H πρώτη έκθεση Consumer Electronics Show (CES) στην οποία παρουσιάζονταν καταναλωτικά ηλεκτρονικά προϊόντα πραγματοποιήθηκε το 1967 στην Νέα Υόρκη. Πήραν μέρος 100 εκθέτες και την επισκέφτηκαν περίπου 18 χιλιάδες άτομα. Από το 1978 μέχρι το 1994 η CES γινόταν δύο φορές ετησίως. Τον χειμώνα στο Λας Βέγκας και το καλοκαίρι στο Σικάγο. Στη συνέχεια αποφασίστηκε η CES να συνεχίσει τον χειμώνα να γίνεται στο Λας Βέγκας και το καλοκαίρι να γίνεται σε διαφορετική κάθε φορά πόλη των ΗΠΑ. Με δεδομένο ότι στις μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ γίνονται διάφορες μεγάλες εκθέσεις κάθε χρόνο το πείραμα αυτό δεν περπάτησε και το 1998 αποφασίστηκε τελικά η CES να γίνεται μια φορά τον χρόνο στο Λας Βέγκας.
Ο αριθμός των εταιρειών που θα έχουν παρουσία στην φετινή CES που θα διεξαχθεί από 9-12 Ιανουαρίου αναμένεται να αγγίξει τις τέσσερις χιλιάδες, και εκείνος των επισκεπτών και εκπροσώπων των ΜΜΕ που θα καλύψουν το γεγονός τις διακόσιες χιλιάδες. Εκτός από τις μεγάλες παραδοσιακές δυνάμεις του χώρου, τους γίγαντες της βιομηχανίας καταναλωτικών ηλεκτρονικών προϊόντων, έντονη παρουσία αναμένεται να έχουν διάφορες start ups εταιρείες που θα παρουσιάσουν καινοτόμες τεχνολογίες.
Εντονη θα κάνουν και φέτος την παρουσία τους οι αυτοκινητοβιομηχανίες με την παρουσίαση νέων μοντέλων που θα ενσωματώνουν προηγμένα συστήματα. Τα αφιερώματα των ειδικών του χώρου (εδώ και εδώ), συμφωνούν με τους ανθρώπους της βιομηχανίας για το πού θα πέσουν κατά πάσα πιθανότητα τα φώτα της δημοσιότητας στην φετινή CES. Τα οικιακά συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, τα νέα μοντέλα οθονών κάθε είδους, αυτοκίνητα με συστήματα αυτόνομης οδήγησης και τεχνολογίες «έξυπνης πόλης» αναμένεται να είναι οι πιο… hot τομείς της φετινής CES.
Εξυπνο σπίτι με έξυπνες συσκευές
Από την μια πλευρά έχουμε τις οικιακές συσκευές (ψυγεία, φούρνοι, πλυντήρια, τηλεοράσεις κ.α) και συστήματα (θερμοστάτες, θερμοσίφωνας, φωτισμοί κουδούνια, συναγερμοί, κάμερες κ.α.) που συνδέονται τόσο με το Internet όσο και μεταξύ τους για να συγκεντρώνουν και να ανταλλάσσουν πληροφορίες. Οι συσκευές και τα συστήματα ενημερώνουν αν χρειάζεται τον κάτοικο είτε στον υπολογιστή του γραφείου του είτε σε κάποιο φορητή συσκευή (tablet, κινητό τηλέφωνο) για ό,τι συμβαίνει στο σπίτι ενώ και ο κάτοικος μπορεί να δίνει εντολές σε αυτά τα συστήματα από μακριά.
Δείτε ένα βίντεο για το έξυπνο σπίτι:
Εχουμε επίσης τα τελευταία 2-3 χρόνια την άνθηση των λεγόμενων ψηφιακών οικιακών βοηθών. Μεγάλες εταιρείες όπως η Amazon, η Google και η Microsoft έχουν δημιουργήσει συσκευές που λειτουργούν ως ένα είδος αόρατου… μπάτλερ. Εκτελούν διάφορες εντολές ελέγχου των οικιακών συστημάτων, εφαρμόζουν διάφορες οδηγίες συνδεόμενες με το Internet και παρακολουθούν την λειτουργία του σπιτιού. Στην φετινή CES αναμένεται να παρουσιαστούν αναβαθμισμένες εκδόσεις όλων αυτών των συσκευών, συστημάτων και οικιακών βοηθών που θα παρέχουν ακόμη περισσότερες και ακόμη πιο σύνθετες και εξειδικευμένες υπηρεσίες στον κάτοχο τους.
