Μετά τη στροφή 180 μοιρών που οδήγησε τον Ελον Μασκ να επανέλθει στην πρότασή του εξαγορά του Twitter, με την ίδια προσφορά, ύψους 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που είχε καταθέσει και τον περασμένο Απρίλιο αλλά απέσυρε τελικά, ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας και το δημοφιλέστατο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, αποπειρώνται αυτές τις ώρες να καταλήξουν σε μια συμφωνία, ούτως ώστε να τερματιστεί η αντιπαράθεση στο πλαίσιο της οποίας υποχρεούνται να εμφανιστούν ενώπιον της δικαιοσύνης την 17η Οκτωβρίου.
Το Twitter είχε ασκήσει αγωγή στον Μασκ για να τον αναγκάσει να ολοκληρώσει την αρχική συμφωνία την οποία τίναξε στον αέρα λίγο πριν ολοκληρωθεί. Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές η στροφή του Μασκ οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην επιθυμία του να αποτραπεί μια δίκη που θα ήταν δυσάρεστη για όλους. Πάντως έως το πρωί της Πέμπτης καμία από τις δύο πλευρές δεν είχε καταθέσει αίτημα αναβολής.
Εν τω μεταξύ τα αγγλοσαξονικά ΜΜΕ και όχι μόνο, διερωτώνται εκ νέου ποιες θα είναι οι συνέπειες της εξαγοράς, εάν, όντως, ολοκληρωθεί. Πολλά από τα ερωτήματα προέκυψαν από την κοινοποίηση μια σειράς μηνυμάτων που αντάλλαξαν ο Μασκ και η διοίκηση του Twitter το προηγούμενο διάστημα ενώ την Τετάρτη ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο (με πολλά δισεκατομμύρια διαφορά από τον δεύτερο) έγραψε πως «η εξαγορά του Twitter είναι ένας επιταχυντής για τη δημιουργία του X, της εφαρμογής των πάντων». «The everything app» είναι ένα είδος υπερ-εφαρμογής κατά το πρότυπο της κινεζικής WeChat που συνδυάζει μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων και πληρωμών (ο Μασκ ξεκίνησε την καριέρα του ως ψηφιακός επιχειρηματίας, ιδρύοντας την ηλεκτρονική τράπεζα X.com, από την οποία προέκυψε το PayPal).
Το αφεντικό της Tesla και της SpaceX, πιθανότατα, θα επιδιώξει επίσης να καταστήσει το Twitter ανεξάρτητο από τις διαφημίσεις: σε ορισμένα από τα μηνύματα, αναφέρει το TechCrunch, υπαινισσόταν πως θα μπορούσε ακόμη και να θεσπιστεί μια ελάχιστη χρέωση για κάθε tweet, κίνηση μέσω της οποίας θα περιοριζόταν επίσης η δράση των μποτς και ο αριθμός των ψεύτικων λογαριασμών χρηστών (πολλαπλασιάζοντας ακόμα και ένα κλάσμα του λεπτού του δολαρίου με δεκάδες χιλιάδες μηνύματα, το τελικό ποσό είναι κάθε άλλο παρά αμελητέο).
Ο Κέβιν Ρόουζ των New York Times γράφει ότι μία από τις πρώτες κινήσεις του Μασκ θα είναι να απολύσει τον σημερινό CEO του Twitter Παράγκ Αγκραγουάλ. «Από την ανάγνωση των μηνυμάτων του Μασκ, είναι σαφές ότι πιστεύει ότι η ηγεσία του Twitter είναι αδύναμη και αναποτελεσματική και δεν είναι σε θέση να πραγματοποιήσει το όραμά του για την εταιρεία. Εάν ο Αγκραγουάλ δεν παραιτηθεί αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η συμφωνία, περιμένω από τον Μασκ να τον απολύσει την πρώτη μέρα και να ορίσει τον εαυτό του ή έναν στενό σύμμαχό του ως αντικαταστάτη», σημειώνει.
Αμεση συνέπεια της εξαγοράς του Twitter από τον Μασκ θα είναι κατά πάσα πιθανότητα η επιστροφή του τέως (και ενδεχομένως μελλοντικού) προέδρου των ΗΠΑ στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Οπως υπενθυμίζουν τόσο οι NYT όσο και ο Guardian o Μασκ έχει ήδη δηλώσει πως επιθυμεί να άρει τον αποκλεισμό του Ντόναλντ Τραμπ από το Twitter καθώς θεωρεί πως επρόκειτο για μια «πολύ αριστερή» επιλογή. Ο τρόπος που ερμηνεύει ο ίδιος προσωπικά την ελευθερία του λόγου θα μπορούσε να καταστήσει εφικτή και την επιστροφή και άλλων χρηστών που αποβλήθηκαν αφού κατηγορήθηκαν για δεξιό εξτρεμισμό και ρητορική μίσους.
