Για το Ισραήλ, η έφοδος στο νοσοκομείο Αλ Σίφα αποτέλεσε «νίκη» και «σημείο καμπής». Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου επένδυσε με δηλώσεις του στην εξέλιξη. «Είπαν ότι δεν θα μπαίναμε στο Αλ Σίφα. Το κάναμε», δήλωσε, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει μέρος στη Γάζα στο οποίο δεν θα φτάσουμε».
Κόντρα σε αυτή την οπτική στέκονται, όπως επισημαίνει η Washington Post, όσοι μιλούν για «πιθανό έγκλημα πολέμου» και για ένα ακόμα χτύπημα στο ήδη κατεστραμμένο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Γάζας. «Τα νοσοκομεία δεν είναι πεδία μάχης», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο επικεφαλής της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ, Μάρτιν Γκρίφιθς.
Ξεκάθαρη ήταν η καταδίκη και από τον επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους. «Ακόμη και αν οι εγκαταστάσεις υγείας χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς, ισχύουν πάντα οι αρχές της διάκρισης, της προφύλαξης και της αναλογικότητας. Η ασφάλεια των ασθενών και του προσωπικού, καθώς και η ακεραιότητα των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης είναι πρωταρχικής σημασίας», τόνισε.
«Για τους Ισραηλινούς, η επιδρομή στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας είναι ένα σύμβολο της κυνικής χρήσης μη στρατιωτικών εγκαταστάσεων από τη Χαμάς. Για τους Παλαιστίνιους, είναι ένα παράδειγμα της βάναυσης τακτικής του Ισραήλ και της στοχοποίησης μη στρατιωτικών εγκαταστάσεων», σχολιάζει η Washington Post.
Οι Ισραηλινοί υποστήριξαν ότι κάτω από το νοσοκομείο υπήρχαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Χαμάς. Η τρομοκρατική οργάνωση διαψεύδει και ζητάει αποδείξεις. Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) παρουσίασαν βίντεο με τον οπλισμό που βρήκαν μέσα στο νοσοκομείο και πιο συγκεκριμένα στον αξονικό τομογράφο.
Οι IDF παρουσίασαν προ μηνός έναν χάρτη της ευρύτερης περιοχής του Αλ Σίφα υποστηρίζοντας ότι η Χαμάς διέθετε υπόγεια συγκροτήματα κάτω ή δίπλα από ιατρικές εγκαταστάσεις, όπως τα εξωτερικά ιατρεία. Κοινοποίησαν επίσης ψηφιακές απεικονίσεις για το πώς θα μπορούσαν να μοιάζουν. «Οι αξιωματούχοι δεν προσέφεραν ξεκάθαρες αποδείξεις», σημειώνει η WP .
Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστήριξαν δημοσίως αυτές τις κατηγορίες, με τη Wall Street Journal να αναφέρει ότι η εκτίμηση βασίστηκε εν μέρει «σε υποκλαπείσες επικοινωνίες μαχητών εντός του συγκροτήματος».
«Η αλήθεια συνδέεται με σοβαρές εκτιμήσεις νομικού χαρακτήρα» σημειώνει η Washington Post και εξηγεί: «Τα νοσοκομεία έχουν ειδική προστασία βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Αυτοί οι περιορισμοί μπορούν να αρθούν εν μέρει εάν η βάση χρησιμοποιείται για στρατιωτικούς σκοπούς, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν πολυάριθμοι παράγοντες που πρέπει να εξετάσει το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου του κατά πόσον ο δυνητικός κίνδυνος για τους αμάχους στο νοσοκομείο είναι ανάλογος με το στρατιωτικό κέρδος που μπορεί να περιμένει από την ενέργεια».
«Οτιδήποτε μπορεί να κάνει η επιτιθέμενη δύναμη για να επιτρέψει τη συνέχιση των ανθρωπιστικών λειτουργιών αυτού του νοσοκομείου, είναι υποχρεωμένη να το κάνει, ακόμη και αν υπάρχει κάποιο γραφείο κάπου στο κτίριο όπου ίσως έχει κρυφτεί ένας μαχητής», δήλωσε ο Αντιλ Χέιγκ, καθηγητής Νομικής στο πανεπιστήμιο Rutgers των ΗΠΑ.
