Η Εμα Μοράνο, ο μεγαλύτερος σε ηλικία άνθρωπος στον κόσμο, πέθανε το 2017 σε ηλικία 117 ετών. «Το ρεκόρ όμως θα καταρριφθεί και μάλιστα πολύ σύντομα» υποστηρίζει ο Σεργκέι Γιανγκ | ANTONINO DI MARCO/EPA
Θέματα

Θέλεις το ελιξίριο της νεότητας; Βάλε 100 εκατ. δολάρια!

Να συνδυάσει και να χρησιμοποιήσει όλη την επιστήμη της ιατρικής τεχνολογίας, προκειμένου να καταφέρει να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα, σκοπεύει ο ρώσος ιδρυτής του οργανισμού «Οραμα Μακροζωίας» Σεργκέι Γιανγκ
Protagon Team

Οι επενδυτές πολλοί. H πιο πρόσφατη χρηματοδότηση που έλαβε ήταν 100 εκατομμύρια δολάρια από τον πρώην εργοδότη του, Ρομάν Αμπράμοβιτς. Σκοπός της ζωής του είναι οι άνθρωποι να φτάνουν μέχρι την ηλικία των 200 ετών. Ο 47χρονος Σεργκέι Γιάνγκ έχει ιδρύσει τον οργανισμό «Οραμα Μακροζωίας», με βασική δραστηριότητα την ανεύρεση νέων μεθόδων που θα προσφέρουν περισσότερα από 120 χρόνια ζωής.

«Σήμερα κανείς δεν ξέρει πώς είναι να ζεις μετά την ηλικία των 114 ετών. Ομως τα ρεκόρ είναι για να σπάνε, και το συγκεκριμένο θα σπάσει σύντομα» σχολιάζει ο ίδιος σύμφωνα με τη βρετανική Telegraph.

Ο 47χρονος Σεργκέι Γιάνγκ, ιδρυτής του οργανισμού «Οραμα Μακροζωίας»

Από την ημέρα της ίδρυσής του το «Οραμα Μακροζωίας» έχει αντλήσει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια από εταιρείες βιοτεχνολογίας όπως η Juvenescence, η Freenome και η Fountain Therapeutic Services.

«Επενδύουμε σε πράγματα όπως η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου, η τεχνητή νοημοσύνη στην ανάπτυξη φαρμάκων, κ.ά. Κάθε χρόνο παρουσιάζω το όραμά μου σε περισσότερες από 100  εταιρείες. Είναι ένα συναρπαστικό νέο πεδίο» λέει ο Σεργκέι.

Ο ίδιος εκτιμά πώς η τεχνολογία αιχμής της ιατρικής τεχνολογίας μπορεί να εκπληρώσει την επιθυμία για μακροζωία όχι μόνο των εξαιρετικά εύπορων, αλλά εκατομμυρίων ανθρώπων στον κόσμο.

Μισός άνθρωπος, μισός μηχανή

Αυτό θα μπορέσει να γίνει πραγματικότητα με μία σειρά από νέες τεχνολογίες που μπορούν σήμερα να εφαρμοστούν στην Ιατρική, όχι όμως σε ευρεία κλίμακα. Ωστόσο, στο μέλλον, όπως κάθε τεχνολογία, θα είναι διαθέσιμη στους περισσότερους.

Στις νέες εφευρέσεις που θα εφαρμοστούν για τη μακροζωία, περιλαμβάνονται νέα λειτουργικά όργανα προς αντικατάσταση των παλιών, όπως το ήπαρ, η καρδιά, οι νεφροί, κ.ά., που αναπτύσσονται σε βιοαντιδραστήρια μέσα στο σώμα.

Νέα ρομποτική τεχνολογία αιχμής για αντικατάσταση π.χ. άκρων (χεριών, ποδιών) και πολλά άλλα που φαντάζουν να είναι βγαλμένα από ταινίες επιστημονικής φαντασίας, όμως στην πραγματικότητα βρίσκονται σε εργαστήρια και είναι έτοιμα για δοκιμές σε ανθρώπους.

Στόχος του Σεργκέι είναι η δημιουργία ανθρώπινων άβαταρ, με μέλη του σώματος που θα έχουν αντικατασταθεί από μοσχεύματα, δημιουργημένα από τρισδιάστατους εκτυπωτές και ό,τι άλλη τεχνολογία υπάρχει ή θα υπάρξει στο μέλλον.

Μία αλληγορία, το «ελιξίριο της νεότητας», που πολλοί έχουν ποθήσει και άλλοι τόσοι έχουν χλευάσει, φαίνεται να γίνεται πραγματικότητα στο μέλλον, όμως με έναν πολύ πιο σύνθετο τρόπο προς το παρόν.

Σε αργούς ρυθμούς

Ωστόσο, όλο αυτό θα γίνει προοδευτικά. Δεν θα αυξήσουν το προσδόκιμο επιβίωσής τους κατά 120 χρόνια αυθημερόν όλοι οι άνθρωποι.

«Πριν από περίπου 70 χρόνια ο μέσος όρος ζωής ήταν τα 43 χρόνια» αναφέρει η Telegraph. Σήμερα στη Βρετανία ο μέσος όρος είναι τα 80 χρόνια, ενώ στην Ελλάδα τα 82.

Η θεμελιώδης αρχή πίσω από το fund του Σεργκέι είναι απλή: αναζητούμε επενδύσεις που βοηθούν να απαντήσουμε στα ερωτήματα «ποια είναι τα εμπόδια πίσω από την επιμήκυνση της ανθρώπινης ζωής» και «ποιες είναι οι καινοτομίες που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να τα επιλύσουμε».

Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης είναι μία από τις τεχνολογίες που θα δώσει απαντήσεις στο πρώτο ερώτημα, καθώς η ενσωμάτωσή της ακόμη και σε ρούχα και αξεσουάρ, δίνει πλέον την ευκαιρία στους επιστήμονες να συλλέξουν στοιχεία από την πραγματική καθημερινότητα ενός ανθρώπου και να τα αξιοποιήσουν για την περαιτέρω ανάπτυξη.

Ουδείς γνωρίζει πώς το «Οραμα Μακροζωίας» θα ενώσει τις τεχνολογίες και τις επιστήμες όλου του πλανήτη μαζί, για να δημιουργήσει το «ελιξίριο της νεότητας».

Εφαρμόζει όμως εξαιρετική εμπορική πολιτική που πείθει δισεκατομμυριούχους να συμμετέχουν οικονομικά στις δράσεις του.

Οι τρεις πυλώνες της πειθούς για μεγάλες επενδύσεις είναι ότι θα δώσει προτεραιότητα πρόσβασης στις μεθόδους μακροζωίας σε όσους συμμετείχαν, θα πολλαπλασιάσει τα λεφτά τους και τέλος, θα κάνει τις τεχνολογίες πιο προσιτές σε όλον τον κόσμο, αλλάζοντας την ανθρωπότητα.