Για παράδειγμα, πριν από λίγους μήνες κυκλοφόρησαν ψυγεία με ενσωματωμένες κάμερες που καταγράφουν τι υπάρχει στο ψυγείο και στέλνουν τις εικόνες στον κάτοχο τους για να γνωρίζει τι πρέπει να ψωνίσει πριν πάει σπίτι. Πιθανώς τα επόμενα μοντέλα να προγραμματίζονται έτσι ώστε όταν διαπιστώνουν ότι λείπουν κάποια προϊόντα να κάνουν μόνα τους την παραγγελία σε κάποιο online κατάστημα.
Εξυπνα αυτοκίνητα για ασφάλεια και άνεση
Νέα μοντέλα με πιο προηγμένα συστήματα ελέγχου του δρόμου και εντοπισμού πιθανών εμποδίων ή δύσκολων για την οδήγηση σημείων. Αυτοκίνητα με συστήματα ελέγχου της κατάστασης του οδηγού και ανάληψης του ελέγχου του οχήματος σε περίπτωση κάποιου προβλήματος με ταυτόχρονη ειδοποίηση των αρμόδιων υπηρεσιών για να φτάσει βοήθεια. Φουτουριστικά μονοθέσια ή διθέσια οχήματα και τα πρώτα μοντέλα νέων εταιρειών που θέλουν να μπουν στην αναπτυσσόμενη αγορά των ηλεκτρικών οχημάτων θα παρουσιαστούν στην φετινή CES.
Δείτε ένα βίντεο για το εντυπωσιακό Byton:
Η Byton είναι η πρωτοεμφανιζόμενη εταιρεία στον χώρο των αυτοκινήτων που αναμένεται να κερδίσει τις εντυπώσεις. Το αυτοκίνητο που θα παρουσιάσει θεωρείται επίτευγμα αισθητικής και τεχνολογίας.
Είναι ένα ηλεκτρικό όχημα με σαλόνι που θυμίζει κόκπιτ διαστημοπλοίου! Ανάμεσα στο πλήθος των προηγμένων τεχνολογιών και εφαρμογών που διαθέτει το αυτοκίνητο ξεχωρίζει εκείνη στην οποία με το που βάζει σε λειτουργία ο οδηγός το όχημα αυτό συνδέεται αμέσως με τις φορητές ηλεκτρονικές συσκευές (κινητό τηλέφωνο, έξυπνο ρολόι) των ατόμων που ο κάτοχος του αυτοκινήτου έχει επιλέξει να συνδέονται μαζί του. Ετσι μόλις ο οδηγός θέσει σε λειτουργία το όχημα και σκοπεύει για παράδειγμα να συναντηθεί με την σύζυγο του εκείνη θα ειδοποιηθεί αμέσως στο τηλέφωνο ή όποια άλλη συσκευή ότι το όχημα ξεκίνησε, οι δύο συσκευές θα επικοινωνήσουν και ο οδηγός θα δει στην οθόνη του το ακριβές σημείο που βρίσκεται η σύζυγος για να πάει να την παραλάβει.
Εξυπνη πόλη με λειτουργίες υψηλού… IQ
Τα σπίτια έχουν αρχίσει να αποκτούν νοημοσύνη και το ίδιο θέλουν να κάνουν και με τις πόλεις οι επιστήμονες. Ετσι στην φετινή CES θα παρουσιαστούν μια σειρά από τεχνολογίες που αυξάνουν το IQ διαφόρων συστημάτων και λειτουργιών στις πόλεις:
Χώροι στάθμευσης που θα γνωρίζουν ποιές θέσεις είναι κατειλημμένες και θα ενημερώνουν τους οδηγούς τα σημεία που είναι ελεύθερα για πάνε να παρκάρουν. Κάδοι απορριμάτων που θα ενημερώνουν ότι γέμισαν για να γίνει η αποκομιδή των σκουπιδιών.
Λάμπες που θα διαθέτουν διαφόρων ειδών αισθητήρες και εκτός από το φωτίζουν τους δρόμους θα ελέγχουν την ποιότητα του αέρα και θα καταγράφουν διάφορα χρήσιμα δεδομένα. Θα μπορούν για παράδειγμα οι λάμπες αυτές να καταγράφουν και να επεξεργάζονται διάφορους ήχους (π.χ μιας σύγκρουσης οχημάτων ή ενός πυροβολισμού) και να στέλνουν άμεσα ειδοποίηση στις αρμόδιες υπηρεσίες.
Δείτε ένα βίντεο για τις έξυπνες πόλεις:
Φωτεινοί σηματοδότες που θα συνδέονται τόσο μεταξύ τους όσο και με τα αυτοκίνητα που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση με αυτούς ώστε να διευκολύνεται η κίνηση.
Η Alphabet, η μητρική εταιρεία της Google, οραματίζεται την ανάπλαση ολόκληρης της περιοχής μπροστά και πέριξ του λιμανιού του Τορόντο. Πρόκειται για μια περιοχή περίπου 3,2 χιλιάδων στρεμμάτων στην οποία υπάρχουν κυρίως βιομηχανικά κτίρια και χώροι πάρκινγκ.
