Υπάρχει ένας δικτυακός τόπος που ανήκει στα Εθνικά Ιδρύματα Υγείας των ΗΠΑ και ονομάζεται ClinicalTrials.gov. Είναι αρκετά πρωτοποριακός και επιτρέπει όχι μόνο στους επιστήμονες, αλλά στον καθέναν, να ενημερωθεί για τις τρέχουσες επιστημονικές εξελίξεις ανά πάσα στιγμή.
Από το τελευταίο βήμα για την κυκλοφορία ενός φαρμάκου, μέχρι κλινικές δοκιμές για μία σπάνια πάθηση όπου συμμετέχουν ελάχιστοι άνθρωποι, όλα βρίσκονται εκεί. Λειτουργεί επίσης και ως χώρος «αγγελιών», υπό την έννοια ότι αναζητούνται ασθενείς για κλινικές δοκιμές σε παθήσεις που δεν μπορεί η υπάρχουσα ιατρική να αντιμετωπίσει.
Δύο «ασθενείς» τον επόμενο μήνα, αναφέρει η βρετανική Telegraph, θα ενταχθούν σε μία από τις πιο πρωτοπόρες κλινικές μελέτες. Δεν έχουν όμως ούτε καρκίνο τελικού σταδίου ούτε και καρδιακή ανεπάρκεια. Είναι μία κατάσταση που λίγο πολύ όλους μας ανησυχεί από μία ηλικία και μετά: ο χρόνος!
Οι δύο άνθρωποι που θα επιχειρήσουν πρώτη φορά στην Ιστορία να νικήσουν τον χρόνο, έχουν υπογράψει συμβόλαιο με την εταιρεία βιοτεχνολογίας Libella Gene Therapeytics. Τα ονόματά τους δεν έχουν γίνει γνωστά, αλλά πρόκειται για έναν άνδρα 79 ετών και μία γυναίκα 90.
Η δοκιμή είναι ασυνήθιστη για πολλούς λόγους. Ο πρώτος είναι ότι θα εφαρμοστεί σε μία μικρή κλινική στη Μπογκοτά της Κολομβίας. Ο δεύτερος είναι ότι αντί να πληρώσουν οι συμμετέχοντες, θα πάρουν αμοιβή ενός εκατομμυρίου δολαρίων. Ο τρίτος είναι ότι η νόσος που θα θεραπευτεί, δεν λογίζεται ως νόσος, αλλά ως πρόοδος της ηλικίας. Κοινώς το γήρας.
Στο πλαίσιο της μελέτης που στόχο έχει να προσφέρει 30 χρόνια ζωής, οι ειδικοί θα επιχειρήσουν να επιμηκύνουν τα τελομερή από τα χρωμοσώματα των συμμετεχόντων, τα οποία ως φυσιολογική διαδικασία του οργανισμού, όσο μεγαλώνουμε, αυτά κονταίνουν. Τι είναι τα τελομερή;
Πρόκειται για τα «ποδαράκια» που έχουν τα χρωμοσώματα του DNA και ο ρόλος τους είναι να εμποδίζουν τη διπλή του έλικα να ξετυλίγεται. Λειτουργούν δηλαδή όπως τα πλαστικά κομμάτια στις άκρες των κορδονιών. Τα τελομερή δεν περιέχουν γενετικές πληροφορίες που καθορίζουν κάποιο χαρακτηριστικό του οργανισμού, απλώς καθορίζουν τον χρόνο ζωής μας και η ανακάλυψη της δράσης τους στη διαδικασία της γήρανσης, είχε κερδίσει το Νομπέλ Ιατρικής το 2009.
Η διαδικασία
Οι ειδικοί θα πλημμυρίσουν με ορό τον οργανισμό με ένα ένζυμο που ονομάζεται τελομεράση και δουλειά του είναι η αναδόμηση των τελομερών. Η τελομεράση έχει χαρακτηριστεί ως το «ένζυμο της αθανασίας». Και όπως κάθε άλλη τεχνολογία έχει δοκιμαστεί με επιτυχία σε ποντίκια. Αν θα έχει δράση στον άνθρωπο και χωρίς να προκαλέσει θάνατο ή σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, θα μάθουμε λίαν συντόμως.
Αν τελικά επιτύχει το πείραμα και ο 79χρονος με την 90χρονη ζήσουν ακόμη δύο ή τρεις δεκαετίες, ποιο θα είναι το οικονομικό και πολιτικό κόστος για όλους εμάς; Οι εξελίξεις στον κόσμο φαίνονται να «ταξιδεύουν» ταχύτατα και η τεχνολογία μεταμορφώνει την βιολογία με ρυθμούς που δεν προλαβαίνουμε. Και το πιο πιθανό είναι ότι δεν έχουμε δει τίποτα ακόμη…
Προς το παρόν, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε για τα επιμηκύνουμε δικά μας τελομερή και να κερδίσουμε μέχρι πέντε χρόνια ζωής, είναι άσκηση, διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά (τα λιπαρά έχει αποδειχθεί ότι τα μικραίνουν) και να διατηρούμε την ψυχική μας ηρεμία.