντοκ βοήθησε να ανατραπούν ορισμένοι εξ αυτών, ροκανίζοντας την καρέκλα τους: οι Μάλκολμ Τέρνμπουλ και ο Κέβιν Ραντ ήταν δύο από τα θύματά του.

Το δωμάτιο με τους πολιτικούς

Στη Βρετανία 13 πρωθυπουργοί και στις ΗΠΑ 10 πρόεδροι ανέλαβαν καθήκοντα στο διάστημα που οι δημοσιογραφικές επιχειρήσεις του Μέρντοκ κατάφερναν να επηρεάζουν τους βρετανούς και τους αμερικανούς ψηφοφόρους. Ανθρωποί του, τους οποίους επικαλείται το ΒΒC, παρουσίασαν τον εκδότη ως «ευγενικό και τζέντλεμαν» και ως «ανοιχτοχέρη». Είπαν ότι ιδίως οι Ρεπουμπλικανοί έχουν επωφεληθεί από την… αρχοντιά του.

Δίνει ο Κροίσος, αλλά δεν εκτιμά. Πίσω από το χαμόγελό του κρύβεται η απαξίωση. Ενας συντάκτης του ταμπλόιντ Sun, από τα παλιά στελέχη, της εποχής που η βρετανική εφημερίδα ήκμαζε, δήλωσε ότι ο Μέρντοκ του είχε πει πως δεν υπάρχει τίποτε χειρότερο από ένα δωμάτιο γεμάτο με πολιτικούς.

Στο Νησί, και με όπλο τη Sun, ο Μέρντοκ υπέσκαψε την κυβέρνηση του Τζον Μέιτζορ και ανέδειξε σε νέο πολιτικό αστέρα τον Τόνι Μπλερ, το 1997. Βέβαια, ο φιλόδοξος πολιτικός είχε χρειαστεί να ταξιδέψει, δύο χρόνια νωρίτερα, μέχρι το Κουίνσλαντ της Αυστραλίας, με μοναδικό σκοπό να εξασφαλίσει την εύνοια του Κροίσου. Τα κατάφερε.

Παρά τη μεγάλη νίκη του στις εαρινές εκλογές του 1997, ο Μπλερ δεν απέφυγε τη… συγκυβέρνηση με τον Μέρντοκ. Οπως ομολογούν τώρα παλαιοί σύμβουλοι του Μπλερ, ο Μέρντοκ είχε πιάσει στασίδι στο υπουργικό συμβούλιο: «Ηταν de facto μέλος του, κυρίως όταν η συζήτηση αφορούσε μεγάλες αποφάσεις». Και ο νέος πρωθυπουργός είχε συμφιλιωθεί με την κατάσταση: «Ο Μπλερ αποφάσιζε έχοντας κατά νου τι θα γράψουν τα φύλλα του Μέρντοκ και πώς θα αντιδράσει ο ίδιος ο Μέρντοκ, και όχι τι θα πουν οι υπουργοί και ο κόσμος».

Περιφρόνηση για τον Τραμπ

Με τον Τραμπ υποτίθεται πως τους ένωνε η… ταξική συνείδηση, δηλαδή το γεγονός ότι και οι δύο ανήκουν στην κατηγορία των δισεκατομμυριούχων. Ωστόσο, λέγεται ότι ο Μέρντοκ περιφρονεί βαθύτατα τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ και απόδειξη είναι η μεταστροφή του έπειτα από τις πρόσφατες αμερικανικές ενδιάμεσες εκλογές.

Το βράδυ της περασμένης Τρίτης, το δίκτυο Fox News διέκοψε τη μετάδοση της ανακοίνωσης του Τραμπ για τη νέα προεκλογική καμπάνια του. Ενώ ένα άλλο μέσο του Μέρντοκ, η New York Post, κάλυψε μεν τη δήλωση του Τραμπ, ωστόσο ο τίτλος της είδησης ήταν προκλητικά απαξιωτικός: «Ο άνθρωπος από τη Φλόριντα κάνει ανακοινώσεις»…

Κλείνοντας το μίνι αφιέρωμά του στον Μέρντοκ και στα έργα του, το BBC σχολίασε: «Προς το παρόν δεν γνωρίζουμε αν έχει δοθεί στους συντάκτες εντολή προγραφής του Τραμπ, όπως είχε γίνει στην περίπτωση του Γουίτλαμ».