Σε πρώτη φάση η Alphabet ζήτησε και έλαβε άδεια για να ξεκινήσει την ανάπλαση αρχικά σε μια έκταση 48 στρεμμάτων στην νοτιοανατολική περιοχή του λιμανιού. Επιθυμία του ιντερνετικού γίγαντα είναι, σύμφωνα με τα στελέχη του, να «επανεφεύρουν τις πόλεις» ξεκινώντας από το Τορόντο. Αν τελικά το σχέδιο υλοποιηθεί σε ολόκληρη την περιοχή του λιμανιού θα είναι τοποθετημένοι χιλιάδες αισθητήρες κάθε είδους οι οποίοι θα συλλέγουν δεδομένα για την κίνηση των οχημάτων (την ροή, το μποτιλιάρισμα κ.λπ.), στοιχεία για τα δρομολόγια των πλοίων, δεδομένα για την κατανάλωση ενέργειας στην περιοχή, παρακολούθηση της παραγωγής αποβλήτων και σκουπιδιών αλλά και μια σειρά από άλλα δεδομένα όπως τα επίπεδα του θορύβου στην περιοχή, την ποιότητα του αέρα κ.α.
Παράλληλα, ένα δίκτυο από κάμερες θα επιτρέπουν στους διαχειριστές του συστήματος να κάνουν μια σειρά από διαπιστώσεις για το πώς κινούνται και πώς χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις και τις υπηρεσίες που θα δημιουργηθούν στην περιοχή οι κάτοικοι και οι επισκέπτες.
Μέσα από τις καταγραφές θα διαπιστώνεται αν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες είναι ευχαριστημένοι από την διαμόρφωση των ελεύθερων χώρων και των χώρων πρασίνου στην περιοχή και αν χρησιμοποιούν τα σημεία ξεκούρασης και ψυχαγωγίας που υπάρχουν εκεί. Θα διαπιστώνεται αν χρησιμοποιούνται οι ιατρικές υπηρεσίες που θα προσφέρονται στους κατοίκους. Επίσης θα διαπιστώνεται αν τα σημεία που έχουν τοποθετηθεί διάφορα καταστήματα (εμπορικά, τροφίμων κλπ) ορθώς έχουν τοποθετηθεί εκεί ή πρέπει να τοποθετηθούν σε κάποιο άλλο σημείο όπως επίσης αν η πελατεία αυτών των καταστημάτων είναι από την τοπική κοινωνία ή πηγαίνουν να ψωνίσουν εκεί από άλλες περιοχές της πόλης.
Φορητές συσκευές συλλογής δεδομένων
Αν και τα έξυπνα ρολόγια δεν είχαν τελικά την απήχηση που ανέμεναν οι κατασκευαστές τους η βιομηχανία επιμένει και στην CES θα παρουσιαστούν διαφόρων ειδών φορητές συσκευές συλλογής ιατρικών και άλλων δεδομένων που ξεκινούν από την μέτρηση των βημάτων που κάνει κάποιος όταν περπατάει, τον καρδιακό του ρυθμό, την αρτηριακή του πίεση ακόμη και την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα… μαλλιά του. Ορισμένα από αυτά τα συστήματα θα είναι μάλιστα αόρατα αφού θα είναι ενσωματωμένα σε ενδύματα.
Δείτε ένα βίντεο για διάφορα gadgets καταγραφής ιατρικών και άλλων δεδομένων:
Μεγάλες και τεχνολογικά εξελιγμένες οθόνες
Αναμφισβήτητα ένα από τα προϊόντα που διαχρονικά κεντρίζει το ενδιαφέρον στις μεγάλες εκθέσεις ηλεκτρονικών προϊόντων είναι οι τηλεοράσεις και οι οθόνες προβολής εικόνων γενικότερα (προτζέκτορες κ.α.). Τα τελευταία χρόνια οι εταιρείες διαγωνίζονται για το ποιά θα παρουσιάσει την πιο μεγάλη σε μέγεθος αλλά και εξελιγμένη τεχνολογικά οθόνη.
Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και φέτος αλλά όπως φαίνεται ο νικητής έχει ήδη αναδειχθεί αφού η LG θα εμφανισθεί στην CES με την νέα της δημιουργία. Πρόκειται για μια τηλεόραση 88 ιντσών τύπου OLED. Εκτός από τις διαστάσεις το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό της νέας τηλεόρασης είναι ότι έχει ανάλυση 8Κ την στιγμή που η παγκόσμια βιομηχανία προσπαθεί ακόμη να βρει τον βηματισμό της στο φορμά 4Κ.