Το BBC, βασιζόμενο και σε μαρτυρίες προσώπων που ήταν μέσα στο Αλ Σίφα, παρουσίασε τις πρώτες πληροφορίες για το τι συνέβη τη νύχτα της εφόδου των ισραηλινών κομάντο:
♦ Ενας αυτόπτης μάρτυρας που βρισκόταν μέσα στο νοσοκομείο δήλωσε στο BBC ότι τα στρατεύματα εισήλθαν κατά τη διάρκεια της νύχτας και ανέκριναν ανθρώπους.
♦ Το BBC μίλησε επίσης με έναν δημοσιογράφο και έναν γιατρό μέσα στο νοσοκομείο. Ο δημοσιογράφος, που αναφέρεται με το όνομα Κάντερ, είπε ότι τα ισραηλινά στρατεύματα είχαν τον «πλήρη έλεγχο» του νοσοκομείου και ότι δεν υπήρχαν πυρά. Είπε επίσης ότι έξι τανκς και περίπου 100 κομάντος εισήλθαν στο συγκρότημα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Στη συνέχεια, όπως ανέφερε ο ίδιος, οι ισραηλινές δυνάμεις πήγαιναν από δωμάτιο σε δωμάτιο, «ανακρίνοντας το προσωπικό και τους ασθενείς».
♦ Οι IDF φέρεται να ζήτησαν από όλους τους άνδρες ηλικίας 16-40 ετών να εγκαταλείψουν τα κτίρια του νοσοκομείου, εκτός από το χειρουργικό τμήμα και το τμήμα επειγόντων περιστατικών, και να πάνε στο προαύλιο. Ο δημοσιογράφος ανέφερε επίσης ότι οι στρατιώτες πυροβόλησαν στον αέρα για να αναγκάσουν όσους παρέμεναν μέσα να βγουν έξω.
♦ Ωστόσο, ο Μοχάμεντ Ζακούτ, διευθυντής των νοσοκομείων του υπουργείου Υγείας της Γάζας, που διοικείται από τη Χαμάς, δήλωσε στο Al Jazeera ότι «δεν έπεσε ούτε μία σφαίρα», επειδή κατά τον ίδιο δεν υπήρχαν δυνάμεις αντίστασης μέσα στο νοσοκομείο.
Το Ισραήλ, ανακοίνωσε ότι στο Αλ Σίφα βρέθηκε επιχειρησιακό κέντρο της Χαμάς. Οι IDF δήλωσαν ότι η επιδρομή «βασίστηκε σε πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών και στην επιχειρησιακή αναγκαιότητα». Σημείωσαν ακόμη ότι καθώς οι στρατιώτες των IDF εισέρχονταν στο νοσοκομειακό συγκρότημα, ενεπλάκησαν με έναν αριθμό μελών της Χαμάς και τους σκότωσαν. Παρουσίασαν βίντεο που έδειχνε τυφέκια AK47 κρυμμένα πίσω από σαρωτές μαγνητικού τομογράφου.
Βρήκαν αυτό που έψαχναν;
Η ανταποκρίτρια του BBC στην Ιερουσαλήμ, Ορλα Γκέριν, ανέφερε πως αν το Ισραήλ δεν έχει περισσότερα στοιχεία να αποκαλύψει, η αμφιλεγόμενη επιχείρηση του στρατού μέσα στο νοσοκομείο δεν οδήγησε σε ένα μεγάλο οπλοστάσιο. Πρόσθεσε ότι η Χαμάς ήξερε ότι το Ισραήλ ερχόταν και επομένως, αν επιχειρούσε κάτω από το νοσοκομείο, θα είχε στη διάθεσή της εβδομάδες για να απομακρυνθεί μέσω του εκτεταμένου δικτύου των τούνελ της Γάζας. Σε ό,τι αφορά τους ομήρους, το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού μετέδωσε ότι τα στρατεύματά του δεν έχουν βρει ακόμη κανένα ίχνος από τους 240 ανθρώπους που απήγαγε η Χαμάς κατά την τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.