Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι να παρακολουθεί κάποιος το κινητό μας τηλέφωνο και εμάς τους ίδιους σε κάθε μας βήμα. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και εμείς βέβαια, σε όποιον καταφέρει να κλέψει το κινητό μας | Shutterstock
Θέματα

Προσοχή, το κινητό σας μπορεί να σας κατασκοπεύει

Οι περισσότερες εφαρμογές για κινητά αποτελούν πύλες εισόδου για όσους θέλουν να αποκτήσουν τα προσωπικά μας δεδομένα
Protagon Team

Το σκάνδαλο της υφαρπαγής των προσωπικών δεδομένων δεκάδων εκατομμυρίων χρηστών του Facebook έχει προκαλέσει ένα τσουνάμι αντιδράσεων σε κάθε επίπεδο. Παράλληλα, το τελευταίο διάστημα, στελέχη της βιομηχανίας των υπολογιστών, προγραμματιστές, ειδικοί στον τομέα της ασφάλειας ηλεκτρονικών δεδομένων δίνουν οδηγίες και συμβουλές για την προστασία των δεδομένων των χρηστών, ενώ πολλά μέσα μαζικής ενημέρωσης δημοσιεύουν σχετικά άρθρα ή κάνουν αφιερώματα για αυτόν τον σκοπό.

Ενα από τα πιο πρόσφατα αφιερώματα σχετικώς, που προκάλεσαν μεγάλο ενδιαφέρον, έκανε η εφημερίδα Guardian. Σε αυτό γίνεται αναφορά στις συμβουλές του Φέλιξ Κράουζε, ενός από τους νέους γκουρού του τομέα των apps, αλλά υπάρχουν και αποκαλύψεις του Εντουαρντ Σνόουντεν για άλλο ένα πρόγραμμα παρακολούθησης των χρηστών του Internet από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ (την περιβόητη NSA).

Ο Κράουζε περιγράφει τι συμβαίνει όταν κάποιος κάτοχος κινητού τηλεφώνου συνδέει την κάμερα και το μικρόφωνο της συσκευής του με μια εφαρμογή.

* Αν η συσκευή έχει δύο κάμερες, η εφαρμογή αποκτά πρόσβαση αυτόματα και στις δύο κάμερες ακόμη και αν δεν έχει κάνει τη σχετική επιλογή ο κάτοχος.

* Η εφαρμογή καταγράφει τον κάτοχο της συσκευής όσο είναι ενεργοποιημένη, τραβώντας φωτογραφίες και βίντεο, χωρίς να τον ενημερώνει.

* Η εφαρμογή ανεβάζει αμέσως στο Internet τις φωτογραφίες και τα βίντεο που έχει καταγράψει.

* Η εφαρμογή μπορεί να έχει μόνιμα ανοιχτή την κάμερα και να καταγράφει ό,τι βλέπει, μεταδίδοντας ταυτόχρονα τις εικόνες στο Internet.

* H εφαρμογή μπορεί να ενεργοποιεί τεχνολογία αναγνώρισης προσώπων, καταγράφοντας και αναλύοντας τις εκφράσεις του προσώπου του χρήστη ή άλλων ατόμων.

* Η εφαρμογή μπορεί να διαπιστώνει αν ο κάτοχος του τηλεφώνου το χρησιμοποιεί μόνος του ή βλέπει κάτι με κάποιον άλλον παρέα.

Ο Κράουζε κάνει αναφορά και σε ένα ακόμη app, το Find my Phone, το οποίο μπορεί να εγκαταστήσει κάποιος στη συσκευή του και σε περίπτωση που κάποιος την κλέψει θα μπορεί να τον παρακολουθεί μέσω της κάμερας και του μικροφώνου της συσκευής και, φυσικά, εκτός από το να ικανοποιήσει την περιέργειά του, να τον εντοπίσει και να πάρει πίσω το τηλέφωνό του. Μάλιστα κάποιοι έφτιαξαν ένα μικρό ντοκιμαντέρ για τη συγκεκριμένη εφαρμογή, με τους δημιουργούς να θέλουν να δείξουν τη δύναμη που έχει ένα app σε ένα κινητό τηλέφωνο και τι προεκτάσεις μπορεί να έχει.

