Αποσύρεται, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, από τη βιομηχανία του θεάματος ο ηθοποιός Μπρους Γουίλις (εδώ), εξαιτίας της εγκεφαλικής διαταραχής που εκδήλωσε, η οποία οδηγεί σε σοβαρά προβλήματα στην ομιλία, την ανάγνωση και τη γραφή.
Πρόκειται για μία ελάχιστα γνωστή πάθηση, που μπορεί να προκληθεί από εγκεφαλικό επεισόδιο, όγκο ή τραυματισμό στον εγκέφαλο, ή άλλη βλάβη στα κέντρα ομιλίας του εγκεφάλου, όπως γράφει ο Guardian. Μπορεί, επίσης, να προκληθεί από εγκεφαλική λοίμωξη ή νόσο Αλτσχάιμερ.
Στις ΗΠΑ, η Εθνική Ομοσπονδία Αφασίας, υπολογίζει ότι σχεδόν 180.000 άτομα εκδηλώνουν κάθε χρόνο τη διαταραχή.
«Για έναν ηθοποιό, η αφασία θα μπορούσε να αποτελέσει τεράστια πρόκληση, ανάλογα με το πόσο σοβαρή είναι», δήλωσε η Μπρέντα Ραπ από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, επιστήμονας που εξειδικεύεται στις γνωσιακές λειτουργίες του εγκεφάλου και κάνει έρευνα σε άτομα με αφασία.
«Μπορείτε να φανταστείτε πόσο απογοητευτικό είναι όταν δεν μπορείς να βρεις τις κατάλληλες λέξεις και δεν μπορείς να οργανώσεις σωστά τις προτάσεις σου, όταν δεν μπορείς να κάνεις το στόμα σου να παράγει ήχους που θέλει να παράγει», εξήγησε η Ραπ. «Είσαι ακόμα ο εαυτός σου… αλλά μπορεί να μην ακούγεσαι σαν τον εαυτό σου».
Το θετικό είναι ότι η αφασία δεν επηρεάζει τη νοημοσύνη, αλλά δημιουργεί κυρίως προβλήματα στον λόγο και τις γνωσιακές λειτουργίες. Κάποιοι άνθρωποι βλέπουν την κατάσταση τους να βελτιώνεται πάρα πολύ, μερικούς μήνες μετά την εκδήλωση του περιστατικού. Αλλοι, πάλι, μπορεί να χρειαστεί να βρουν άλλους τρόπους επικοινωνίας, καθώς η κατάσταση δεν θα είναι αναστρέψιμη. Η λογοθεραπεία, πάντως, μπορεί να βοηθήσει.
Μάλιστα, οι ερευνητές εξετάζουν νέους τύπους λογοθεραπείας και μη επεμβατικές μεθόδους, όπως μια διαδικασία που χρησιμοποιεί μαγνητικούς παλμούς για την τόνωση των εγκεφαλικών κυττάρων.
Η δρ Ναόμι Κουκς από το Πανεπιστήμιο Curtin School of Allied Health στην Αυστραλία, αναφέρει ότι η πάθηση, πέρα από το πρακτικό πρόβλημα της ομιλίας, έχει σημαντικό αντίκτυπο στη ζωή των ανθρώπων.
«Η αφασία σχετίζεται με μια σειρά νευρολογικών καταστάσεων, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο, τραυματισμό στο κεφάλι και μια εκφυλιστική κατάσταση που ονομάζεται πρωτοπαθής προοδευτική αφασία. Αυτή, η συχνά κρυφή διαταραχή, επηρεάζει την ικανότητα των ανθρώπων να εκφράζονται με λέξεις».