Σε ένα από τα μηνύματα που εμπεριέχονται στον φάκελο της υπόθεσης, υπενθυμίζει ο Guardian, «ο Ματίας Ντέπφνερ, διευθύνων σύμβουλος του γιγαντιαίου ομίλου Μέσων Ενημέρωσης Alex Springer, στον οποίο περιλαμβάνεται το Politico, προτρέπει τον Μασκ να απαλλάξει το Twitter “από τη λογοκρισία” και να δημιουργήσει μια “αγορά αλγορίθμων”, ούτως ώστε “εάν είσαι ευαίσθητος και δεν θέλεις περιεχόμενα που σε προσβάλλουν, να διαλέγεις άλλον αλγόριθμο».
Πολλοί από τους εργαζόμενους του Twitter, οι οποίοι εστιάζουν εδώ και την προσοχή τους σε φλέγοντα ζητήματα όπως η καταπολέμηση της διαδικτυακής βίας, ενδέχεται να παραιτηθούν επειδή δεν συμμερίζονται το όραμα του Μασκ για το κοινωνικό δίκτυο. Μια τέτοια εξέλιξη, ωστόσο, δεν θα δυσαρεστούσε ιδιαίτερα τον ίδιο, καθώς μεταξύ των βασικών προτεραιοτήτων του περιλαμβάνεται και η μείωση του κόστους. «Η χρηματοδότηση του Μασκ για την εξαγορά περιλαμβάνει τραπεζικό χρέος 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα εγγραφεί στον ισολογισμό του Twitter. Αυτό το χρέος θα πρέπει να αποπληρωθεί και στα πιο πρόσφατα οικονομικά αποτελέσματά του το Twitter δημιούργησε (ξοδεύοντας για τη λειτουργία του περισσότερα από τα έσοδα) αρνητικές ταμειακές ροές ύψους σχεδόν 124 εκατομμυρίων δολαρίων. Το Twitter θα πρέπει να βελτιώσει τις οικονομικές του επιδόσεις και οι περικοπές για τη μείωση του κόστους περιλαμβάνονται στις σκέψεις του Μασκ», γράφει ο Guardian.
Οσον αφορά τον αντίκτυπο της εξαγοράς σε αυτό που ο γερμανός φιλόσοφος Γιούργκεν Χάμπερμας αποκαλεί «δημόσια σφαίρα» – πρόκειται για τον χώρο οι πολίτες αντιπαρατίθενται, διαμορφώνοντας και αναδιαμορφώνοντας τις ιδέες και τις απόψεις που καθορίζουν την πολιτική δράση – ο Κέβιν Ρόυζ των New York Times εκτιμά πως θα είναι βαρύς.
Αναφερόμενος στις προεδρικές εκλογές του 2024, γράφει πως «έως τότε, εάν η συμφωνία έχει ολοκληρωθεί, ο Μασκ θα έχει καταφέρει να διαμορφώσει πληρέστερα το Twitter με τα δικά του πρότυπα. Η πλατφόρμα θα μπορούσε να είναι ριζικά διαφορετική μέχρι τότε – περισσότερα δεξιά τρολ, λιγότερα προστατευτικά κιγκλιδώματα ενάντια στην παραπληροφόρηση και τον εξτρεμισμό – ή θα μπορούσε να είναι σε μεγάλο βαθμό ίδια. Αλλά ο Μασκ θα έχει τον απόλυτο έλεγχο, και εάν το Twitter εξακολουθεί να διαδραματίζει στον πολιτικό και μιντιακό πολιτισμό των ΗΠΑ ρόλο παρόμοιο με αυτόν που διαδραματίζει σήμερα, θα αναδειχθεί ως κεντρική, πολωτική προσωπικότητα στην εκλογική διαδικασία του 2024», προειδοποιεί ο αμερικανός δημοσιογράφος.
«Εάν ολοκληρωθεί η συμφωνία, ο Μασκ θα έχει τον άμεσο έλεγχο ενός από τα μεγαλύτερα μεγάφωνα στον κόσμο και θα μπορεί να το χρησιμοποιεί όπως κρίνει κατάλληλα: είτε για να το μετατρέψει σε μια άναρχη αρένα, είτε για να εκδικηθεί τους πολιτικούς του εχθρούς, για να προωθήσει τις εμπορικές του πρωτοβουλίες ή για να κάνει οτιδήποτε άλλο. Και δεδομένης της τάσης του Μασκ να κατακτά τα φώτα της δημοσιότητας, μπορούμε να αναμένουμε πως ό,τι και εάν αποφασίσει να κάνει με το Twitter, δεν θα είναι ανιαρό», προσθέτει.