Το ντοκιμαντέρ για την εφαρμογή Find my Phone:

Οι κυβερνήσεις

Ο Εντουαρντ Σνόουντεν αποκάλυψε ότι η NSA ανάμεσα στα άλλα είχε αναπτύξει το πρόγραμμα Optic Nerves, το οποίο εισέβαλλε κρυφά στους υπολογιστές των χρηστών της υπηρεσίας video chat του Yahoo και κατέγραφε εικόνες από τις web κάμερες των χρηστών κάθε πέντε λεπτά. Το υλικό αρχειοθετούνταν και αποθηκευόταν για μελλοντική χρήση. Οπως είναι ευνόητο, σημαντικό ποσοστό των εικόνων αυτών περιείχαν γυμνές εικόνες ή άλλες προσωπικές πληροφορίες των χρηστών που τους καθιστούσε ευάλωτους σε πιθανό εκβιασμό, είτε από την ίδια την υπηρεσία είτε από κάποιον άλλον, κακόβουλο, στου οποίου τα χέρια θα έπεφτε το υλικό.

Ενα βίντεο που παρουσιάζει διάφορες εφαρμογές με τις οποίες μπορεί κάποιος να αποκτήσει πρόσβαση στο κινητό μας τηλέφωνο:

Ο Σνόουντεν έχει επίσης αποκαλύψει ότι όλες οι ηλεκτρονικές συσκευές (υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, κ.λπ.) έχουν… κερκόπορτες τις οποίες γνωρίζουν οι υπηρεσίες ασφαλείας και μπορούν εύκολα να παρακολουθούν το κινητό τηλέφωνο, να διαβάζουν τα μηνύματά μας και τα e-mail μας, να τραβάνε φωτογραφίες και βίντεο με τις κάμερες των συσκευών μας και να έχουν πρόσβαση σε οποιοδήποτε αρχείο μας επιθυμούν ανά πάσα ώρα και στιγμή.

Οι χάκερ

Δεν είναι κρυφό ότι εξαιρετικά ευφυείς τρόπους για να εισβάλλουν στους υπολογιστές και να αποκτούν πρόσβαση στα κινητά μας τηλέφωνα και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές έχουν οι χάκερ. Και για τους χάκερ ο κόσμος των εφαρμογών αποτελεί έναν πραγματικό παράδεισο, αφού έχουν πλέον αμέτρητες επιλογές για να προσπαθούν να παραβιάζουν τις συσκευές μας. Φυσικά οι χάκερ επιλέγουν να εκμεταλλευθούν δημοφιλή προγράμματα και εφαρμογές που χρησιμοποιούν εκατομμύρια χρήστες.

Ενα από αυτά που «χτύπησαν» οι χάκερ είναι τα αρχεία PDF που χρησιμοποιούνται και διακινούνται καθημερινά από τη συντριπτική πλειονότητα των χρηστών υπολογιστών στον κόσμο. Μέσω μιας εφαρμογής (Metasploit) οι χάκερ μπορούν να εμφυτεύσουν σε ένα αρχείο PDF κάποιου χρήστη ένα κρυφό αρχείο. Μόλις ο ανυποψίαστος χρήστης ανοίξει το PDF θα ανοίξει ταυτόχρονα και το κρυφό αρχείο το οποίο με τη σειρά του θα ανοίξει την… πόρτα του υπολογιστή στον χάκερ για να κάνει ό,τι επιθυμεί, είτε να υποκλέψει αρχεία είτε να παρακολουθεί τον κάτοχο του υπολογιστή.

Υ.Γ.: Η κατάσταση έχει ξεφύγει τόσο ώστε λειτουργεί χωρίς κανένα πρόβλημα ή περιορισμό μια υπηρεσία (InSeCam) η οποία δίνει ελεύθερα και δωρεάν πρόσβαση σε κάμερες που υπάρχουν σε δημόσιους χώρους αλλά και σε ιδιωτικούς χώρους, σε καταστήματα, σε πισίνες, κ.λπ., για να μετατραπεί κάποιος για λίγο σε Big Brother.