Το αριάνι μπορεί να εμπλουτιστεί με βακτήρια και να δρα ως φυσική θεραπεία για τις ανδρικές ορμόνες | Shutterstock
Θέματα

Το αριάνι στη μάχη κατά του καρκίνου του προστάτη

Τα βακτήρια του εντέρου που περιέχει διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο για την ανάπτυξη του καρκίνου του προστάτη, καθώς μπορούν να παράγουν ορμόνες, αλλά και να επηρεάζουν το θεραπευτικό αποτέλεσμα των φαρμάκων
Protagon Team

Οι ασθενείς με καρκίνο του προστάτη στο μέλλον ίσως μαζί με τα φάρμακά τους λαμβάνουν και ρόφημα… γιαουρτιού, δηλαδή αριάνι. Κάτι τέτοιο ενδέχεται να αυξήσει τις πιθανότητες επιβίωσης, αφού επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα βακτήρια του εντέρου θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη του όγκου και να κάνουν τη θεραπεία λιγότερο αποτελεσματική.

Οι άνδρες με προχωρημένο καρκίνο του προστάτη συνήθως λαμβάνουν θεραπεία για τη μείωση των ανδρικών ορμονών, τις οποίες οι κακοήθεις όγκοι χρειάζονται για να αναπτυχθούν.

Ωστόσο, από ένα σημείο και μετά, για κάποιους ασθενείς η θεραπεία παύει να είναι αποτελεσματική, όπως υπογραμμίζουν οι Times του Λονδίνου.

Στο πλαίσιο μελέτης που έκανε ομάδα ειδικών στη Βρετανία, με υπεύθυνο το Ινστιτούτο Αντικαρκινικής Ερευνας (ICR), διαπίστωσε για πρώτη φορά ότι τα βακτήρια στο έντερό τους θα μπορούσαν να είναι υπεύθυνα για αυτήν την κατάσταση, καθώς κάποια συγκεκριμένα είδη λειτουργούσαν ως μία εναλλακτική πηγή ορμονών.

«Η επίδραση του μικροβιώματος του εντέρου στον καρκίνο είναι ένας νέος, συναρπαστικός τομέας της επιστήμης, που μόλις αρχίζουμε να κατανοούμε. Αυτά είναι τα πρώτα συναρπαστικά ευρήματα που αποκαλύπτουν έναν μηχανισμό, μέσω του οποίου το μικροβίωμα του εντέρου μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη του καρκίνου του προστάτη, προκαλώντας αντίσταση στην ορμονική θεραπεία», δηλώνει ο Κρίστιαν Ελιν, διευθύνων σύμβουλος του ICR.

Οι ειδικοί σχολιάζουν ότι εάν καταφέρουμε να κατανοήσουμε ότι τα καλά βακτήρια του εντέρου, δηλαδή η φυσική του χλωρίδα, διαδραματίζουν τόσο σοβαρό ρόλο στη διατήρηση της υγείας μας, καθώς μπορεί να επηρεάσει τον μεταβολισμό των ορμονών σε άνδρες με καρκίνο του προστάτη, θα μπορούσαμε να βρούμε τρόπους να το αντιμετωπίσουμε και να σώσουμε χιλιάδες ζωές κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η αφαίρεση όλων των βακτηρίων του εντέρου σε ποντίκια με καρκίνο του προστάτη επιβράδυνε την ανάπτυξη του όγκου και καθυστέρησε την εμφάνιση της ορμονικής αντίστασης.

Η μεταμόσχευση κοπράνων από ποντίκια με αναθετικό στις ορμόνες καρκίνο του προστάτη σε άλλα ζώα, που δεν είχαν ακόμη αναπτύξει αντοχή, βοήθησε επίσης στην ανάπτυξη του όγκου. Στην ίδια μελέτη φάνηκε ότι τα βακτήρια του εντέρου ήταν σε θέση να παράγουν ανδρογόνα.

Ακολούθως, σε ανάλυση δεδομένων που έκαναν από δείγματα που έλαβαν από άνδρες με καρκίνο του προστάτη, βρήκαν ότι ένα βακτήριο, που ονομάζεται Ruminococcus, συνδέεται με την ανάπτυξη των όγκων, ενώ ένα άλλο βακτήριο, που ονομάζεται Prevotella stercorea, βοηθά σε καλύτερα κλινικά αποτελέσματα.

Περαιτέρω εργαστηριακές αναλύσεις επέτρεψαν στους ειδικούς να μπορέσουν να προσδιορίσουν ποιοι συνδυασμοί βακτηρίων θα μπορούσαν να ωφελήσουν το μικροβίωμα.

Μάλιστα, όπως δήλωσαν στους Times, τα καλά βακτήρια, θα μπορούσαν να περάσουν στον οργανισμό είτε μέσω ενός ροφήματος γιαουρτιού, το οποίο θα είναι εμπλουτισμένο με τα συγκεκριμένα βακτήρια, είτε με μεταμόσχευση κοπράνων.

«Τέτοιες στρατηγικές θα μπορούσαν να κάνουν την πραγματική διαφορά για τους ασθενείς», κατέληξε ο δρ Ελιν. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Science.