| Shutterstock
Θέματα

Τι πρέπει να ξέρουμε για το φετινό εμβόλιο κατά της γρίπης

Ξεκινά η εμβολιαστική περίοδος για την εποχική γρίπη. Πώς και πού γίνεται το εμβόλιο, σε ποιες περιπτώσεις απαιτείται ιατρική συνταγή, πώς συνδυάζεται με το εμβόλιο του κορονοϊού
Protagon Team

Από τα μέσα Οκτωβρίου μέχρι το τέλος Νοεμβρίου προτείνουν οι ειδικοί να χορηγείται το εμβόλιο κατά της εποχικής γρίπης, η περίοδος επικράτησης της οποίας υπολογίζεται για τη χώρα μας περίπου ως το τέλος Μαρτίου (αν και ο ιός κυκλοφορεί όλον τον χρόνο).

Ολα τα συμβατικά εμβόλια χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή και ο εμβολιασμός μπορεί να γίνει και στα φαρμακεία.

Επιπλέον, διατίθενται και φέτος τα νέου τύπου ανοσοενισχυμένα εμβόλια κατά της γρίπης τα οποία χορηγούνται αποκλειστικά με ιατρική συνταγή και συνιστώνται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού για ορισμένες ομάδες του πληθυσμού. Συγκεκριμένα, το ενισχυμένο εμβόλιο χορηγείται (μα κάλυψη από τα ασφαλιστικά ταμεία) σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών. Υπενθυμίζεται, όμως, ότι σε περίπτωση έλλειψης του ενισχυμένου εμβολίου, είναι προτιμότερο να χορηγείται το συμβατικό, παρά να καθυστερεί ο εμβολιασμός.

Το εμβόλιο κατά της γρίπης είναι ασφαλές για όσους έχουν αλλεργία στο αυγό και μπορεί να χορηγηθεί ταυτόχρονα με το εμβόλιο του κορονοϊού (το καθένα σε διαφορετική ανατομική περιοχή).

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, κατά προτεραιότητα εμβολιάζονται οι εξής ομάδες του πληθυσμού:

Τι δείχνουν τα επιδημιολογικά στοιχεία για τη γρίπη στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) τον περασμένο χειμώνα κυκλοφόρησαν σε παρόμοιο βαθμό και οι δύο τύποι του ιού της γρίπης (Α και Β). Χρονικά, προηγήθηκε η κυκλοφορία του τύπου Α, ενώ η επικράτηση του τύπου Β σημειώθηκε από τα τέλη Φεβρουαρίου και μετά.

Το ίδιο διάστημα, 149 ασθενείς χρειάστηκαν Μονάδα Εντατικής Θεραπείας εξαιτίας της γρίπης (έναντι 68 την προηγούμενη περίοδο), ενώ και 71 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές της γρίπης (έναντι 26 την προηγούμενη περίοδο). Κατά συντριπτική πλειονότητα, οι ασθενείς αυτοί δεν είχαν εμβολιαστεί παρότι ανήκαν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου.