Πολλές μαύρες ημέρες έζησε στον βίο της, ιδιωτικό και καλλιτεχνικό, η Τίνα Τέρνερ | EPA/DAVID HECKER
Θέματα

Τίνα Τέρνερ: «Θέλω μόνο τον σεβασμό σου»

Στο ντοκιμαντέρ «Tina» η «γιαγιά» της αμερικανικής ποπ εξομολογείται τι τράβηξε ως γυναίκα και ως καλλιτέχνις στα χέρια του πρώην άντρα της Αϊκ. Βρήκε τη γαλήνη στα γεράματα, με τον βουδισμό και έναν νέο γάμο
Protagon Team

Ενα εκτός συναγωνισμού ντοκιμαντέρ προβλήθηκε στην εφετινή Μπερλινάλε, το φημισμένο κινηματογραφικό φεστιβάλ της γερμανικής πρωτεύουσας. Λέγεται «Tina» και αφορά τη «γιαγιά» της αμερικανικής ποπ βιομηχανίας Τίνα Τέρνερ. Στο φιλμ που υπογράφουν οι Τι Τζέι Μάρτιν και Νταν Λίντσεϊ μιλάει η ίδια η τραγουδίστρια για τη ζωή της. Και καταγγέλλει ότι υπέστη κατ’ εξακολούθηση βία από τον πρώην σύζυγο και καλλιτεχνικό παρτενέρ της Αϊκ Τέρνερ.

Το ντοκιμαντέρ απηχεί παλαιότερες δηλώσεις της Τέρνερ, ιδίως εκείνης της διάσημης συνέντευξης του 1981 στο περιοδικό People, όταν πρώτη φορά είχε καταγγείλει δημοσίως τον Αϊκ. Φυσικά, στο ντοκιμαντέρ προσθέτει και άλλες πληροφορίες για τη ζωή της, φθάνει μέχρι τις βαμβακοφυτείες του Μέμφις όπου δούλευαν οι αγρότες γονείς της. Θυμάται ότι η οικογενειακή κατάσταση ήταν χάλια. Το κλείσιμο όλων αυτών των μάλλον τραγικών κεφαλαίων του παρελθόντος το αποδίδει στον βουδισμό και στον γάμο της με τον γερμανό μουσικό Ερβιν Μπαχ, τον οποίο παντρεύτηκε σχετικά πρόσφατα, το 2013.

H Tίνα Τέρνερ στη σκηνή – καρέ από την περιοδεία που έκανε το 2009 στην Ευρώπη (REUTERS/Wolfgang Rattay/File Photo)

Στημένη απέναντι από την κάμερα των δύο κινηματογραφιστών και ακίνητη, δηλαδή σε πλήρη αντίθεση με τη σκηνική παρουσία που έχουν συνηθίσει οι φίλοι της δουλειάς της, η Τέρνερ εξομολογείται τι υπέφερε και πώς κατάφερε να ξεφύγει από τις δαγκάνες της μακρόχρονης σχέσης με τον Αϊκ. Υπήρξε πολλή βία, αλλά και διαπόμπευση σε τρίτους που είχαν πάμπολλες ευκαιρίες να αντιληφθούν τι συνέβαινε στο ζευγάρι.

Δείγμα εξομολόγησης: «Οδηγούσα και άρχισε να με χτυπά. Εκείνη τη φορά αντέδρασα, φώναξα, τον προσέβαλα. Φθάσαμε στο ξενοδοχείο στο Ντάλας. Ημασταν ματωμένοι. Οι άνθρωποι μας κοιτούσαν και απορούσαν, σκέφτονταν πώς είναι δυνατόν αυτοί οι δύο τύποι να τραγουδήσουν ύστερα από λίγες ώρες.

»Εφυγα με την πρόθεση να πάω σε κάποιο άλλο ξενοδοχείο. Πήρα ένα δρομάκι, βρέθηκα σε έναν αυτοκινητόδρομο. Είπα στον διευθυντή του ξενοδοχείου ότι είχα όλα και όλα 36 σεντ στην τσέπη μου. Του έδειξα την άδεια οδήγησης και του υποσχέθηκα ότι την επομένη θα τον εξοφλούσα. Το άλλο πρωί πέταξα με το αεροπλάνο. Ηταν 4 Ιουλίου, η Ημέρα της Ανεξαρτησίας που γιορτάζουμε στις ΗΠΑ. Ηταν και η ημέρα που ανέκτησα την ελευθερία μου».

Η Τίνα Τέρνερ, έχουσα τόσο πλούσιο παρελθόν σε καταπίεση και βία, ήταν από τις πρώτες «επώνυμες» Αμερικανίδες που μίλησε ανοιχτά για την ενδοοικογενειακή βία και υπερασπίστηκε με σθένος τόσο τον εαυτό της όσο και τα δικαιώματα των γυναικών. Αυτό της το αναγνώρισε και η Οπρα Γουίνφρεϊ, η γνωστή αμερικανίδα τηλεπερσόνα, υπογραμμίζοντας ότι κανείς και καμιά δεν έθιγαν τέτοια ζητήματα εκείνη την εποχή.

Η ίδια η Τέρνερ τώρα λέει: «Ο σεβασμός είναι αυτό που θέλω. Εμείς οι γυναίκες δεν έχουμε αυτό που θέλουμε, επειδή κάνουμε αυτό που θέλουν οι άνδρες».