Μία μελέτη, την οποία δημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph αποκαλύπτει ότι εάν ένας υποψήφιος πάει σε συνέντευξη για δουλειά με χαμόγελο, έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει τη θέση εργασίας, συγκριτικά με έναν σκυθρωπό υποψήφιο. Αυτό συμβαίνει, επειδή οι συνομιλητές του, είναι πιθανό να «μεταφράσουν» το χαμόγελό του, ως μία ένδειξη καλής θέλησης και φερεγγυότητας.
Σύμφωνα με τη μελέτη που παρουσιάστηκε σε συνέδριο της Αμερικανικής Ενωσης για την Προώθηση της Επιστήμης, στην Ουάσιγκτον, οι άνθρωποι που δείχνουν εμφανώς ευτυχισμένοι είναι πιο πιθανό να προσληφθούν για τη θέση εργασίας, σε σχέση με εκείνους που έχουν πιο συνοφρυωμένη έκφραση ή πιο σοβαρή συμπεριφορά. Ενα χαμόγελο αποπνέει αυτοπεποίθηση και προθυμία, όταν κάποιος κάνει αίτηση για να συνέντευξη, για μία νέα θέση εργασίας, σύμφωνα με τους ερευνητές, καθώς κάνει ένα άτομο να φαίνεται πιο ελκυστικό. Η γοητεία που αποπνέει ένας ελκυστικός άνθρωπος είναι γνωστό ότι είναι από μόνος του, ένας ευεργετικός παράγοντας, προκειμένου να δημιουργήσει στους συνομιλητές του τις κατάλληλες συνθήκες εμπιστοσύνης. «Το χαμόγελο λειτουργεί σχεδόν όπως η ομορφιά, που έχει αποδειχτεί ότι λειτουργεί ευεργετικά, τουλάχιστον ως προς την πρώτη εντύπωση», λέει ένας από τους ερευνητές.
Σε εικονικές δοκιμές που έγιναν στο Διαδίκτυο, οι φερόμενοι ως «εργοδότες» κλήθηκαν να δουν 280 εικονικά προφίλ στο Linkedln των φερόμενων ως «υποψηφίων» για μία θέση εργασίας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, διαπιστώθηκε ότι όσοι χαμογελούσαν ή φαίνονταν χαρούμενοι στις φωτογραφίες, είχαν περισσότερες πιθανότητες να προσληφθούν. Παράλληλα, ακολούθησε και ένα δεύτερο παρόμοιο πείραμα, με 146 υποψηφίους, αυτή τη φορά. Κατόπιν, οι υποψήφιοι εργοδότες κλήθηκαν να βαθμολογήσουν κάθε ψεύτικο προφίλ, σε μια κλίμακα από το ένα έως το επτά, με τον βαθμό «επτά» να σημαίνει ότι θα ήταν εξαιρετικά πιθανό να προσλάβουν τελικά τους υποψήφιους «εργαζόμενους», την ώρα που η βαθμολογία «ένα», θα σήμαινε ότι θα ήταν απίθανο να τους προσλάβουν. Οι χαμογελαστοί υποψήφιοι σημείωσαν, κατά μέσο όρο, βαθμολογία 5,11, ενώ οι πιο σοβαροί σημείωσαν κατά μέσο όρο 4,99.
H έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι τείνουν να θυμούνται πιο καλά τα πιο χαμογελαστά πρόσωπα
«Το χαμόγελο δημιουργεί πιο ευνοϊκές προϋποθέσεις», λένε οι ερευνητές. «Αλλάξαμε τη δεύτερη μελέτη, προσθέτοντας μια ερώτηση ναι ή όχι. Ρωτήσαμε εάν οι υποψήφιοι εργοδότες επρόκειτο να συμπεριελάμβαναν κάποια πρόσωπα από όσα είχαν δει στα εικονικά προφίλ του Linkedln, σε μία τελική συνέντευξη», γράφουν οι επιστήμονες στην αφίσα τους, που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Προώθηση της Επιστήμης στην Ουάσιγκτον. «Και στις δύο μελέτες διαπιστώθηκε ότι το χαμόγελο είναι πιο ευνοϊκό από τις ουδέτερες εκφράσεις, ιδιαίτερα όταν ο χρόνος είναι περιορισμένος».
«Διαπιστώσαμε ότι, γενικά, οι χαμογελαστοί συμμετέχοντες είναι πιο πιθανό να προσληφθούν εν τέλει, για τη θέση, καθώς, σε κάθε περίπτωση λάμβαναν καλύτερη βαθμολογία, σε σύγκριση με όσους συμμετέχοντες πόζαραν σοβαροί. «Πιστεύω ότι οι χαμογελαστοί άνθρωποι, αποδίδουν καλύτερα επειδή φαίνεται ότι έχουν θέληση, αυτοπεποίθηση και γενικά είναι πιο ελκυστικοί», λέει η επικεφαλής της μελέτης, Σαμπρίνα Τσαν, από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο. «Η πρώτη εντύπωση είναι πολύ σημαντική και παράλληλα, η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι τείνουν να θυμούνται πιο καλά τα πιο χαμογελαστά πρόσωπα», καταλήγει.
«Ενα ψεύτικο χαμόγελο, θα μπορούσε να βοηθήσει»
Ορισμένες έρευνες που είχαν γίνει στο παρελθόν παρουσίασαν συγκεχυμένα αποτελέσματα, σύμφωνα με τα οποία μια σοβαρή έκφραση μπορεί να κάνει έναν υποψήφιο για μία εργασιακή θέση να φαίνεται περισσότερο επαγγελματίας και να αυξήσουν τις πιθανότητες πρόσληψής του. «Εξαρτάται από το πόσο και για πόσο χρονικό διάστημα χαμογελάτε», λέει η Σαμπρίνα Τσαν, αποκαλύπτοντας ότι για όλα υπάρχει ο «χρυσός» κανόνας, κάτι που τελικά κρίνεται από την ένταση και τη διάρκεια. «Επίσης, το πώς θα εκληφθεί το χαμόγελό σας έχει να κάνει με το είδος της εργασίας», λέει η ακαδημαϊκός. «Ενα ψεύτικο χαμόγελο θα μπορούσε να σας βοηθήσει, αλλά να μην το παρακάνετε!»
Ωστόσο, προσθέτει ότι ένα χαμόγελο, ακόμα κι αν είναι ψεύτικο δεν είναι το ίδιο εύκολο για όλους. «Αισθάνομαι ότι οι άνθρωποι με προβλήματα ψυχικής υγείας ή έκφρασης συναισθηματικής νοημοσύνης είναι σε μειονεκτική θέση, στο ζήτημα αυτό, ειδικά εκείνοι που δεν θέλουν να δείχνουν τα συναισθήματά τους. «Δεν μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται για ένα ψεύτικο χαμόγελο. Είναι περισσότερο ένα ευγενικό χαμόγελο. Κάποιοι, ωστόσο, δεν έχουν καν την όρεξη να χαμογελάσουν ευγενικά ή – στο κάτω κάτω – δεν μπορούν. Αυτό, είναι που τελικά τους τοποθετεί σε μειονεκτικότερη θέση από όσους μπορούν.»